Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

5 τρόποι να έχουμε τον έλεγχο σε μια κρίση


Δύσκολες εποχές, προσωπικά προβλήματα, ανεργία, διαζύγιο – όλα αυτά μπορούν να μας βάλουν σε μια ιδιαίτερα σκοτεινή περίοδο της ζωής μας, και να νομίζουμε πως δεν θα ξεφύγουμε ποτέ. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι δοκιμασμένοι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε μία κρίση και να νιώσουμε πως έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας.

Εστιάστε στα σημαντικά πράγματα
Πάρτε μια ανάσα, προσπαθήστε να ηρεμήσετε και μετά κοιτάξτε την κατάσταση από μία πιο ορθολογιστική οπτική γωνία. Αν καταφέρετε να κάνετε αυτό, μπορείτε να πάρετε καλύτερες αποφάσεις. Το θέμα με το στρες είναι πως μπορεί να κάνει όλες τις γνώσεις μας για το πώς να χειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις να εξαφανίζονται. Συνεπώς, το πρώτο βήμα είναι να ηρεμήσουμε τον εαυτό μας, και έπειτα να βάλουμε τις σκέψεις και τις πράξεις μας σε μια λογική σειρά.

Υποστήριξη
Όλοι χρειαζόμαστε ένα σύστημα υποστήριξης για τις δύσκολες ώρες, ανθρώπους που μπορούν να μας βοηθήσουν και να μας “τραβήξουν” έξω από τον λαβύρινθο του άγχους. Αν νιώθετε πως δεν έχετε κάποιο άτομο που να μπορεί να το κάνει αυτό για εσάς, υπάρχουν ειδικοί, όπως και γραμμές υποστήριξης που αναλαμβάνουν να σας βοηθήσουν εκείνη την στιγμή.

Έσω έτοιμος
Πολλές φορές φορτώνουμε περισσότερο στρες στον εαυτό μας με το να ανησυχούμε για το μέλλον. Στην ουσία, δημιουργούμε μία κρίση από το πουθενά. Ένας καλός τρόπος για να το αποφύγουμε αυτό είναι να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι. Ειδικά όταν το άγχος αυτό σχετίζεται με οικονομικά προβλήματα, ο καλύτερος τρόπος είναι να μάθουμε να οργανώνουμε καλύτερα τους πόρους μας. Ποτέ δεν είναι αργά για να φτιάξουμε έναν λογαριασμό καταθέσεων, στον οποίο θα μπορούμε να στραφούμε σε κάθε περίπτωση ανάγκης, αντί να αγχωνόμαστε περισσότερο. Όσον αφορά την εργασία – ή την έλλειψη εργασίας – λίγος προγραμματισμός μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά. Η ενημέρωση για το πώς κινείται γενικά ο κλάδος μας και το πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα μας στην περίπτωση που βρεθούμε άνεργοι, μπορεί να μας προσφέρει μεγάλη σιγουριά.

Αναλύστε τα συναισθήματά σας

Το χειρότερο που κάνουμε σε περιόδους κρίσεις είναι ότι αφήνουμε τα συναισθήματά μας να πάρουν τον έλεγχο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σκεφτούμε μια στρατηγική για να τα βγάλουμε πέρα. Αν πρόκειται για κάποια κρίση με την οποία έχουμε έρθει αντιμέτωποι στο παρελθόν, πρέπει να σκεφτούμε ψύχραιμα πώς την διαχειριστήκαμε την τελευταία φορά. Ή, για κάποιο καινούριο συναίσθημα, να ανατρέξουμε σε όσα μπορεί να έχουμε διαβάσει για το ζήτημα – και στη λογική.

Φροντίστε τον εαυτό σας
Όταν φροντίζουμε όλους τους άλλους γύρω μας, πολλές φορές παραλείπουμε να δούμε τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε εμείς. Είναι πολύ εύκολο, σε περιόδους κρίσης, να γεμίζουμε τη ζωή μας με ανθυγιεινές συνήθειες. Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες και φτιάξτε σχέσεις με ανθρώπους που μπορούν να σας στηρίξουν, και όλα θα γίνουν πιο εύκολα.

iatronet
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε