Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καρκίνο μαστού και προστάτη προκαλούν η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες


Προσοχή στη διατροφή σας


Τα άτομα που καταναλώνουν πολλούς κατεργασμένους υδατάνθρακες και ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη, κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρκίνο στον μαστό στην περίπτωση των γυναικών και καρκίνο στον προστάτη στην περίπτωση των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σαν Ντιέγκο.

«Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι 'κακοί' υδατάνθρακες προκαλούν καρκίνο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του προστάτη είναι οι συχνότεροι καρκίνοι και αυτό αποτελεί τροφή για σκέψη» έσπευσε να επισημάνει η επικεφαλής ερευνήτρια Νουρ Μακαρεμ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν 3.200 ενήλικες αμερικανούς, που είχαν δώσει στοιχεία για τη διατροφή τους, ενώ είχαν καταγραφεί και τα κρούσματα καρκίνου για περισσότερα από 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 565 άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο.

Σε πρώτη ανάγνωση, η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου μαστού. Αλλά αυτό άλλαξε όταν οι ερευνητές εστίασαν στην ποιότητα των υδατανθράκων.

Οι γυναίκες των οποίων η διατροφή ήταν πλούσια σε καλούς υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια) είχαν 67% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που προτιμούσαν τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, πατάτες, αρτοσκευάσματα).

Σε ότι αφορά τον καρκίνο του προστάτη, οι άνδρες που έπιναν τακτικά φρουτοποτά ή αναψυκτικά με ζάχαρη είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο, έναντι των ανδρών που απέφευγαν αυτές τις επιλογές. Επιπλέον, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος και μεταξύ των ανδρών με των οποίων η διατροφή είχε υψηλό γλυκαιμικό φορτίο δηλαδή επίσης κατανάλωναν πολλούς κατεργασμένους υδατάνθρακες.

Οι άνδρες που έτρωγαν πολλά γεύματα με κατεργασμένα τρόφιμα, όπως αλλαντικά και πίτσες, περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, συγκριτικά με όσους τα κατανάλωναν όχι πάνω από μια φορά την εβδομάδα.

http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500069876

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Βαρθολίνειος κύστη

Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής. · Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας. Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Η δι

Τα παυσίπονα και οι δράσεις τους

O πόνος αποτελεί το πιο σημαντικό μήνυμα προς άμυνα του οργανισμού επερχόμενης ή υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης - βλάβης. Στην καθημερινή ζωή αποτελεί ένα από τα πιο συχνά, αλλά και δύσκολα προβλήματα προς αντιμετώπιση. Eνώ είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την πορεία του αλγογόνου ερεθίσματος από το σημείο που ξεκινά μέχρι τη συνειδητοποίησή του στον εγκέφαλο, είναι πολύ δύσκολο να καθορίσει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του, την πραγματική αξία και τον βαθμό της αιτίας που τον προκαλεί. Mια βλάβη- το κόψιμο του δαχτύλου του, το αντιλαμβάνεται κανείς οξέως, την εντοπίζει και την συνειδητοποιεί. Ένας πόνος χωρίς εμφανή αίτια, π.χ. πονοκέφαλος, απροσδιόριστης «βλάβης» είναι αμβλύς και κινητοποιεί το άτομο προς άμυνα, που ανάλογα με την υποκειμενική εμπειρία του, αξιολογεί και αντιδρά με διάφορη συγκινισιακή και συμπεριφορειακή ένταση. Σε όλες, όμως, τις εκδηλώσεις πόνου, εκτός της αναζήτησης - διάγνωσης της νόσου - βλάβης για την μόνιμο θεραπεία, π.χ. χειρουργική επέμβαση, α