Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είκοσι καθημερινές συνήθεις που διαταράσσουν την υγεία των θηλυκών, κάποιες και των αρσενικών!



{Απόδοση από τα γαλλικά, Αλεξάνδρα Γεωργίου}
http://sante.journaldesfemmes.com/maux-quotidien/1177027-20-habitudes-du-quotidien-qui-perturbent-votre-sante/

1η) Τρώμε μπροστά στην τηλεόραση!
Εκτός από τα βακτήρια και τα μικρόβια, όχι τόσο υγιή για την διατροφή μας, που βρίσκονται πάνω στους πάγκους εργασίας και κοντά στις ηλεκτρονικές συσκευές, ο εγκέφαλος μας λαμβάνει το σήμα για να εργαστεί σχετικά με αυτό που προβάλλεται στην οθόνη, οπότε δίνει λάθος αίσθηση του κορεσμού προκειμένου να ολοκληρώσει την αποστολή του…

2η) Φοράμε το ταμπόν πάνω από 4 ώρες συνεχόμενα!
Το σύνδρομο του τοξικού σοκ καραδοκεί λόγω των βακτηρίων που βρίσκονται στην επιφάνεια του ταμπόν τα οποία μπορούν να απελευθερωθούν μέσα στο αίμα. Οπότε συνίσταται η αλλαγή του ταμπόν κάθε 4 ώρες…

3η) Παραλείπουμε το πρωινό γεύμα
Το σώμα μας για να ξεκινήσει την ημέρα μετά τη νύχτα, χρειάζεται ενέργεια και βιταμίνες, αλλιώς ο εγκέφαλος δεν θα μπορεί να συγκεντρωθεί χάνοντας συνεχώς ενέργεια. Επιπλέον έρευνες έχουν καταδείξει ότι η λήψη του πρωινού γεύματος βοηθά στην μείωση του σωματικού βάρους. Εξάλλου και από διατροφικής άποψης, ανήκει στα τρία βασικά γεύματα που οφείλουμε να λαμβάνουμε ημερήσια…

4η) Φοράμε τζιν παντελόνια, "skinny"
Το πολύ στενό τζιν, εάν έχει να φορεθεί πολύ καιρό, ίσως δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος. Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις ίσως προκαλέσει και το σύνδρομο «des loges»: τα μυϊκά κύτταρα αποδομούνται και ρέουν μέσα στο αίμα! Επίσης υπάρχει και ο κίνδυνος σοβαρής νεφρικής ανεπάρκειας! Ας μην φοράμε για πολύ καιρό στενό τζιν και όταν το κάνουμε να θυμόμαστε να τεντώνουμε τα πόδια μας αρκετά συχνά μέσα στην ημέρα…

5η) Παρακοιμόμαστε το σαββατοκύριακο για να αντισταθμίσουμε τον χαμένο ύπνο της εβδομάδας!
Δυστυχώς δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο ύπνο μία εβδομάδας με το να κοιμόμαστε πάρα πολύ το σαββατοκύριακο και επιπλέον αυτή η συνήθεια διαταράσσει τον φυσικό ρυθμό του ύπνου μας. Πρέπει να κρατάμε σταθερό το ποσοστό ύπνου-εγρήγορσης. Ένα είμαστε πολύ κουρασμένοι για να συνεχίσουμε την ημέρα μας μετά το απόγευμα, ας πάρουμε έναν υπνάκο για να μας ενισχύσει 5 έως 20 λεπτών, όχι περισσότερο…

6η) Τρώμε τα νύχια μας!
Αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει μικρές βλάβες στο δέρμα των άκρων των δακτύλων, βρομίζει τα χέρια, είναι οδυνηρή, ανοίγει την πόρτα σε πολλές μολύνσεις, διότι τα νύχια είναι αληθινές δεξαμενές βακτηρίων και τέλος είναι επιβλαβής για τα δόντια και τα ούλα!...

