Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

270 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θα μάθουν για πρακτικές ήπιας αστυνόμευσης



Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στο πλαίσιο της πράξης ΕΣΠΑ «Ενέργειες ευαισθητοποίησης για αστυνομικούς σε θέματα εξαρτήσεων» εγκαινιάζει τον τρίτο κύκλο επιμόρφωσης στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας σε πρακτικές ήπιας αστυνόμευσης εξαρτημένων ατόμων από ψυχοτρόπες ουσίες.

Πρόκειται για μια σειρά εβδομαδιαίων μαθημάτων, που θα διεξαχθούν από 24 έως 29 Νοεμβρίου στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Πάτρας, Λαμίας, Τρίπολης, Κομοτηνής, και από 8 έως 13 Δεκεμβρίου, επιπλέον σε Λάρισα, Ηράκλειο και Ιωάννινα. Το πρωτότυπο αυτό πρόγραμμα έχει ως στόχο να συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών στην Ελλάδα, μέσω της εκπαίδευσης αστυνομικών «πρώτης γραμμής» στην ήπια αστυνόμευση εξαρτημένων ατόμων υπό το πρίσμα της μείωσης της βλάβης και με γνώμονα την προστασία της υγείας τόσο των χρηστών όσο και των ιδίων.

Η εκπαιδευτική δομή του προγράμματος έχει σε μεγάλο βαθμό διαδραστικό χαρακτήρα και είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται τόσο στις εθνικές ανάγκες όσο και στα πρότυπα που ακολουθούν διεθνείς οργανισμοί σε θέματα εκπαίδευσης ενηλίκων και ειδικών κατηγοριών επαγγελματιών, αξιοποιώντας παράλληλα την οργάνωση και εμπειρία του στελεχιακού δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ. Εξετάζεται συνολικά το φαινόμενο των ναρκωτικών ουσιών σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν αστυνομικοί και χρήστες κατά την μεταξύ τους επαφή και εμπλοκή.

Στην ύλη του προγράμματος περιλαμβάνονται διδακτικές ενότητες όπως, μεταξύ άλλων: οι διεθνείς τάσεις, η νομοθεσία διεθνών οργανισμών και Ε.Ε, συστήματα παραγωγής, προσφοράς και διανομής εξαρτησιογόνων ουσιών, η αστυνόμευση ευάλωτων ομάδων και εγκληματολογικά βεβαρημένων περιοχών, συνθήκες διαβίωσης και συμπεριφορά των εξαρτημένων, ζητήματα συνεργασίας με υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας καθώς και θέματα αυτοπροστασίας κα χειρισμού στερητικών συνδρόμων.

Το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των δύο σεμιναριακών κύκλων που πραγματοποίησε ο ΟΚΑΝΑ τους προηγούμενους μήνες σε διάφορες πόλεις της χώρας όπου εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 270 αστυνομικοί σε θέματα εξαρτήσεων. Το εκπαιδευτικό υλικό που έχει ήδη συγκεντρωθεί έως τώρα, θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός πρότυπου εγχειριδίου και ενός οδηγού διδασκαλίας που θα συντελέσει στην ενδυνάμωση του επαγγελματισμού της αστυνομίας όσον αφορά την ήπια αστυνόμευση και στην αποτελεσματικότερη προστασία της υγείας των χρηστών και του γενικού πληθυσμού.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό των σεμιναρίων απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και στελέχη του Οργανισμού, υπό την καθοδήγηση των επιστημονικά υπευθύνων του προγράμματος, Αθανάσιου Δουζένη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Σοφίας Βιδάλη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Εγκληματολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

iatrikesexelixeis

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε