Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δίαιτα: μια μεγάλη απόφαση



Η απόφαση να ξεκινήσουμε δίαιτα δεν είναι κάτι που μας χαροποιεί, αλλά δεν μπορεί να αφορά πάντα την... επόμενη Δευτέρα. Παρ΄ όλες τις ευγενικές παροτρύνσεις του συντρόφου μας ή ίσως και του γιατρού μας, το να αρχίζουμε να τρώμε κάθε μέρα ότι ακριβώς γράφει ένα χαρτί και να μετράμε ακόμα και τις μπουκιές μας, φαντάζει δύσκολο. Η σκέψη ότι πρέπει για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα να τρώμε διάφορα περίεργα φαγητά, τα οποία πρώτη φορά βλέπουμε στη ζωή μας και να στερηθούμε τις αγαπημένες μας συνταγές, μας αποθαρρύνει. Και φυσικά τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο όταν πρέπει να διαλέξουμε, ποια από τις διάφορες δίαιτες, που μας προτείνουν διάφοροι φίλοι και γνωστοί ή έχουμε διαβάσει σε κάποιο περιοδικό, θα ακολουθήσουμε.

Ποιά είναι τελικά η σωστή δίαιτα;
Δίαιτες υπάρχουν πάρα πολλές. Θα έχετε ακούσει για χημικές δίαιτες, για δίαιτες μεταβολισμού, για δίαιτες ανάλογα με την ομάδα αίματος και γενικότερα για "μαγικές" δίαιτες. Επίσης θα έχετε ακούσει για τις διάσημες δίαιτες που κατά καιρούς κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς. Η αλήθεια όμως είναι ότι η απώλεια βάρους που πιθανόν να επιτυγχάνεται με την εφαρμογή μιας τέτοιας δίαιτας οφείλεται απλά και μόνο στις λίγες θερμίδες τις οποίες παρέχει. Πολύ απλά δηλαδή, γιατί τρως λιγότερο.
Δεν φαίνεται να υπάρχει, μέχρι σήμερα, ειδική δίαιτα αδυνατίσματος επιστημονικά τεκμηριωμένη. Ο περιορισμός της ενεργειακής πρόσληψης λοιπόν, αλλά ακόμα καλύτερα και της παράλληλης αύξησης της ενεργειακής κατανάλωσης (δηλαδή σωματική άσκηση), εξακολουθεί να αποτελεί τον πιό αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο απώλειας βάρους.

Τι πρέπει να κάνετε
Οταν αποφασίζετε να ακολουθήσετε κάποιο διαιτολόγιο απώλειας βάρους, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποιες αρχές. Το διαιτολόγιο απώλειας βάρους θα πρέπει να ακολουθεί πάντα τις αρχές της σωστής διατροφής.

Ποικιλία - μέτρο - ισορροπία
Εάν θέλετε να μειώσετε το σωματικό σας βάρος, να επιτύχετε τη μέγιστη δυνατή απώλεια λιπώδους ιστού και όχι άλιπης μάζας και να μην επαναποκτήσετε τα χαμένα κιλά, θα πρέπει να τρώτε από όλες τις ομάδες τροφίμων. Οι υδατάνθαρακες θα πρέπει να ξεπερνούν πάντα το 50% της ενέργειας, οι πρωτεΐνες δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 15% και τα λιπαρά δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 30% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας.
Μην επιδιώκετε να χάνετε γρήγορα κιλά. Ενα κιλό την εβδομάδα, αν χάνετε, ακούγεται ιδανικό. Έχετε υπομονή. Η δίατα είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι.

Γυμναστείτε, κολυμπήστε, χορέψτε ή απλά περπατήστε
Προσπαθείστε να κινείστε όσο περισσότερο γίνεται. Εάν το γυμναστήριο σας απωθεί και σα λέξη μόνο, περπατάτε όσο το δυνατόν πιό συχνά. Η φυσική άσκηση εκτός από το ότι περιορίζει την απώλεια μυικού ιστού, βοηθάει στη διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης με όλα τα ευεργετικά επακόλουθα.

Συμβουλή από ειδικό
Εάν θεωρείστε ιδιαίτερα παχύσαρκοι ή έχετε κάποιο μεταβολικό νόσημα και πρέπει να χάσετε πολύ βάρος, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευθείτε το γιατρό σας και φυσικά κάποιον ειδικό επιστήμονα (διατροφολόγο ή διαιτολόγο) οι οποίοι θα συνεργαστούν για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς να έχετε προβλήματα υγείας.

care

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε