Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα


«Κλειστό» παραμένει το σύστημα για την έκδοση βιβλιαρίων σε ανασφάλιστους πολίτες προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρά τις εξαγγελίες των συναρμόδιων υπουργών για «ενεργοποίησή» του αρχές Ιουνίου.

Αλλά και η πρόσβαση των ανασφάλιστων σε φάρμακα είναι περιορισμένη αφού από τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων πολιτών, μόλις ποσοστό 0,62% χρησιμοποίησε τη σχετική παροχή. Συγκεκριμένα, από τα πραγματικά στοιχεία λογαριασμών φαρμακείων που κατατέθηκαν και αφορούσαν δαπάνες ανασφαλίστων πολιτών προκύπτει ότι τόσο ο αριθμός των επωφελούμενων ανασφάλιστων σε φαρμακευτικές παροχές όσο και η δαπάνη κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, από τον Αύγουστο του 2014 έως και τον Δεκέμβριο 25.317 ανασφάλιστοι είχαν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη ενώ από τις αρχές του 2015 έως και τον περασμένο Μάιο εξυπηρετήθηκαν 65.291 ανασφάλιστοι πολίτες. Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη (από τον Αύγουστο του 2014 έως και τον Μάιο του 2015) ανήλθε σε 6.625.843 ευρώ.

Η χαμηλή «ζήτηση» αποδίδεται στην αδυναμία των ανασφάλιστων να καταβάλλουν το ποσοστό συμμετοχής στη δαπάνη (όπως προβλέπεται και για τους ασφαλισμένους) με αποτέλεσμα είτε να αγνοούν το πρόβλημα υγείας τους είτε να απευθύνονται σε κοινωνικά ιατρεία. Επίσης, οι ανασφάλιστοι πολίτες είναι κυρίως νέα άτομα που είναι υγιείς ή κάνουν μικρή χρήση φαρμάκων.

Ευκολία στην πρόσβαση, πάντως, «υπόσχεται» η ΚΥΑ -άγνωστο παραμένει πότε θα τεθεί σε ισχύ – η οποία προβλέπει ένα σύστημα χορήγησης Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφάλιστων σε όλους τους ανασφάλιστους, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στα ΚΕΠ, από τα οποία στη συνέχεια θα προμηθεύονται οι δικαιούχοι και το Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστου. 

healthview

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