Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς θα καταλάβω αν έχω δυσανεξία στη γλουτένη


Μήπως έχετε δυσανεξία στη γλουτένη και πρέπει να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας; Δείτε ποια είναι τα πιο κοινά σημάδια.

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τον τελευταίο καιρό και καταναλώνονται από πολύ κόσμο. Πώς μπορούμε, όμως να αναγνωρίσουμε αν πάσχουμε από δυσανεξία στη γλουτένη, και ότι πρέπει να την απομακρύνουμε από τη διατροφή μας; Αυτά είναι τα πιο κοινά σημάδια, που αν τα παρατηρήσετε οφείλετε να τα αναφέρετε στον γιατρό σας, ώστε να είστε σίγουροι.

Ξαφνικό και αναίτιο πρήξιμο έπειτα από κάποια φαγητά
Όλοι μας έχουμε βιώσει πρήξιμο κάποια στιγμή. Στα γιορτινά τραπέζια, για παράδειγμα, που όλοι έχουμε την τάση να το παρακάνουμε, είναι πολύ συνηθισμένο. Το πρήξιμο όμως χωρίς κάποιον λόγο, ή που εμφανίζεται μόνο με συγκεκριμένες τροφές, όπως το ψωμί, τα γλυκά και ορισμένες σάλτσες, μπορεί να είναι δείγμα δυσανεξίας στη γλουτένη, ή και κοιλιοκάκης.

Αλλαγές στην τουαλέτα
Κάποιοι άνθρωποι βιώνουν δυσκοιλιότητα, ή ακόμα και πολύ δυσάρεστη διάρροια όταν καταναλώνουν τροφές που περιέχουν γλουτένη και έχουν δυσανεξία. Αν, λοιπόν, παρατηρήσετε ανεξήγητες αλλαγές στην τουαλέτα, καλό θα ήταν να το ελέγξετε.

Κούραση
Οι άνθρωποι που πάσχουν από κοιλιοκάκη βιώνουν συχνά αισθήματα κούρασης. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα τους δεν μπορεί να απορροφήσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Η κούραση, βέβαια, μπορεί να είναι σημάδι πολλών ασθενειών, οπότε – φυσικά – τον τελικό λόγο θα τον έχει ο γιατρός σας.

Πολύ έντονη φαγούρα και εξανθήματα σε ορισμένα σημεία
Περίπου ένας στους τέσσερις ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη αναπτύσσουν ένα εξάνθημα που φαγουρίζει πολύ έντονα, συνήθως στους αγκώνες, στα γόνατα, τους γλουτούς, την πλάτη ή στο πίσω μέρος του λαιμού. Ο ιατρικός όρος για αυτό το εξάνθημα είναι ερπητοειδής δερματίτιδα, και χαρακτηρίζεται από μικρές φουσκάλες που σχηματίζουν “αποικίες”. Περιέργως, οι άνθρωποι που εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα, δεν έχουν τα πεπτικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης.

Αργοπορημένη ανάπτυξη, ή χάσιμο βάρους
Η κοιλιοκάκη που δεν έχει διαγνωστεί ακόμα στα παιδιά, τους στερεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την σωστή τους ανάπτυξη. Συνεπώς, η αργή ανάπτυξη και η αργή αύξηση βάρους στα παιδιά είναι ένα πιθανό σύμπτωμα. Επιπλέον, ένα σύμπτωμα της κοιλιοκάκης μπορεί να είναι το χάσιμο βάρους, παρά το γεγονός ότι ο ασθενής τρώει κανονικά. Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμα και μικρές ποσότητες γλουτένης στους ασθενείς μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο λεπτό έντερο. Αυτή η βλάβη μπορεί να συνεχίσει να είναι εμφανής ακόμα και για χρόνια στους ενήλικες, ακόμα και αφού αποβάλουν εντελώς την γλουτένη από τη διατροφή τους.

Έλκος στο στόμα, ή πληγές ελκών
Οι πληγές των ελκών είναι επίπονες, μικρές πληγές σαν κρατήρες, που εμφανίζονται στο εσωτερικό του μάγουλου, στα ούλα, την γλώσσα ή στο πάνω μέρος του στόματος. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτό είναι σύμπτωμα της δυσανεξίας στην γλουτένη.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών είναι μια νευρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια και την ακατανίκητη ορμή να τα κινήσουμε. Μέσα από μελέτες, ανακαλύφθηκε ότι μέχρι και 35% των ασθενών με κοιλιοκάκη υποφέρουν από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Κατάθλιψη, οξυθυμία και προβλήματα στην συμπεριφορά
Η γλουτένη φαίνεται πως μπορεί να έχει περίπλοκες ψυχολογικές παρενέργειες στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση, το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να είναι κοινά συμπτώματα στους ενήλικους ασθενείς που δεν έχουν διαγνωστεί ακόμα. Στα παιδιά μπορεί να εμφανιστούν κρίσεις οργής, οξυθυμία, ακόμα και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.


http://www.iatronet.gr/diatrofi/astheneies-diatrofi/article/33713/poia-simadia-deixnoyn-oti-mporei-na-exete-dysanexia-sti-gloyteni.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...