Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος: Λείπουν αντιρετροϊκά φάρμακα από το "Αττικόν"



Τα μέλη του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή" καταγγέλλουν την όλο και συχνότερη πρακτική να λείπουν τα αντιρετροϊκά φάρμακα από τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου "Αττικόν".

Ανεξάρτητο, ειδικό λογαριασμό για την κάλυψη του ετήσιου κόστους των αντιρετροϊκών, προτείνουν οι οροθετικοί ώστε να μην αντιμετωπίζουν κάθε τόσο προβλήματα στην λήψη της θεραπείας τους.
Όπως καταγγέλουν, γίνεται συνεχής καταγραφή περιστατικών με ελλείψεις σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό θα μπορούσε εύκολα να λυθεί με μηνιαίες παραγγελίες και διατήρηση αποθεματικών στις ειδικές μονάδες λοιμώξεων.

Ζητούν εξάλλου συνάντηση με τους κ.κ. Κουρουμπλή και Ξανθό για να εκθέσουν το πρόβλημά τους όσο και την λύση του...
Διαβάστε εδώ το σχετικό δελτίο Tύπου:
Για μία ακόμα φορά το «Αττικόν» αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες για αντιρετροϊκά φάρμακα των οροθετικών ασθενών που παρακολουθούνται από τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου. Από τις αρχές της εβδομάδας καταγράφονται ελλείψεις στα σκευάσματα Eviplera και Stribild, ενώ σήμερα Πέμπτη εξαντλήθηκε το απόθεμα των φαρμάκων Norvir, Prezista και Truvada.
Η υποστελέχωση του φαρμακείου του «Αττικόν» σε συνδυασμό με γραφειοκρατικά και διαχειριστικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα από τη διοίκηση του νοσοκομείου, δημιουργούν ανασφάλεια στους εκατοντάδες ασθενείς της Μ.Ε.Λ. του ιδρύματος και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, καθώς κανένας οροθετικός δε μπορεί και δεν πρέπει να διακόπτει ούτε για μία ημέρα τη λήψη της αγωγής του.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» έχει θέσει στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών του τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ολοένα συχνότερης έλλειψης αντιρετροϊκών σκευασμάτων τόσο στο «Αττικόν», όσο και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε ζητήσει τον προσδιορισμό συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, προτείνοντας τη δημιουργία ανεξάρτητου ειδικού λογαριασμού για την κάλυψη του ετήσιου κόστους των αντιρετροϊκών φαρμάκων. Είχε προηγηθεί το Δεκέμβριο του 2014 επίδοση εξώδικης δήλωσης προς τη Διοίκηση του Ιδρύματος. 

Η συνεχής καταγραφή αντίστοιχων περιστατικών καταδεικνύει πως η παραγγελία των σχετικών σκευασμάτων από τα νοσοκομεία της χώρας θα πρέπει να γίνεται ανά μήνα και όχι ανά εβδομάδα όπως συμβαίνει στην πράξη τα τελευταία χρόνια. Με αυτό τον τρόπο και σε συνδυασμό με τη δημιουργία αποθέματος θα αντιμετωπιστεί οριστικά το φαινόμενο των περιστασιακών ή περιοδικών ελλείψεων αντιρετροϊκών. Εξάλλου, το μέτρο της ανά μήνα παραγγελίας ενέχει μόνο διαχειριστικές προκλήσεις και όχι οικονομικό κόστος, ενώ η αύξηση του αποθέματος έχει μεν εφάπαξ κόστος, η ωφέλεια του ωστόσο κρίνεται πολλαπλάσια. 

Η «Θετική Φωνή» καλεί τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να παρέμβει άμεσα στο θέμα και να θέσει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου «Αττικόν» προ των ευθυνών της, προωθώντας παράλληλα μία συνολική λύση για το πρόβλημα. 

iatropedia
Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...