Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα σεντόνια και τα ρούχα του ύπνου μπορούν να γίνουν αιτία λοιμώξεων


Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως πρέπει να γίνει συνήθεια στους ανθρώπους να αλλάζουν τακτικά τα κλινοσκεπάσματα τους και τα ρούχα με τα οποία κοιμούνται όπως κάνουν για με τα ρούχα που φορούν στη δουλειά τους για να προστατέψουν τον οργανισμό τους από πιθανές λοιμώξεις.

Τα ρούχα με τα οποία κοιμόμαστε καθώς και τα κλινοσκεπάσματα συσσωρεύουν τις περισσότερες βλαβερές ουσίες καθώς οι περισσότεροι από εμάς δεν τα αλλάζουμε τακτικά. Επικρατεί δυστυχώς η αντίληψη ότι αφού τα φοράμε μόνο στον ύπνο μας είναι και καθαρά. Ωστόσο μια βρετανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.500 άτομα έδειξε ότι στις πιτζάμες, τα νυχτικά και τα σεντόνια μαζεύονται μικροοργανισμοί, ακόμα κι αν τα άτομα αυτά έκαναν μπάνιο πριν πέσουν για ύπνο.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής στο Λονδίνο, Sally Bloomfield τα ρούχα που φοράμε στον ύπνο μας έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας το οποίο ως γνωστόν ανανεώνει τα κύτταρά του όλο το 24ωρο. Οι μικροοργανισμοί αυτοί βρίσκουν καταφύγιο στα υφάσματα καθώς είναι τα πλέον φιλικά για αυτούς. Όπως παρατήρησαν στη διάρκεια της μελέτης οι επιστήμονες, οι άνθρωποι φορούν για πολλά βράδια τα ίδια ρούχα και χρησιμοποιούν τα ίδια σεντόνια.

Οι άντρες για παράδειγμα, όπως έδειξε η έρευνα φτάνουν να τα φορούν 13 βράδια συνεχόμενα και οι γυναίκες 17 βράδια.
Αυτή η συνήθεια είναι καταστρεπτική όταν αυτοί οι μικροοργανισμοί, που προέρχονται από το δέρμα μας ή το γαστρεντερικό μας σύστημα βρεθούν σε λάθος σημεία υπό συνθήκες. Έτσι προκαλούνται οι λοιμώξεις. Για παράδειγμα πολλοί άνθρωποι είναι φορείς σταφυλόκοκκου, βακτηρίου που προκαλεί λοίμωξη, αν έρθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές ή μώλωπες. 

Επίσης, όλοι οι άνθρωποι είναι φορείς του εντερικού βακτηρίου Ε.coli, που μπορεί να είναι ακίνδυνο, όμως αν κάποιο από τα στελέχη του βρεθεί στο ουροποιητικό σύστημα τότε προκαλείται η κυστίτιδα.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, πρέπει να γίνει συνήθεια στους ανθρώπους να αλλάζουν τακτικά τα κλινοσκεπάσματα τους και τα ρούχα με τα οποία κοιμούνται όπως κάνουν με τα ρούχα που φορούν στη δουλειά τους για να προστατέψουν τον οργανισμό τους από πιθανές λοιμώξεις.

naftemporiki

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα