Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλή και κακή χοληστερόλη: Τι χρειάζεται να γνωρίζετε



Η καλή, η κακή και η καρδιά. Αυτές είναι οι τρεις βασικές έννοιες που πρέπει να κρατήσετε στο μυαλό σας για να κατανοήσετε τι ακριβώς είναι η χοληστερόλη και ποιοι είναι οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την υγεία σας.

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που αποτελείται κυρίως από λίπος και πρωτεΐνη. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ορμονών και της βιταμίνης D και βοηθά στην πέψη. Αλλά όπως πολλά πράγματα στη ζωή μπορεί να είναι πολύ κακή για εσάς. Στην περίπτωση αυτή, τα υψηλά επίπεδα του λανθασμένου τύπου χοληστερόλης μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η χοληστερόλη, που βρίσκεται στις τροφές που τρώμε και δημιουργείται στον οργανισμό μας, ταξιδεύει μέσω του αίματος σε μικρά σύνολα που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες.

Η διαφορά μεταξύ της LDL (κακή) και της HDL (καλή) χοληστερόλης
Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, που είναι γνωστή ως LDL ή «κακή» χοληστερόλη, τείνει να προσκολλάται στα τοιχώματα των αρτηριών ως πλάκα, η οποία με την πάροδο του χρόνου δυσκολεύει τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Αυτή είναι μια κατάσταση που είναι γνωστή ως νόσος της στεφανιαίας αρτηρίας, που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας, που είναι γνωστή ως HDL ή «καλή» χοληστερόλη, μεταφέρει τη χοληστερόλη στο συκώτι που την αφαιρεί από το σώμα και πραγματικά βοηθά στην αποφυγή συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες σας.

Ποιο είναι το ιδανικό επίπεδο χοληστερόλης;
Το επίπεδο της χοληστερόλης σας, το οποίο αξιολογείται με μια απλή εξέταση αίματος, μετά από νηστεία, παρέχει μια συνοπτική εικόνα της σχετικής ποσότητας της καλής και της κακής χοληστερόλης στον οργανισμό σας. Ένα συνδυασμένο επίπεδο μικρότερο από 200 (η μέτρηση των χιλιοστόγραμμων της χοληστερόλης ανά δεκατόλιτρο αίματος), θεωρείται πως είναι το καλύτερο. Ένα επίπεδο «κακής» χοληστερόλης (LDL) κάτω από 100 είναι το καλύτερο δυνατό, ενώ η «καλή» χοληστερόλη (HDL) σε επίπεδο μεγαλύτερο του 60 θεωρείται επίσης ως ιδανικό.




Γιατί είναι επικίνδυνη η υψηλή χοληστερόλη;
Η χοληστερόλη θεωρείται ένας σιωπηλός δολοφόνος, επειδή συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα που να υποδεικνύουν ότι είναι πάρα πολύ υψηλή, μέχρις ότου προκύψει η πλάκα στις αρτηρίες που πυροδοτεί ένα στεφανιαίο επεισόδιο. Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από υψηλή χοληστερόλη με τους άνδρες άνω των 45 και τις γυναίκες άνω των 55 ετών να θεωρούνται ότι βρίσκονται στις ομάδες υψηλότερου κινδύνου.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν μια απότομη αύξηση της «κακής» χοληστερόλης, είναι το κάπνισμα τσιγάρων, η κακή διατροφή, ο διαβήτης, η έλλειψη άσκησης και τα γονίδια, δεδομένου ότι η κληρονομικότητα και το οικογενειακό ιστορικό σας παίζουν κάποιον ρόλο.

Πώς να ελέγξετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας με τον τρόπο ζωής σας
Ο ιδανικός τρόπος για να ελέγχετε το επίπεδο της χοληστερόλης σας είναι να αναλάβετε τον έλεγχο της διατροφής σας με την αποφυγή τροφών υψηλών σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Η τακτική άσκηση και η διατήρηση του βάρους σας σε κανονικά επίπεδα, αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη μείωση της κακής χοληστερόλης και την αύξηση της καλής χοληστερόλης.

Φάρμακα για την υψηλή χοληστερόλη
Εάν η διατροφή και η άσκηση από μόνες τους δεν είναι αρκετές για την επίτευξη των ιδανικών επιπέδων χοληστερόλης, ο γιατρός σας μπορεί να κρίνει απαραίτητο να σας συνταγογραφήσει φάρμακα, γνωστά ως στατίνες που φέρνουν την κατάσταση υπό έλεγχο. Ανάλογα με την χημεία του σώματός σας, ορισμένες στατίνες θα λειτουργήσουν καλύτερα από άλλες. Ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου σας, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε περιοδικά εξετάσεις αίματος για να παρακολουθείτε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, καθώς και τα αποτελέσματα της στατίνης στο σώμα σας, για τυχόν παρενέργειες.

Είτε έχετε υψηλή χοληστερόλη είτε όχι, οφείλετε κατά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχετε τα επίπεδά της ξεκινώντας για να έχετε μια βάση, από την ηλικία των 20 ετών και στη συνέχεια σταθερά κάθε τέσσερα έως έξι χρόνια.

Και να θυμάστε: Η άγνοια μπορεί να είναι ευδαιμονία, αλλά στην περίπτωση της χοληστερόλης μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Εμβολή αμνιακού υγρού - Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η εμβολή αμνιακού υγρού, είναι μία πολύ σπάνια επιπλοκή της κύησης κατά την οποία αμνιακό υγρό εισρέει στην αιματική κυκλοφορία της επιτόκου, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μίας σειράς αντιδράσεων, που εξελίσσονται ταχύτατα. Το σύνδρομο είναι συνήθως αιφνίδιο και οδηγεί στο θάνατο κατά ένα ποσοστό 85%. Η διάρκειά του συνήθως δεν υπερβαίνει τη μία ώρα με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή του να μην προλαβαίνει να αναπτυχθεί όσο πρέπει.
Παθοφυσιολογικός μηχανισμός
Η εμβολή προέρχεται εξαιτίας των συστατικών του αμνιακού υγρού και έχει παρατηρηθεί ότι όταν αυτό περιέχει μηκώνιο η εμβολή που προκαλεί είναι βαρύτατης μορφής, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθώς σε περιπτώσεις που το αμνιακό υγρό, περιέχει μηκώνιο, όπως συμβαίνει στην εμβρυική δυσφορία, το σύνδρομο εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα και βαρύτερη μορφή.
Για να γίνει η εισροή του αμνιακού υγρού στη μητρική κυκλοφορία, προυποτίθεται εκτός από τη ρήξη των εμβρυικών υμένων και ύπαρξη ανοικτών αγγειακών στελεχών στη μήτρα, οπότε και εισρέει…