Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ηλίαση και Θερμοπληξία: Πώς αντιμετωπίζονται



Τους καλοκαιρινούς μήνες η έκθεσή μας στον ήλιο είναι μεγαλύτερη. Αυτό, όμως, συχνά, προκαλεί προβλήματα, ιδίως στα μικρά παιδιά. Η ηλίαση και η θερμοπληξία είναι το αποτέλεσμα της υπερέκθεσης στον ήλιο, τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες. Η Παιδίατρος, κα Ειρήνη Παπακωνσταντοπούλου*, μας εξηγεί πώς θα διακρίνουμε -από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων- μεταξύ ηλίασης και θερμοπληξίας και πώς θα αντιμετωπίσουμε κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις.

Η ηλίαση και η θερμοπληξία είναι παθήσεις που προκαλούνται από την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος. Συχνά, υποδιαγιγνώσκονται και μπορεί να μοιάζουν με άλλες εμπύρετες καταστάσεις, οπότε καλό είναι να βρίσκονται ως υποψία στο μυαλό όλων μας και κυρίως των γονιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως η διάγνωση να γίνεται πάντα από γιατρό.

Η θερμική εξάντληση ή ηλίαση, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, εκδηλώνεται κλασσικά σε ένα παιδί που έπαιζε στον ήλιο μία πολύ ζεστή ημέρα, χωρίς προστασία από τον ήλιο και χωρίς να πίνει αρκετά υγρά. Το πρώτο σημάδι επερχόμενης ηλίασης μπορεί να είναι οι μυϊκές κράμπες. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι: εμπύρετο που δεν ξεπερνά τους 40o C, ψυχρά άκρα, ζάλη, κεφαλαλγία, έμετοι, κόπωση, λιποθυμία.

Ειδικά στα βρέφη, θα δούμε μειωμένη παραγωγή ούρων (λιγότερες βρεγμένες πάνες ανά 24ωρο), εμπύρετο, ανησυχία ή έντονη υποτονία. Είναι η πιο συχνή εκδήλωση της έκθεσης σε υψηλή θερμοκρασία.

Η θερμοπληξία είναι πιο σπάνια και πιο βαριά κατάσταση. Εκδηλώνεται με εμπύρετο πάνω από 40,5o C που δεν "πέφτει" με αντιπυρετικά, δέρμα θερμό και υγρό, σύγχυση, σπασμούς και διαταραχή του επιπέδου συνείδησης. Είναι μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε πολυοργανική ανεπάρκεια και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση σε νοσοκομείο.

Εκτός από την κλασσική περίπτωση θερμοπληξίας των μικρών παιδιών που παίζουν πολλές ώρες στον ήλιο, χωρίς προστασία, άλλη μορφή θερμοπληξίας είναι εκείνη που προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους και ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, κατά τις ημέρες που έχει καύσωνα και εκδηλώνεται σταδιακά, εντός ημερών.

Πώς προστατεύουμε τα παιδιά από την ηλίαση και τη θερμοπληξία;
Το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι αθλούμενοι και οι παχύσαρκοι. Οι γονείς να μην περιμένουν να τους πουν τα παιδιά ότι διψούν για να τους δώσουν υγρά να πιουν:

• Τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνουμε την κατανάλωση υγρών, ανεξάρτητα από το επίπεδο δραστηριότητας.

• Ντύνουμε τα βρέφη και τα παιδιά με όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα, όταν βρίσκονται μέσα σε κλειστούς χώρους. Για τη βόλτα, επιλέγουμε ελαφρά και ανοιχτόχρωμα υφάσματα. Να φοράνε πάντα καπέλο και αντηλιακό με δείκτη προστασίας από 15 και άνω. Μην ξεχνάμε ότι ηλίαση μπορεί να συμβεί και μετά από παραμονή για ώρα μέσα στη θάλασσα ή σε πισίνα, χωρίς αναπλήρωση υγρών.

• Να μην εκθέτουμε βρέφη κάτω των 6 μηνών απευθείας στον ήλιο.

• Τις ημέρες με καύσωνα (για την Ελλάδα, όταν η θερμοκρασία είναι >39ο C, για 3 συνεχόμενες ημέρες) και υγρασία, κρατάμτε τα παιδιά όσο το δυνατόν σε κλιματιζόμενο χώρο.

