Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πότε υπάρχει συναισθηματική κακοποίηση;



Με την προσοχή της κοινωνίας να έχει στραφεί τον τελευταίο καιρό στο φαινόμενο της σωματικής και ενδοοικογενειακής βίας, η συναισθηματική κακοποίηση έχει μείνει στο περιθώριο. Αυτού του είδους η κακοποίηση προκαλεί εξίσου ψυχολογική βλάβη και μπορεί να καταστρέψει την ικανότητα δημιουργίας λειτουργικών σχέσεων.

Οι συμπεριφορές που συχνά χαρακτηρίζουν τη συναισθηματική κακοποίηση συμπεριλαμβάνουν:

1) Έλλειψη αμοιβαιότητας στη σχέση. Η αίσθηση ότι εσείς δίνετε συνεχώς ενώ οι άλλοι μόνο λαμβάνουν. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή θέλετε να τους κάνετε να αισθανθούν όμορφα αλλά επειδή προσπαθείτε να αποφύγετε να σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα.

2) Ο σύντροφός σας έχει την τάση να κάνει τα πάντα να φαίνονται δικό σας λάθος. Δεν μπορείτε να έχετε υποστήριξη ακόμα και σε θέματα που δεν αφορούν τη σχέση διότι αναζητεί λόγους για να σας κατηγορήσει.

3) Η αυτοεκτίμησή σας κλονίζεται συστηματικά. Εάν αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας, βάζετε όλη την πίστη και την εμπιστοσύνη σας στο θύτη. Όταν συνειδητοποιήσετε γιατί αναρωτιέστε για τον εαυτό σας, είναι ενδεχομένως η ώρα να λάβετε μια άποψη από ένα έμπιστο άτομο. Ρωτήστε αν διακρίνει αλλαγές από τον καιρό που μπήκατε σε αυτή τη σχέση.

4) Είναι πολύ πιθανό ο θύτης να σας έχει απομονώσει. Κατ’αυτό τον τρόπο διατηρεί την δύναμή του. Ένας άλλος τρόπος να σας ελέγχει είναι η οικονομική εξάρτηση. Όταν φτάσετε στο σημείο να μην πλησιάζετε τον κόσμο επειδή δεν επιθυμείτε να μιλήσετε για τη σχέση σας, είναι ολοφάνερο πως υπάρχει συναισθηματική κακοποίηση.

5) Ασυνείδητα, χαρακτηρίζετε ασήμαντα τα περιστατικά και τον τρόπο που σας κάνει να αισθάνεστε. Όταν ο σύντροφός σας λέει κάτι υποτιμητικό, κάνει κάτι καταναγκαστικό ή ταπεινωτικό δημιουργείτε δικαιολογίες και το παρουσιάζετε ως δικό σας λάθος.

Η συναισθηματική κακοποίηση είναι το ίδιο καταστροφική με την σωματική. Προκαλεί ντροπή και απομόνωση και αναπαράγει αρνητικά συναισθήματα. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι το θύμα να αναγνωρίσει την κατάσταση να την αποδεχτεί και να αποφασίσει αν πρόκειται να επισκεφτεί έναν ψυχολόγο ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του συντρόφου του ή να διακόψει αυτή τη σχέση.

psychologynow



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...