Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος: Λείπουν αντιρετροϊκά φάρμακα από το "Αττικόν"



Τα μέλη του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή" καταγγέλλουν την όλο και συχνότερη πρακτική να λείπουν τα αντιρετροϊκά φάρμακα από τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου "Αττικόν".

Ανεξάρτητο, ειδικό λογαριασμό για την κάλυψη του ετήσιου κόστους των αντιρετροϊκών, προτείνουν οι οροθετικοί ώστε να μην αντιμετωπίζουν κάθε τόσο προβλήματα στην λήψη της θεραπείας τους.
Όπως καταγγέλουν, γίνεται συνεχής καταγραφή περιστατικών με ελλείψεις σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό θα μπορούσε εύκολα να λυθεί με μηνιαίες παραγγελίες και διατήρηση αποθεματικών στις ειδικές μονάδες λοιμώξεων.

Ζητούν εξάλλου συνάντηση με τους κ.κ. Κουρουμπλή και Ξανθό για να εκθέσουν το πρόβλημά τους όσο και την λύση του...
Διαβάστε εδώ το σχετικό δελτίο Tύπου:
Για μία ακόμα φορά το «Αττικόν» αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες για αντιρετροϊκά φάρμακα των οροθετικών ασθενών που παρακολουθούνται από τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου. Από τις αρχές της εβδομάδας καταγράφονται ελλείψεις στα σκευάσματα Eviplera και Stribild, ενώ σήμερα Πέμπτη εξαντλήθηκε το απόθεμα των φαρμάκων Norvir, Prezista και Truvada.
Η υποστελέχωση του φαρμακείου του «Αττικόν» σε συνδυασμό με γραφειοκρατικά και διαχειριστικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα από τη διοίκηση του νοσοκομείου, δημιουργούν ανασφάλεια στους εκατοντάδες ασθενείς της Μ.Ε.Λ. του ιδρύματος και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, καθώς κανένας οροθετικός δε μπορεί και δεν πρέπει να διακόπτει ούτε για μία ημέρα τη λήψη της αγωγής του.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» έχει θέσει στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών του τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ολοένα συχνότερης έλλειψης αντιρετροϊκών σκευασμάτων τόσο στο «Αττικόν», όσο και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε ζητήσει τον προσδιορισμό συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, προτείνοντας τη δημιουργία ανεξάρτητου ειδικού λογαριασμού για την κάλυψη του ετήσιου κόστους των αντιρετροϊκών φαρμάκων. Είχε προηγηθεί το Δεκέμβριο του 2014 επίδοση εξώδικης δήλωσης προς τη Διοίκηση του Ιδρύματος. 

Η συνεχής καταγραφή αντίστοιχων περιστατικών καταδεικνύει πως η παραγγελία των σχετικών σκευασμάτων από τα νοσοκομεία της χώρας θα πρέπει να γίνεται ανά μήνα και όχι ανά εβδομάδα όπως συμβαίνει στην πράξη τα τελευταία χρόνια. Με αυτό τον τρόπο και σε συνδυασμό με τη δημιουργία αποθέματος θα αντιμετωπιστεί οριστικά το φαινόμενο των περιστασιακών ή περιοδικών ελλείψεων αντιρετροϊκών. Εξάλλου, το μέτρο της ανά μήνα παραγγελίας ενέχει μόνο διαχειριστικές προκλήσεις και όχι οικονομικό κόστος, ενώ η αύξηση του αποθέματος έχει μεν εφάπαξ κόστος, η ωφέλεια του ωστόσο κρίνεται πολλαπλάσια. 

Η «Θετική Φωνή» καλεί τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να παρέμβει άμεσα στο θέμα και να θέσει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου «Αττικόν» προ των ευθυνών της, προωθώντας παράλληλα μία συνολική λύση για το πρόβλημα. 

iatropedia
Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε