Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο θηλασμός συνδέεται με πιο υγιείς αρτηρίες στις γυναίκες


Οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους φαίνεται πως να έχουν υγιέστερες αρτηρίες από αυτές που τα ταΐζουν με τεχνητό γάλα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obstetrics and Gynecology.

Ερευνητές του συστήματος υγείας Kaiser Permanente της Βόρειας Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Έρικα Γκούντερσον, εξέτασαν δεδομένα 846 γυναικών ηλικίας 18-30 ετών που είχαν καταχωρηθεί στη δεκαετία του 1980.

Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα καρωτίδων 20 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας. Αυτές που είχαν θηλάσει τα παιδιά τους έναν μήνα ή λιγότερο είχαν περισσότερη πάχυνση του αρτηριακού τοιχώματος των καρωτίδων σε σχέση με όσες είχαν θηλάσει τα παιδιά τους για 10 μήνες ή περισσότερο.

Οι καρωτίδες παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο και η σκλήρυνση των τοιχωμάτων τους είναι σημάδι αθηρωματικής πλάκας η οποία αν “σπάσει” μπορεί να να προκαλέσει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακό έμφραγμα.
Η ωκυτοκίνη

Οι γυναίκες που είχαν θηλάσει τα παιδιά τους έτειναν επίσης να είναι πιο αδύνατες, πιο μορφωμένες και πιο δραστήριες σωματικά, τόσο σε νεαρή ηλικία, όσο και 20 χρόνια αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι το όφελος για τις αρτηρίες δεν είναι απόρροια μόνον του θηλασμού, αλλά της συνολικότερης υγιεινής ζωής μιας γυναίκας.

Ο θηλασμός φαίνεται πως έχει θετική επίδραση στο βάρος της γυναίκας καθώς και στην αρτηριακή πίεση.

Η Γκούντερσον είπε: «Όταν μια γυναίκα θηλάζει το μωρό της, το σώμα της εκκρίνει ωκυτοκίνη, την ορμόνη που συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η εγκυμοσύνη είναι μια στρεσογόνος διαδικασία και έχει σημαντικές απαιτήσεις από το καρδιαγγειακό σύστημα. Ο θηλασμός είναι ένας τρόπος να προγραμματιστεί και πάλι το σώμα της γυναίκας μετά την κύηση».

healthyliving


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παλινδρόμηση της χολής

Περιγραφή Η παλινδρόμηση της χολής, συμβαίνει όταν η χολή - ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι σας - επαναρρέει στο στομάχι και τον οισοφάγο σας (το σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας). Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να συνοδεύεται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η παλινδρόμηση της χολής συνήθως δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τις αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Αντ 'αυτού, η παλινδρόμηση της χολής πιο συχνά διαχειρίζεται με φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, με χειρουργικές επεμβάσεις. Συμπτώματα Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Τα συμπτώματα που περιλαμβάνει η παλινδρόμηση της χολής είναι: Άνω κοιλιακό άλγος που μπορεί να είναι σοβαρό Η συχνή καούρα - ένα αίσθημα καψίματος στο στήθος σας, που μερικές φορές εξαπλώνεται σε λαιμό σας, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα σας Ναυτία Εμετός Π

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Καισαρική: 8 πράγματα για τα οποία οι γυναίκες δεν μιλάνε

Η καισαρική τομή είναι κάτι για το οποίο οι περισσότερες γυναίκες δεν θέλουν να μιλάνε επειδή συνήθως δεν την επιλέγουν αλλά προκύπτει γιατί κάτι προφανώς δεν πήγε καλά. Αν το γνωρίζετε εκ των προτέρων, ότι θα γεννήσετε με καισαρική καλό είναι να προετοιμαστείτε για την χειρουργική εμπειρία. Ακολουθούν ορισμένες «εκπλήξεις» τις οποίες αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά την έξοδό τους από το χειρουργείο. Εσείς ποια βιώσατε; Καθετήρας Παρόλο που ο γιατρός ενθαρρύνει τις νέες μαμάδες να σηκωθούν και να περπατήσουν όσο το δυνατόν συντομότερο, το περπάτημα γίνεται μια περίπλοκη διαδικασία εξαιτίας του καθετήρα που διατηρείται την πρώτη ημέρα της παραμονής στο μαιευτήριο. Το σημάδι της τομής   Ακόμη και χρόνια μετά την γέννα, πολλές μαμάδες παρατηρούν ένα μικρό σημάδι στο δέρμα τους το οποίο άφησε η καισαρική τομή. Είναι όμως ένα από τα σημάδια τους που αγαπούν επειδή τους θυμίζει αυτό το υπέροχο δώρο, που δεν είναι άλλο από την μητρότητα. Ορός Πολλές μαμάδες ε