Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Kακοποίηση γυναικών και βία στην οικογένεια



Η κακοποίηση των γυναικών είναι δυστυχώς μια λυπηρή κατάσταση που είναι διαδεδομένη σε σημαντικό βαθμό.
Η βία αυτή που εξασκείται στις γυναίκες ενώ βρίσκονται στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους, μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Ακόμη και όταν είναι έγκυες μπορεί να υποστούν σωματική ή σεξουαλική βία και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για το παιδί τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις η εξάσκηση βίας σε μια γυναίκα στο σπίτι από το σύζυγο ή το σύντροφό της αρχίζουν ή εντατικοποιούνται όταν έλθει μια εγκυμοσύνη.

Η σωματική κακοποίηση μιας εγκύου γυναίκας αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους κίνδυνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Ορισμένα από τα συχνότερα προβλήματα που έχουν σχετισθεί με την εξάσκηση βίας στην έγκυο γυναίκα είναι η αύξηση των αποβολών, ο τραυματισμός και θάνατος του εμβρύου, η πρόωρη γέννηση του παιδιού και το χαμηλό βάρος γέννησης του παιδιού.

Οι γιατροί που παρακολουθούν τις έγκυες γυναίκες, θα πρέπει λόγω της σοβαρότητας της κακοποίησης κατά την εγκυμοσύνη, να προσπαθούν να ανιχνεύουν το πρόβλημα αυτό όπως κάνουν και για το διαβήτη, την ψηλή πίεση και το κάπνισμα.

Σε μια πρωτότυπη έρευνα που έγινε στη Βόρειο Αγγλία, 500 έγκυες γυναίκες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που τους τέθηκε, σε μια από τις πρώτες επισκέψεις τους στο γυναικολόγο τους. Τα ερωτηματολόγια αυτά ήσαν εμπιστευτικά και οι γυναίκες τα απάντησαν μόνες τους χωρίς την παρουσία του συζύγου ή συντρόφου τους.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν προκαλούν πράγματι προβληματισμό:

Από το σύνολο των γυναικών, 1 στις 6 δήλωσε ότι είχε υποστεί βία στο σπίτι της, σε κάποια φάση της ζωής της
Το 10% των γυναικών που είχαν υποστεί βία στο σπίτι, είχαν υποχρεωθεί να έχουν σεξουαλική επαφή χωρίς τη θέλησή τους. Μία γυναίκα ανέφερε ότι αυτός που την υποχρέωσε για σεξουαλική επαφή χωρίς τη θέληση της ήταν ο αδελφός της ενώ για μια άλλη, ήταν ένας στενός συγγενής της
Το 3,4% των γυναικών είχαν κακοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την οποία είχαν επισκεφθεί το γιατρό και έλαβαν μέρος στην έρευνα
Οι ηλικίες των γυναικών που κακοποιήθηκαν κυμαίνονταν μεταξύ 26 και 30 χρονών. Τα κτυπήματα με γροθιές και τα χαστουκίσματα ήταν οι συχνότεροι τρόποι εξάσκησης σωματικής βίας. Σε 11 γυναίκες χρησιμοποιήθηκε όπλο, σε 11 υπήρξαν σοβαρά εγκαύματα και σε 6 παρέμειναν μόνιμες βλάβες
Οι γυναίκες που ήσαν μόνες τους και αυτές που είχαν ένα σύντροφο και δεν ήταν παντρεμένες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να κακοποιηθούν στο σπίτι τους.

Το συμπέρασμα των γιατρών που έκαναν την έρευνα είναι ότι η βία στο σπίτι που εξασκείται σε μια έγκυο γυναίκα είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά από τις υπόλοιπες παρενέργειες.

Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος θα πρέπει οι γιατροί να ερευνούν για την επιπλοκή αυτή όπως ερευνούν για όλα τα άλλα ζητήματα που επηρεάζουν την εγκυμοσύνη όπως η ψηλή πίεση, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και ο διαβήτης.

isotimos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε