Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υγιεινή της κατοικίας


H κατοικία μας, θα πρέπει να διευκολύνει την επιτέλεση της οικιακής εργασίας, και να συμβάλλει στη σωματική και ψυχική μας ανάπαυση.
Για να χαρακτηρισθεί μία κατοικία υγιεινή, θα πρέπει να ικανοποιεί τις βασικές φυσιολογικές ανάγκες του ανθρώπου (σωματικές και ψυχικές).

Έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα κριτήρια, βάση των οποίων μία σύγχρονη κατοικία μπορεί να χαρακτηρισθεί ως υποβαθμισμένη. Τέτοια κριτήρια είναι η παροχή μολυσμένου πόσιμου νερού, η πηγή υδροληψίας να βρίσκεται έξω από την κατοικία, κοινόχρηστο αποχωρητήριο ή αποχωρητήριο έξω από την κατοικία, κοινόχρηστο λουτρό, συνύπαρξη περισσοτέρων από δύο ατόμων σε ένα υπνοδωμάτιο, επιφάνεια ύπνου μικρότερη των 3,5 m2 ανά άτομο, απουσία θέρμανσης στα ¾ των χώρων της κατοικίας, απουσία ηλεκτρικού ρεύματος, συνωστισμός ενοίκων, απουσία παραθύρων, η ύπαρξη φθορών και βλαβών εντός της κατοικίας.
Η συνύπαρξη τεσσάρων τουλάχιστον των ανωτέρω ελλείψεων αρκούν για να χαρακτηρίσουμε την κατοικία υποβαθμισμένη.

Έλεγχος μικροκλίματος
Η θερμοκρασία στο εσωτερικό της κατοικίας μας θα πρέπει να είναι ομοιογενής όσο το δυνατόν και να κυμαίνεται στους 18-20o C. Η υγρασία θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30-60%.

Η κατοικία θα πρέπει να αερίζεται επαρκώς. Ο αέρας στο εσωτερικό της κατοικίας κατά τη διάρκεια της ημέρας υποβαθμίζεται από τις διάφορες διεργασίες που διενεργούνται μέσα σε αυτή (μαγείρεμα, λουτρό, αποχωρητήριο, δυσάρεστες σωματικές οσμές από το στόμα, το δέρμα και τα ρούχα, το CO2 που εκλύεται κατά την εκπνοή μας, κα).

Ο καλύτερος τρόπος αερισμού θεωρείται ο φυσικός, με το άνοιγμα των παραθύρων κατά τη διάρκεια ημέρας και όταν ο καιρός το επιτρέπει και τη νύκτα.

Ο θόρυβος έχει αποδειχθεί ότι έχει άμεσες επιπτώσεις στην ακουστική μας οξύτητα, και έμμεσες επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Έτσι λοιπόν οι κατοικίες θα πρέπει να κτίζονται σε μέρη όσο το δυνατόν απαλλαγμένα από θορύβους του εξωτερικού περιβάλλοντος (πχ μακριά από οδικές αρτηρίες), και να εξοπλίζονται με παράθυρα ενισχυμένα με διπλό τζάμι.

Ο θόρυβος όμως δεν παράγεται μόνο έξω από την κατοικία αλλά και από το εσωτερικό της. Κύριες πηγές θορύβου εντός της κατοικίας είναι η ηλεκτρική σκούπα, ο απορροφητήρας ,το πλυντήριο, οι εγκαταστάσεις ύδρευσης αποχέτευσης,κ.α.

Έτσι λοιπόν πρέπει να φροντίσουμε να εξοπλίσουμε το σπίτι μας με συσκευές οι οποίες δεν προκαλούν έντονη ενόχληση. Μέσα στο χώρο του σπιτιού κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ανεκτοί ήχοι μέχρι 40 db, και τη νύχτα όχι πάνω από 30 db.

Ο φωτισμός θα πρέπει να είναι επαρκής ποιοτικά και ποσοτικά. Η κατοικία θα πρέπει να έχει τέτοιο προσανατολισμό ώστε να διευκολύνεται ο φυσικός φωτισμός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο τεχνητός φωτισμός που θα χρησιμοποιούμε θα έχει επαρκή ένταση και θα είναι όμοιος του φυσικού.

Η κατοικία μας θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μας εξασφαλίζει ασφάλεια έναντι των εξωτερικών κινδύνων (είσοδος αγρίων ζώων, εντόμων, τρωκτικών, στοιχείων της φύσης, και εχθρικές ενέργειες άλλων ανθρώπων).

Το εσωτερικό της επίσης θα πρέπει και αυτό να μας παρέχει ασφάλεια. Θα έχει ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε να έχουν τοποθετηθεί με τρόπο ασφαλή οι διάφορες εγκαταστάσεις (ηλεκτρικές, φυσικού αερίου, υγραερίου κλπ), τα έπιπλα και ο λοιπός εξοπλισμός θα διευθετηθούν μέσα στον χώρο με τρόπο που θα μας προφυλάσσει από ατυχήματα, όποιες φθορές και βλάβες συμβαίνουν θα πρέπει να επισημαίνονται και να επισκευάζονται εγκαίρως.
Έτσι λοιπόν η κατοικία μας, θα πρέπει να διευκολύνει την επιτέλεση της οικιακής εργασίας, και να συμβάλλει στη σωματική και ψυχική μας ανάπαυση.


iatronet
Γιδαροκώστας Λογγίνος
Υγιεινολόγος ΤΕ - Επόπτης δημόσιας Υγείας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...