7η) Κολυμπάμε με τους φακούς επαφής!
Δυστυχώς για τους οπαδούς των φακών επαφής, αυτοί δεν ταιριάζουν με το …κολύμπι! Στο γλυκό νερό (πισίνα, ποτάμι) μικρά παράσιτα και αμοιβάδες μπορούν να εγκατασταθούν πίσω από τους φακούς και να προκαλέσουν μολύνσεις. Στο αλμυρό θαλασσινό νερό δεν υπάρχουν βέβαια αμοιβάδες, αλλά η σχετική καθαριότητα μπορεί να προάγει μολύνσεις! Μία λύση είναι να επιλέγουμε μαλακούς φακούς μιας χρήσης τους οποίους θα πετάμε μετά από το κολύμπι…

8η) Μένουμε καθισμένες στο γραφείο μας όλη την ημέρα!
Από το πρωί μέχρι το βράδυ καθισμένες μπροστά στον υπολογιστή χωρίς να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να τεντώσουμε λίγο τα πόδια μας και είναι κρίμα διότι η καθιστική στάση αυξάνει την αρτηριακή πίεση και δεν επιτρέπει την ξεκούραση, δύο παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου! Αν το πρόγραμμα της εργασίας μας δεν επιτρέπει το περπάτημα στο μεσημεριανό διάλειμμα για το φαγητό, ας κάνουμε μικρές διαδρομές με τα πόδια στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας μας…

9η) Διαβάζουμε στην τουαλέτα!
Η στάση που καθόμαστε στην τουαλέτα ασκεί πίεση στα πλευρά και στον εντερικό ιστό, με αποτέλεσμα να προωθεί την εμφάνιση των αιμορροΐδων. Το διάβασμα στην τουαλέτα έχει την τάση να αυξάνει τον χρόνο που δαπανούμε μέσα στην τουαλέτα! Ακόμα χειρότερα να διαβάζουμε το smartphone μας: είναι πολύ πιθανό να κληρονομήσουμε διάφορα βακτήρια που βρίσκονται στο περιβάλλον της τουαλέτας…

10η) Σταυρώνουμε τα πόδια!
Φυσική κίνηση, όμως κακό αντανακλαστικό! Η στάση αυτή συμπιέζει τις φλέβες και παρεμποδίζει την φλεβική επιστροφή. Ίσως υποφέρουμε, ιδίως αν είμαστε επιρρεπείς στην αίσθηση του βάρους στα πόδια. Επιπλέον το σταύρωμα των ποδιών δυσχεραίνει την στάση του σώματος και προκαλεί πόνο στην πλάτη…

11η) Κοιμόμαστε πάνω στο στομάχι μας!
Είναι η χειρότερη στάση για την σπονδυλική μας στήλη! Η συστροφή των αυχενικών σπονδύλων αντιστρέφει την κανονική καμπυλότητα και προκαλεί την περιστροφή των σπονδύλων. Σε μακροπρόθεσμη βάση, το να κοιμόμαστε στο στομάχι μας μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και το λαιμό, ακόμα και πονοκεφάλους. Το ιδανικό είναι να σεβόμαστε την κανονική ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης: να κοιμόμαστε ανάσκελα ή στο πλάι…

12η) Δεν φοράμε τα γυαλιά ηλίου!
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, το 50% των ανθρώπων δεν φορούν συνήθως γυαλιά ηλίου έξω, ακόμα και στην παραλία. Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους του ήλιου για το δέρμα μας, όμως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί επίσης να έχει σοβαρές συνέπειες και για τα μάτια μας: ηλιακό έγκαυμα, βλάβη, πρώιμη έναρξη καταρράκτη ακόμη υπάρχει και ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος στην άκρη του ματιού ...

13η) Φοράμε ψηλά τακούνια!
Εκτός από τον κίνδυνο των πτώσεων και των διαστρεμμάτων, τα ψηλά τακούνια κάνουν κακό στη στάση του σώματός μας με πρώτο θύμα την πλάτη μας! Όσο για εκείνες που έχουν κυκλοφορικό πρόβλημα και τάση για διόγκωση των ποδιών, πρέπει να φορούν μεσαίου ύψους τακούνια και όχι ψηλά ή εντελώς ίσια. Είναι αλήθεια ότι τα τακούνια μεσαίου ύψους εξασκούν τους μυς της γάμπας και βοηθούν την φλεβική επιστροφή…

14η) Δεν πίνουμε αρκετό νερό!
Ποτέ δεν μπορεί ποτέ να τονιστεί αρκετά η σημασία του να πίνουμε τουλάχιστον μισό λίτρο νερό ημερήσια ώστε να παραμένουμε ενυδατωμένοι και σε φόρμα. Οι πονοκέφαλοι και η έλλειψη συγκέντρωσης ίσως σχετίζονται με την αφυδάτωση. Εάν είμαστε επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό και ιδίως το καλοκαίρι, όπου ιδρώνουμε πιο πολύ. Έτσι δεν ουρούμε λιγότερο και τα βακτήρια δεν είναι λιγότερο εξαλειμμένα… 

15η) Φοράμε στηθόδεσμο που δεν προσαρμόζει σωστά!
Εκτιμάται ότι οκτώ στις δέκα γυναίκες δεν γνωρίζουν το σωστό νούμερο σουτιέν που τους ταιριάζει πραγματικά! Ένα σουτιέν που δεν εφαρμόζει σωστά εκτός του ότι είναι δυσάρεστο, δημιουργεί επιπτώσεις και στην στάση του σώματος. Για παράδειγμα εάν οι μπανέλες ή η ελαστική ζώνη του εσώρουχου δεν υποστηρίζει το βάρος του στήθους, οι ώμοι θα αναλάβουν το αντιστάθμισμα και η σπονδυλική στήλη κινδυνεύει…

16η) Κρατάμε την τσάντα μας πάντα από την ίδια πλευρά!
Το να φοράμε μία τσάντα ίσως έχει επιπτώσεις στην πλάτη μας και σταδιακά να χαλάσει την ισορροπία της σπονδυλικής μας στήλης! Επιλέγοντας ένα σακίδιο πλάτης είναι σίγουρα λιγότερο κομψό, αλλά ο ιδανικός τρόπος για να μοιράσουμε το βάρος ομοιόμορφα στους ώμους μας. Μπορούμε επίσης να την φοράμε χιαστί μπροστά μας με την προϋπόθεση ότι αλλάζουμε συχνά ώμο. Τέλος, στο μέτρο του δυνατού ας προσπαθούμε να ελαφρύνουμε την τσάντα μας από το περιεχόμενο της…

17η) «Κρατιόμαστε» για να πάμε τουαλέτα!
Θέλουμε να πάμε τουαλέτα αλλά το καθυστερούμε μέχρι να τελειώσουμε την δουλειά που κάνουμε! Υπάρχει ο κίνδυνος αν προσπαθούμε πολύ να ελέγξουμε τον σφικτήρα μας, να ουρήσουμε στο εσώρουχο μας! Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παραμονή των ούρων στην ουροδόχο κύστη περισσότερο από τρεις ώρες πολλαπλασιάζει την χρονική παραμονή των μικροβίων σε αυτήν με κίνδυνο την μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος…

18η) Περιηγούμαστε στο διαδίκτυο πριν τον ύπνο!
Μία καλή ιδέα για να πέσουμε στην αγκαλιά του Μορφέα είναι να χαλαρώσουμε και να διασκεδάσουμε πριν πέσουμε στο κρεβάτι! Επίσης η ανάγνωση συνιστάται ιδιαίτερα από τους ειδικούς του ύπνου. Υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, να αποφευχθεί η ανάγνωση σε μια οθόνη υπολογιστή ή tablet. Πράγματι, η φωτεινότητα του τείνει να μας βάλει σε μια κατάσταση αγρύπνιας…

19η) Αλατίζουμε όλα τα φαγητά!
Το αλάτι όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες κάνει κακό στις αρτηρίες. Αποφεύγουμε την τοποθέτηση της αλατιέρας στο τραπέζι και δεν αλατίζουμε πολύ τα φαγητά. Μην ξεχνάμε ότι πολλά από τα μαγειρεμένα φαγητά είναι ήδη αλμυρά…

20η) Ξεχνάμε την αντιηλιακή μας κρέμα!
Ένα απόγευμα στην παραλία, ένα ποτήρι κρασί σε αίθριο μέρος, ένα πικ νικ; Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ξεχνάμε την αντιηλιακή κρέμα από την στιγμή που το σώμα μας εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία! Ακόμα κι αν δεν είμαστε ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα, η επανειλημμένη έκθεση του απροστάτευτου το δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Με ανοιχτόχρωμο δέρμα, αλλά πιο σκούρο, πρέπει να βάζουμε αντηλιακό κάθε δύο ώρες…
  







Υ
ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ
Αλεξάνδρα Γεωργίου
Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Εκπαιδευτικός
( Integrative Counselling, COSCA / Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής)
Απλό Τακτικό Μέλος της Ε.Ε.Σ (Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής) και της E.A.C (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...