Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Και οι πατεράδες υποφέρουν από κατάθλιψη μετά τον τοκετό


Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια κατάσταση από την οποία υποφέρουν αρκετές νέες μαμάδες, μετά τον ερχομό στον κόσμου ενός παιδιού.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και οι νέοι πατεράδες μπορεί να υποφέρουν από κατάθλιψη μετά τον τοκετό, εξαιτίας της οικονομικής πίεσης με την οποία έρχονται αντιμέτωποι και της έλλειψης ποιοτικού χρόνου που διαθέτουν για να περνούν μαζί με το παιδί τους.

Ερευνητές από το περίφημο αγγλικό πανεπιστήμιο υποστηρίζουν, ότι οι πατεράδες μπαίνουν συχνά σε «δεύτερη μοίρα» μετά από τη γέννηση ενός παιδιού, στερώντας τους ευκαιρίες για να συνδεθούν με το μωρό τους.

Λένε ακόμη, ότι πολλοί άντρες αναμένεται να συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά για να φέρνουν λεφτά στο σπίτι για τη φροντίδα της οικογένειάς τους και δε λειτουργούν τόσο ως «συν-γονείς», ταΐζοντας και φροντίζοντας τις ανάγκες ενός μωρού. Μάλιστα, καθώς πολλές μητέρες νιώθουν διάφορες ενοχές σε ό,τι έχει να κάνει με τη φροντίδα του παιδιού τους, υποσυνείδητα περιορίζουν την πρόσβαση των πατεράδων στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας οι ίδιες όλες τις ευθύνες της φροντίδας του.

Αυτό, σημειώνει δημοσίευμα της MailOnline, έχει ως αποτέλεσμα το 10% των νέων πατεράδων να βιώνει μια μορφή κατάθλιψης μέσα στους πρώτους έξι μήνες από τη γέννηση ενός μωρού –χωρίς να λαμβάνει βοήθεια από ειδικούς επαγγελματίες.

Η Dr Anna Machin από το τμήμα πειραματικής ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης πήρε συνέντευξη από 15 πατεράδες για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, ξεκινώντας λίγο πριν από τη γέννηση των παιδιών τους. Ενώ όλοι ήταν αισιόδοξοι και ιδεαλιστές στην πρώτη συνέντευξη, έξι από αυτούς εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης στους πρώτους έξι μήνες μετά την απόκτηση ενός παιδιού.

«Υπάρχουν ολοένα αυξανόμενα στοιχεία, ότι οι πατεράδες βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Είναι σίγουρα ένα πραγματικό φαινόμενο. Άλλες μελέτες υποδηλώνουν, ότι η αναλογία είναι ανάμεσα στο 4% με 10%. Στους πατεράδες που θέλουν να συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών τους, υπάρχει μια ένταση ανάμεσα στην ανάγκη τους να παρέχουν και την επιθυμία τους να βρίσκονται στο σπίτι. Η απόκτηση ενός παιδιού μπορεί ακόμη να θέσει σε δοκιμασία και τις συζυγικές σχέσεις, ειδικά αν το ζευγάρι δεν εργάζεται ως ομάδα. Επιπλέον, οι γυναίκες μπορεί πολλές φορές να θεωρούν –λόγω τύψεων- τον εαυτό τους ως τον κυρίαρχο επιμελητή, αποδυναμώνοντας το ρόλο του πατέρα στη φροντίδα ενός παιδιού» εξήγησε η ίδια.

Η Dr Machin πρόσθεσε ακόμη, ότι οι πατεράδες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να «δεθούν» με τα παιδιά τους, επειδή δεν έχουν το «βιοχημικό προβάδισμα» της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, όπως οι γυναίκες.

Αν δε συμμετέχουν και τόσο στη φροντίδα ενός μωρού, αυτό μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία δεσίματος με το παιδί τους, προκαλώντας συναισθήματα απογοήτευσης και απόρριψης.

medicalnews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