Μία από τις σημαντικότερες
περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας είναι
αυτή της εγκυμοσύνης. Η περίοδος αυτή
είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη σωματική
και πνευματική ανάπτυξη του εμβρύου,
συνεπώς η διατροφή της εγκύου έχει
ιδιαίτερη βαρύτητα.
Παρακάτω θα προσπαθήσουμε
να πληροφορήσουμε για τις διατροφικές
ανάγκες που έχουν οι έγκυες γυναίκες
σε διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης:
Α΄ Τρίμηνο
-Κατά το πρώτο τρίμηνο
της κύησης οι ανάγκες της εγκύου δεν
αυξάνονται σε ενέργεια (θερμίδες), που
σημαίνει ότι η ποσότητα φαγητού που
καταναλώνουν δεν διαφέρει κατά πολύ
από τη φάση προ εγκυμοσύνης.
-Υπάρχει αυξημένη
ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά όπως το
φυλλικό οξύ (Πηγές: πράσινα φυλλώδη
λαχανικά, όσπρια, εσπεριδοειδή ) και το
σίδηρο (Πηγές: Συκώτι, μοσχάρι, όσπρια).
-Η διατροφή επίσης
θα πρέπει να είναι επαρκής σε ω-3 λιπαρά
οξέα. Αυτά είναι απαραίτητα λιπαρά γιατί
ο ανθρώπινος οργανισμός δεν τα παράγει
και θα πρέπει να τα προσλαμβάνει με τις
τροφές (Πηγές: λιπαρά ψάρια, ξηροί
καρποί).
-Κρατήστε ενυδατωμένο
τον οργανισμό καταναλώνοντας αρκετή
ποσότητα υγρών (8-10 ποτήρια υγρών / ημέρα).
Συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 είναι απαραίτητο
σε γυναίκες που στο άμεσο παρελθόν τους
εφάρμοζαν χορτοφαγικές δίαιτες. Λάβετε
πολυβιταμινούχα σκευάσματα μόνο αν
υπάρχει ανάγκη και πάντα με την καθοδήγηση
ειδικού.
Β΄ Τρίμηνο
-Κατά το δεύτερο
τρίμηνο καθότι το έμβρυο αναπτύσσεται
με γρηγορότερο ρυθμό, έχουμε αύξηση των
αναγκών σε ενέργεια από τη μητέρα.
-Υπολογίζεται ότι θα
αυξηθούν οι ημερήσιες ανάγκες της εγκύου
κατά 330 θερμίδες περίπου επιπλέον.
-Θα πρέπει τα γεύματα
να καλύπτουν τις ανάγκες σε πρωτεΐνη,
υδατάνθρακες και λίπος (ισορροπημένη
διατροφή).
-Αύξηση πρόσληψης
υδατοδιαλυτών βιταμινών: Β1,Β2,Β3 και Β6
(Πηγές: χοιρινό μοσχάρι, δημητριακά και
παράγωγά τους).
-Αυξημένη πρόσληψη
ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμίνης D
(Πηγές: γαλακτοκομικά, τυριά).
-Καλή ενυδάτωση του
οργανισμού.
-Οι αυξημένες ανάγκες
σε φυλικό οξύ, σίδηρο και ω-3 λιπαρά
παραμένουν.
-Λάβετε πολυβιταμινούχα
σκευάσματα μόνο αν υπάρχει ανάγκη και
πάντα με την καθοδήγηση ειδικού.
Γ΄ Τρίμηνο
-Κατά το τρίτο τρίμηνο
η ανάπτυξη του εμβρύου είναι ραγδαία,
για αυτό και η μητέρα κατά τη φάση αυτή
βλέπει σημαντική αλλαγή σε κάθε μέτρηση
του εβδομαδιαίου σωματικού της βάρους.
-Οι ανάγκες της σε
ενέργεια αυξάνονται μέχρι 450 θερμίδες
ημερησίως και καλύπτονται από όλες τις
πηγές ενέργειας (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες
και λίπος).
-Είναι απαραίτητος
ένας διατροφικός σχεδιασμός προκειμένου
να υπάρχουν ισορροπημένα γεύματα που
θα καλύπτουν τα μάκρο και μίκρο θρεπτικά
συστατικά.
-Οι αυξημένες ανάγκες
σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες παραμένουν.
-Η πρόσληψη γαλακτοκομικών
προϊόντων είναι απαραίτητη για την
κάλυψη του ασβεστίου και του μαγνησίου,
πλην των περιπτώσεων όπου λαμβάνεται
ειδικό συμπλήρωμα.
-Καλή ενυδάτωση του
οργανισμού.
-Οι αυξημένες ανάγκες
σε φυλικό οξύ, σίδηρο και ω-3 λιπαρά
παραμένουν.
-Λάβετε πολυβιταμινούχα
σκευάσματα μόνο αν υπάρχει ανάγκη και
πάντα με την καθοδήγηση ειδικού.
-Στα πλαίσια ενός
υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια
της εγκυμοσύνης, γενικότερα, η μέλλουσα
μητέρα θα πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως
τις παρακάτω οδηγίες:
-Καθιερώστε συχνά
και μικρά γεύματα. Μην παραλείπετε
γεύματα, (τουλάχιστον 3 γεύματα καθημερινά).
-Καταναλώστε ποικιλία
τροφίμων σύμφωνα με τις επίσημες
συστάσεις, διατροφική πυραμίδα.
-Αν χρειαστεί θα
πρέπει να έχετε την κατάλληλη και έγκαιρη
συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών και
ανόργανων στοιχείων.
-Δώστε την απαιτούμενη
προσοχή στην ασφαλή επεξεργασία και
παρασκευή των τροφίμων.
-Παρακολουθείτε την
αύξηση του σωματικού σας βάρους (μόνο
το 30% με 40% καταφέρνει να αυξήσει το βάρος
εντός του συνιστώμενου εύρους).
-Αποφεύγετε το
κάπνισμα, το αλκοόλ και άλλες επιβλαβείς
ουσίες, (δημιουργούν κινδύνους για τη
μητέρα αλλά και το παιδί).
-Εντάξτε στην
καθημερινότητά σας την κατάλληλη φυσική
δραστηριότητα.
familylife
Πατερουλάκης Γεώργιος,
Κλινικός Διαιτολόγος-
Διατροφολόγος & Σύμβουλος Φυσικής
Αγωγής
Σχόλια