• Ποτέ δεν αφήνουμε παιδί μόνο του σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο, ούτε για ένα λεπτό. Ακόμη και με το παράθυρο λίγο ανοιχτό, η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει έως και 10 βαθμούς παραπάνω μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά.

• Ο εγκλιματισμός απαιτεί μερικές εβδομάδες για να επιτευχθεί. Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερες ημέρες από τους ενήλικες για να εγκλιματιστούν σε ξαφνικές αλλαγές της θερμοκρασίας. Έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες για μία ώρα ανά ημέρα έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση του μέγιστου εγκλιματισμού σε 7-14 ημέρες.

• Να μην παίζουν τα παιδιά έξω τις ώρες υψηλής θερμοκρασίας (μεταξύ 12-5μμ) ή τις ημέρες με πολύ υγρασία.

• Για τα παιδιά που αθλούνται το καλοκαίρι, να πίνουν πολλά υγρά (μη-καφεϊνούχα) πριν την προπόνηση και κατά τη διάρκεια της άσκησης να κάνουν διάλλειμα, κάθε 20 λεπτά περίπου, για να πίνουν νερό ή ηλεκτρολυτικό διάλυμα, ακόμη και εάν δεν διψούν. Για άσκηση έως μία ώρα αρκεί το δροσερό νερό, όμως για άσκηση πέραν της μίας ώρας, απαιτείται αναπλήρωση και ηλεκτρολυτών με ηλεκτρολυτικό διάλυμα για παιδιά. Χορηγούμε 100-200 mlηλεκτρολυτικού διαλύματος κάθε 20 λεπτά, μετά τη μία ώρα άσκησης, σε παιδιά και εφήβους.

• Τα παιδιά να ακολουθούν ισορροπημένο διαιτολόγιο, με φρούτα και λαχανικά. Η παιδική παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για θερμοπληξία.

Τρόποι αντιμετώπισης
Σε υποψία θερμοπληξίας, πρέπει να μεταφέρεται ο ασθενής άμεσα σε εφημερεύον νοσοκομείο. Η θερμοπληξία είναι εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Ταυτόχρονα, γίνονται προσπάθειες μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος. Μεταφέρουμε το παιδί σε δροσερό χώρο, εφαρμόζουμε κρύες κομπρέσες στις μασχάλες, στις βουβωνικές χώρες και στον αυχένα και δημιουργούμε ρεύμα με ανεμιστήρες. Δε δίνουμε στο παιδί να πιει υγρά, εάν υπάρχει μειωμένο επίπεδο συνείδησης.

Στην περίπτωση ηλίασης, αφού έχει τεθεί η διάγνωση από Παιδίατρο, μπορεί να γίνει προσπάθεια αντιμετώπισης στο σπίτι. Μεταφέρουμε το παιδί σε δροσερό χώρο, εφαρμόζουμε και σε αυτή την περίπτωση, κρύες κομπρέσες στις βουβωνικές χώρες, στις μασχάλες και στον αυχένα και δημιουργούμε ρεύμα με ανεμιστήρες. Δίνουμε στο παιδί να πιει ηλεκτρολυτικό διάλυμα, για την αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών, σύμφωνα με τις οδηγίες παιδιάτρου.

Πώς διακρίνουμε ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, τη μεταφορά στο νοσοκομείο
Η ηλίαση έχει συμπτώματα κοινά και με άλλες εμπύρετες παθήσεις (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, σηψαιμία). Άρα, θα πρέπει η διάγνωση να γίνεται από γιατρό.

Άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο έχουμε στις παρακάτω περιπτώσεις:

• υποψία ηλίασης σε βρέφος

• παιδί που δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης μετά από περίπου μία ώρα, παρ' όλο που ακολουθούν τις οδηγίες αντιμετώπισης

• παιδί που κάνει εμέτους και δεν μπορεί να λάβει υγρά από το στόμα

υποψία θερμοπληξίας (εμπύρετο πάνω από 40,5o C που δεν "πέφτει" με αντιπυρετικά, δέρμα θερμό και υγρό, σύγχυση, σπασμοί και διαταραχή του επιπέδου συνείδησης)

sofokleousin
*Ειρήνη Παπακωνσταντοπούλου, Παιδίατρος, Επιστημονική Συνεργάτης Α' Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...