Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υγιεινή της κατοικίας


H κατοικία μας, θα πρέπει να διευκολύνει την επιτέλεση της οικιακής εργασίας, και να συμβάλλει στη σωματική και ψυχική μας ανάπαυση.
Για να χαρακτηρισθεί μία κατοικία υγιεινή, θα πρέπει να ικανοποιεί τις βασικές φυσιολογικές ανάγκες του ανθρώπου (σωματικές και ψυχικές).

Έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα κριτήρια, βάση των οποίων μία σύγχρονη κατοικία μπορεί να χαρακτηρισθεί ως υποβαθμισμένη. Τέτοια κριτήρια είναι η παροχή μολυσμένου πόσιμου νερού, η πηγή υδροληψίας να βρίσκεται έξω από την κατοικία, κοινόχρηστο αποχωρητήριο ή αποχωρητήριο έξω από την κατοικία, κοινόχρηστο λουτρό, συνύπαρξη περισσοτέρων από δύο ατόμων σε ένα υπνοδωμάτιο, επιφάνεια ύπνου μικρότερη των 3,5 m2 ανά άτομο, απουσία θέρμανσης στα ¾ των χώρων της κατοικίας, απουσία ηλεκτρικού ρεύματος, συνωστισμός ενοίκων, απουσία παραθύρων, η ύπαρξη φθορών και βλαβών εντός της κατοικίας.
Η συνύπαρξη τεσσάρων τουλάχιστον των ανωτέρω ελλείψεων αρκούν για να χαρακτηρίσουμε την κατοικία υποβαθμισμένη.

Έλεγχος μικροκλίματος
Η θερμοκρασία στο εσωτερικό της κατοικίας μας θα πρέπει να είναι ομοιογενής όσο το δυνατόν και να κυμαίνεται στους 18-20o C. Η υγρασία θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30-60%.

Η κατοικία θα πρέπει να αερίζεται επαρκώς. Ο αέρας στο εσωτερικό της κατοικίας κατά τη διάρκεια της ημέρας υποβαθμίζεται από τις διάφορες διεργασίες που διενεργούνται μέσα σε αυτή (μαγείρεμα, λουτρό, αποχωρητήριο, δυσάρεστες σωματικές οσμές από το στόμα, το δέρμα και τα ρούχα, το CO2 που εκλύεται κατά την εκπνοή μας, κα).

Ο καλύτερος τρόπος αερισμού θεωρείται ο φυσικός, με το άνοιγμα των παραθύρων κατά τη διάρκεια ημέρας και όταν ο καιρός το επιτρέπει και τη νύκτα.

Ο θόρυβος έχει αποδειχθεί ότι έχει άμεσες επιπτώσεις στην ακουστική μας οξύτητα, και έμμεσες επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Έτσι λοιπόν οι κατοικίες θα πρέπει να κτίζονται σε μέρη όσο το δυνατόν απαλλαγμένα από θορύβους του εξωτερικού περιβάλλοντος (πχ μακριά από οδικές αρτηρίες), και να εξοπλίζονται με παράθυρα ενισχυμένα με διπλό τζάμι.

Ο θόρυβος όμως δεν παράγεται μόνο έξω από την κατοικία αλλά και από το εσωτερικό της. Κύριες πηγές θορύβου εντός της κατοικίας είναι η ηλεκτρική σκούπα, ο απορροφητήρας ,το πλυντήριο, οι εγκαταστάσεις ύδρευσης αποχέτευσης,κ.α.

Έτσι λοιπόν πρέπει να φροντίσουμε να εξοπλίσουμε το σπίτι μας με συσκευές οι οποίες δεν προκαλούν έντονη ενόχληση. Μέσα στο χώρο του σπιτιού κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ανεκτοί ήχοι μέχρι 40 db, και τη νύχτα όχι πάνω από 30 db.

Ο φωτισμός θα πρέπει να είναι επαρκής ποιοτικά και ποσοτικά. Η κατοικία θα πρέπει να έχει τέτοιο προσανατολισμό ώστε να διευκολύνεται ο φυσικός φωτισμός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο τεχνητός φωτισμός που θα χρησιμοποιούμε θα έχει επαρκή ένταση και θα είναι όμοιος του φυσικού.

Η κατοικία μας θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μας εξασφαλίζει ασφάλεια έναντι των εξωτερικών κινδύνων (είσοδος αγρίων ζώων, εντόμων, τρωκτικών, στοιχείων της φύσης, και εχθρικές ενέργειες άλλων ανθρώπων).

Το εσωτερικό της επίσης θα πρέπει και αυτό να μας παρέχει ασφάλεια. Θα έχει ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε να έχουν τοποθετηθεί με τρόπο ασφαλή οι διάφορες εγκαταστάσεις (ηλεκτρικές, φυσικού αερίου, υγραερίου κλπ), τα έπιπλα και ο λοιπός εξοπλισμός θα διευθετηθούν μέσα στον χώρο με τρόπο που θα μας προφυλάσσει από ατυχήματα, όποιες φθορές και βλάβες συμβαίνουν θα πρέπει να επισημαίνονται και να επισκευάζονται εγκαίρως.
Έτσι λοιπόν η κατοικία μας, θα πρέπει να διευκολύνει την επιτέλεση της οικιακής εργασίας, και να συμβάλλει στη σωματική και ψυχική μας ανάπαυση.


iatronet
Γιδαροκώστας Λογγίνος
Υγιεινολόγος ΤΕ - Επόπτης δημόσιας Υγείας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Βαρθολίνειος κύστη

Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής. · Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας. Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Η δι

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το