Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - Οι ειδικές λοιμώξεις και η αντιμετώπισή τους




Γράφουν οι,
Ελένη Γιαμαρέλλου ,Λοιμωξιολόγος, 
Ομότ. Καθ. Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών,
Λαμπρινή Γαλανή , Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος

Η εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος τόσο για τη γυναίκα όσο
και για το έμβρυο και κάθε πιθανό πρόβλημα υγείας μπορεί να έχει επιπτώσεις και στους δύο. Ένας από τους πιθανούς κινδύνους είναι η προσβολή από ειδικές λοιμώξεις. Ποιες, όμως, είναι αυτές, σε τι βαθμό συνιστούν απειλή και πώς αντιμετωπίζονται;

Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος για τη ζωή κάθε γυναίκας. Η φροντίδα της εγκύου αποσκοπεί στη διατήρηση της καλής υγείας της ίδιας, αλλά και του εμβρύου λαμβάνοντας υπόψη τις αμφίδρομες επιδράσεις που μπορούν να έχουν μεταξύ τους.

Οι λοιμώξεις που κατά κύριο λόγο πρέπει να ελέγχονται στην εγκυμοσύνη είναι:

1. Οι λοιμώξεις που, οξέως προσβάλλοντας τη μητέρα, μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση της εγκυμοσύνης και την υγεία του νεογνού και για τις οποίες υπάρχει η δυνατότητα διάγνωσης και παρέμβασης προφυλακτικής ή θεραπευτικής.

2. Οι ειδικές λοιμώξεις που, λόγω δυσκολίας στην ερμηνεία των διαγνωστικών μεθόδων, συχνά αποτελούν αίτια άδικων διακοπών κυήσεως. Κατά κανόνα αφορούν την τοξοπλάσμωση και τη λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό και σπανιότερα τη συφιλίδα, την ερυθρά, τον ιό του απλού έρπητα, την ανεμοβλογιά, όπως και τον ιό HIV.

Η οξεία λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό

Η οξεία λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό (CMV) αποτελεί σήμερα διεθνώς το κυριότερο αίτιο συγγενούς κωφώσεως και προσβάλλει το 2% περίπου των εγκύων γυναικών. Η μετάδοση κατά την κύηση γίνεται κυρίως επί οξείας λοιμώξεως με συχνότητα 0,7-4,1%.
Η οξεία λοίμωξη χρειάζεται τεκμηρίωση με τον προσδιορισμό ειδικών αντισωμάτων, ενώ είναι δυνατόν να προσδιοριστεί, όπως και στο τοξόπλασμα, αν η λοίμωξη είναι πρόσφατη (το τελευταίο τρίμηνο) ή αν είναι παλαιότερη. Η έγκυος που δεν έχει ανοσία, χρειάζεται οδηγίες για τακτικό ορολογικό επανέλεγχο ανά 4-6 εβδομάδες, ώστε να διαγνωστεί έγκαιρα πιθανή πρωτολοίμωξη από CMV.

Στις περιπτώσεις οξείας και πιθανής οξείας λοίμωξης, διατίθεται η χορήγηση ειδικής σφαιρίνης για τον ιό (CMV HIG). Η παρακολούθηση περιλαμβάνει υπερηχογράφημα, αμνιοκέντηση την 22η εβδομάδα της κυήσεως με σκοπό τον έλεγχο παρουσίας του ιού στο αμνιακό υγρό και μαγνητική τομογραφία του εμβρύου όταν ενδείκνυται. Ήδη με τη νέα προφυλακτική και θεραπευτική προσέγγιση της χορηγήσεως της ειδικής σφαιρίνης, που κερδίζει έδαφος διεθνώς, υπάρχει και μεγάλη πείρα στον ελληνικό χώρο. Επισημαίνεται ότι στην οξεία λοίμωξη η χορήγηση της ειδικής σφαιρίνης μειώνει τη συμπτωματική νόσο στο νεογνό κατά 90%-95%!

Η τοξοπλάσμωση

Η τοξοπλάσμωση οφείλεται στο παράσιτο Toxoplasma gondii, έχει παγκόσμια διασπορά και μεταδίδεται κυρίως από κατοικίδιες γάτες που αποβάλλουν με τα κόπρανα τα ωάρια του παράσιτου. Φαίνεται ότι 20%-30% των εγκύων γυναικών έχουν θετικά αντισώματα, γεγονός που τους παρέχει ανοσία. 

Επισημαίνεται ότι το 90% των μολύνσεων από τοξόπλασμα είναι ασυμπτωματικό. Όμως, ο κίνδυνος της μετάδοσης της νόσου στο νεογνό επί οξείας νόσησης της εγκύου εξαρτάται από το στάδιο της κύησης, δηλαδή όσο αυξάνεται η ηλικία αυξάνεται και η πιθανότητα μετάδοσης στο κύημα. Αντίθετα, η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών αφορά κατά κύριο λόγο στο πρώτο τρίμηνο και μπορεί να προκληθεί ακόμα και ενδομήτριος θάνατος.

Με τον προσδιορισμό των ειδικών αντισωμάτων είναι δυνατόν να καθοριστεί με ασφάλεια αν η λοίμωξη είναι πρόσφατη (το τελευταίο τρίμηνο) ή αν είναι παλαιότερη. Έχει μεγάλη σημασία ο εργαστηριακός έλεγχος της εγκύου να επιβεβαιώνεται σε εργαστήριο αναφοράς που έχει δυνατότητα φύλαξης ορών για τουλάχιστον 2 μήνες – 1 χρόνο.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η οξεία λοίμωξη ή επί αμφιβόλου αποτελέσματος, τότε χορηγείται θεραπευτικά σπιραμυκίνη από το στόμα, με παράλληλη παρακολούθηση της εγκύου και διενέργεια αμνιοπαρακέντησης για την ανίχνευση του τοξοπλάσματος στο αμνιακό υγρό, ώστε ακόμα και σε αυτήν τη περίπτωση να χορηγηθεί ειδική θεραπεία. Επομένως δεν απαιτείται άμβλωση στην οξεία τοξοπλάσμωση! Επειδή όμως η πρόληψη είναι σημαντικότερη από τη θεραπεία, τα προληπτικά μέτρα που είναι απαραίτητα περιγράφονται στον παρατιθέμενο πίνακα.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι, όταν ο εργαστηριακός ορολογικός έλεγχος κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης είναι αρνητικός για τοξοπλάσμωση, πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 4-6 εβδομάδες σε όλη τη διάρκεια της κύησης.

Ήδη από το 2010 στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ λειτουργεί Επιστημονικό Κέντρο για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων στην κύηση από το ιατρικό προσωπικό της ΣΤ΄ Παθολογικής Κλινικής, με στόχο κυρίως την παροχή δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μαιευτήρες και έγκυες γυναίκες. Επιπλέον εξαιτίας της επιτυχούς συνεργασίας των μαιευτήρων-γυναικολόγων και της ανταπόκρισης των εγκύων γυναικών, το ΥΓΕΙΑ καθιέρωσε την επίσημη λειτουργία Ιατρείου Ειδικών Λοιμώξεων στη Κύηση για τη δωρεάν παρακολούθηση και αντιμετώπιση των επιτόκων που χρήζουν περαιτέρω αξιολόγηση από λοιμωξιολόγο.

 hygeia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...