Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο χυμός που καταπολεμά την αϋπνία


Η αϋπνία είναι μια συχνή διαταραχή του ύπνου που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου και μπορεί μακροπρόθεσμα να βλάψει την υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου ή παχυσαρκίας.

Μεταξύ των πιθανών παρεμβάσεων που βοηθούν στη βελτίωση του ύπνου κατατάσσονται και οι διατροφικές.
Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, εάν πάσχετε από αϋπνία η κατανάλωση χυμού από ξινά κεράσια πρωί και βράδυ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Η σχετική κλινική δοκιμή έδειξε ότι ο χυμός των κερασιών Montmorency (ποικιλία ξινών κερασιών που πήρε το όνομά της από κοιλάδα της Γαλλίας) δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες συνέβαλε στην αύξηση του χρόνου του ύπνου των πασχόντων από αϋπνία.
Στο πλαίσιο της δοκιμής, επτά ηλικιωμένοι (μέσος όρος ηλικίας 68 ετών) πάσχοντες από αϋπνία κατανάλωναν 227 ml χυμού ξινών κερασιών δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες, ακολούθησε περίοδος αποχής δύο εβδομάδων, και στη συνέχεια για άλλες δύο εβδομάδες καταναλώθηκε ένα άλλο ρόφημα (εικονικό ρόφημα - placebo).

Οι ερευνητές μελέτησαν τον ύπνο των συμμετεχόντων σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της νύχτας, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της πολύ-υπνογραφίας για την αξιολόγηση της αποδοτικότητας του ύπνου, όπως της έναρξης του ύπνου και της διάρκειάς του. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν, επίσης, ερωτηματολόγια που σχετίζονταν με τον ύπνο, τη κόπωση, τη κατάθλιψη και το άγχος. Επιπλέον, διενεργήθηκαν αιματολογικές εξετάσεις σε κάθε συμμετέχοντα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν το χυμό των ξινών κερασιών Montmorency το πρωί και το βράδυ ήταν σε θέση να κοιμούνται κατά μία ώρα περισσότερο κάθε νύχτα (μέσος όρος 84 λεπτά), σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν το «εικονικό ρόφημα», και μάλιστα ο ύπνος τους έτεινε να είναι πιο αποδοτικός.

Τα ξινά κεράσια Montmorency αποτελούν φυσική πηγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι κόκκινες χρωστικές ουσίες του χυμού των ξινών κερασιών, γνωστές ως προανθοκυανιδίνες, παίζουν επίσης ρόλο. Αυτές οι φυσικές πολυφαινολικές ενώσεις βρίσκονται σε αφθονία στα ξινά κεράσια Montmorency. Στη μελέτη, ο χυμός των ξινών κερασιών βοήθησε να αυξηθεί η διαθεσιμότητα της τρυπτοφάνης, ένα απαραίτητο αμινοξύ και πρόδρομος ουσία της σεροτονίνης, η οποία επίσης βοηθά στον ύπνο.

Τέλος, ο χυμός έδειξε στα κύτταρα την αναστολή ενός ενζύμου (ινδολοαμίνη 2,3-διοξυγενάση) που προκαλεί την αποδόμηση της τρυπτοφάνης. Η αποδόμηση της τρυπτοφάνης αποτελεί γνωστό προγνωστικό δείκτη αϋπνίας και επίσης σχετίζεται με παρουσία φλεγμονής.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο μοναδικός συνδυασμός της μελατονίνης και της τρυπτοφάνης που περιέχουν τα ξινά κεράσια Montmorency είναι πιθανό να συμβάλλει στον καλό ύπνο.

Πηγή: Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία
http://www.onmed.gr/ygeia/story/346472/o-xymos-poy-katapolema-tin-aypnia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε