Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι συμβαίνει όταν τρίζουμε τα δόντια μας στον ύπνο μας;


Σίγουρα το έχουν ακούσει οι περισσότεροι. Κάποιος συγγενής ή φίλος που έτυχε να κοιμηθεί το βράδυ στο σπίτι μας, μας τρόμαξε!! Ξυπνήσαμε από έναν περίεργο ανατριχιαστικό θόρυβο και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι συνέβαινε. Μήπως έσπασε κάποιος σωλήνας στα υδραυλικά; Μήπως μπήκε κανένας διαρρήκτης και ψάχνει τα δωμάτια; Μα τι συμβαίνει τέλος πάντων, από που προέρχεται ο θόρυβος αυτός; Τέλος συνειδητοποιούμε ότι ο θόρυβος αυτός προέρχεται από τον άνθρωπο που κοιμάται και ο οποίος έχει το συνήθειο να τρίζει τα δόντια του. Πιστέψτε μας ο θόρυβος αυτό δεν μοιάζει με κανένα άλλο που έχετε ακούσει. Αλήθεια τι είναι ο “βρυγμός” ή αλλιώς το τρίξιμο των δοντιών; Πως προκαλείται τι φθορά δημιουργεί στα δόντια και στη γνάθο; πως αντιμετωπίζεται; Μήπως τρίζετε και εσείς τα δόντια σας και δεν το ξέρετε; Διαβάστε το επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί και θα λυθούν όλες σας οι απορίες.  
 
Ο όρος βρυγμός αναφέρεται στο σφίξιμο και στο τρίξιμο των δοντιών κατά την διάρκεια της ημέρας η της νύχτας. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες και στο 20% έως το 75% του ελληνικού πληθυσμού. Αποτελεί μια παραλειτουργικη κίνηση που συμβαίνει στο υποσυνείδητο, επομένως οι περισσότεροι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι τρίζουν η σφίγγουν τα δόντια τους.
Αποτέλεσμα είναι η αποτριβη των δοντιών που αφορά την πάνω και κάτω γνάθο. Οι μασητήριοι μύες υπερλειτουργουν και κουράζονται, οι κροταφογναθικες αρθρώσεις υπερφορτίζονται και τα δόντια φθείρονται πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό.
Επίσης εμφανίζεται πόνος και δυσκολία στην μάσηση και την ομιλια, πονος και θόρυβος στις κροταφογναθικες αρθρώσεις μειωμένη κινητικότητα της γνάθου και πονοκέφαλος.

Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι γνωστός. Όλοι συμφωνούν στην πολυπαραγοντικη μορφή της νόσου και στο γεγονός ότι ελέγχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ως αιτιολογικοί παράγοντες έχουν αναφερθεί η σύγκλειση, γενετικοί και παθοφυσιολογικοι παράγοντες. Επιπλέον σχετίζεται με νευρολογικές η ψυχιατρικές ασθενειες. Σίγουρα το άγχος και η ψυχολογική πίεση αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες και όχι αιτιολογικούς.

Πολλές φορές η διάγνωση γίνεται κατά την κλινική εξέταση από τον οδοντίατρο όπου διαπιστώνει αποτριβες των δοντιών βρυγμοφασετες όπως λέγονται, κατάγματα αποκαταστάσεων αλλά και την παρουσία εντυπωματων των δοντιών στα πλάγια χείλη της γλώσσας.

Όσο αφορά την θεραπεία η όλη παρέμβαση του οδοντιάτρου έχει να κάνει με την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τον έλεγχο των υπέρμετρων δυνάμεων που ασκούνται στο στοματογναθικο σύστημα, στους ιστούς και στις αποκαταστάσεις

Στους ασθενείς που ο βρυγμός συμβαίνει κατά την διάρκεια της ημέρας ο οδοντίατρος μπορεί να υποδείξει ασκήσεις χαλάρωσης. Επίσης χρησιμοποιείται νάρθηκας δοντιών από κατάλληλο υλικό που φοριέται κατά την διάρκεια του ύπνου. Τέλος πρέπει να γίνει αποκατάσταση της φυσιολογικής μορφολογίας των δοντιών για την επαναφορά της σωστού ύψους προσώπου και την αποφυγή μεγαλύτερης καταστροφής των δοντιών.

iatropedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...