Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ινοαδένωμα μαστού


Τα ινοαδενώματα είναι πολύ συχνοί και καλοήθεις όγκοι του μαστού, που εμφανίζονται συχνότερα σε έφηβες και νεαρές γυναίκες. Όμως, δεν είναι σπάνια η εμφάνιση τους και σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες ή και σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Τα ινοαδένωματα δεν είναι νεοπλάσματα, δηλαδή δεν προκύπτουν από τον υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των κυττάρων, που οδηγεί στον σχηματισμό μίας νεοπλασματικής μάζας, αλλά οφείλονται στην πάχυνση των κυττάρων του μαστού σε κάποια περιοχή του οργάνου.

Επειδή είναι συχνά και δεν έχουν όλα τα χαρακτηριστικά μίας νόσου, τα ινοαδενώματα θεωρούνται ως μία παρέκκλιση από τη φυσιολογική ανάπτυξη ή την υποστροφή του μαζικού αδένα.

Που οφείλονται τα ινοαδενώματα;
Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι παράγοντες σχετίζονται με την ανάπτυξη τους. Τα αντισυλληπτικά στις νεότερες γυναίκες και η λήψη σκευασμάτων ορμονικής υποκατάστασης στις μεγαλύτερες γυναίκες έχουν ενοχοποιηθεί ότι συντελούν προς αυτή την κατεύθυνση. Γενικά τα ινοαδενώματα φαίνεται να διεγείρονται από τη δράση των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και από τη γαλουχία. Επίσης, η λήψη φαρμάκων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό (κορτικοστεροειδή, ανοσοκατασταλτικά), έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση πολλαπλών ινοαδενωμάτων.

Κατά την εγκυμοσύνη η αύξηση του μεγέθους των ινοαδενωμάτων αποτελεί συχνό φαινόμενο.

Σε ποσοστό περίπου 15% των περιπτώσεων εμφανίζονται περισσότερα του ενός ινοαδενώματα (πολλαπλά ινοαδενώματα) στην ίδια γυναίκα. Η ανάπτυξη τους μπορεί να γίνει ταυτόχρονα ή σε διαφορετικό χρόνο.

Πως γίνετε η διάγνωση των ινοαδενωμάτων;
Σε αρκετές περιπτώσεις η παρουσία ενός ινοαδενώματος γίνεται αντιληπτή από την ίδια τη γυναίκα, που ψηλαφά μια διόγκωση στο μαστό, αλλά πολύ συχνά, ιδιαίτερα αν είναι μικρά ή εντοπίζονται βαθιά στο μαστό, αποτελούν τυχαίο εύρημα, κατά τον υπερηχογραφικό ή το μαστογραφικό έλεγχο.

Από την κλινική εξέταση δεν είναι εύκολο να διακριθεί αν η διόγκωση που ψηλαφάται είναι ένα ινοαδένωμα ή μια κύστη. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης θα γίνει με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα των ινοαδενωμάτων;
Το πιο συχνό σύμπτωμα που οδηγεί στη διαπίστωση της ύπαρξης ενός ινοαδενώματος είναι η ψηλάφηση από την ίδια τη γυναίκα και από το γιατρό, ενός σκληρού, ομαλού, ανώδυνου όγκου στο στήθος. Συνήθως αυτός ο όγκος είναι ευκίνητος (γλιστρά κάτω από την πίεση των δακτύλων). Πιο συχνά βρίσκονται ινοαδενώματα στο άνω έξω τεταρτημόριο του μαστού.

Σπάνια, τα ινοαδενώματα μπορεί να προκαλούν πόνο.

Ποιο είναι το μέγεθος των ινοαδενωμάτων;
Τα περισσότερα ινοαδενώματα είναι μικρότερα από τα 2 εκατοστά. Πολλά από τα ινοαδενώματα θα παραμείνουν στάσιμα σε μέγεθος, άλλα θα συνεχίσουν να αυξάνονται (συνήθως μέχρι και 2 εκατοστά), κάποια θα υποχωρήσουν μετά από καιρό και ένα μικρό ποσοστό θα αυξηθεί σε μέγεθος, ξεπερνώντας τα 2,5 ή τα 3 εκατοστά.

Ποια είναι η σχέση των ινοαδενωμάτων με τον καρκίνο;
Η πιθανότητα να μετατραπεί ένα ινοαδένωμα σε κακοήθεια είναι εξαιρετικά σπάνια.

Πιο συχνά (και πάλι όμως σπάνια) μπορεί να συνυπάρχει καρκίνος, συνήθως λοβιακού τύπου, δίπλα σε ένα ινοαδένωμα.
Αρκετά σπάνια, κυρίως σε γυναίκες μετά τα 40, δεν αποκλείεται ένας όγκος που είχε διαγνωστεί ως ινοαδένωμα, να αποδειχθεί πως ήταν κακοήθης μετά την αφαίρεση του.

Σε μια γυναίκα που έχει παρουσιάσει ινοαδένωμα και έχει επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, όπως επίσης σε γυναίκες που σε ιστολογική εξέταση διαπιστώθηκαν και άλλες βλάβες του μαζικού αδένα, φαίνεται πως έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

Ποια είναι η αντιμετώπιση των ινοαδενωμάτων;
Στις περισσότερες περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, δηλαδή απλά παρακολούθηση.

Χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται όταν:

• Το ινοαδένωμα αυξάνει γρήγορα σε μέγεθος.

• Το μέγεθος του είναι μεγαλύτερο από 3 εκατοστά.

• Η εμφάνιση τους στο υπερηχογράφημα δεν είναι σαφής.

• Υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης άτυπων κυττάρων σε κυτταρολογική ή ιστολογική εξέταση.

• Η γυναίκα επιθυμεί την αφαίρεση του, για ψυχολογικούς λόγους.

Πως γίνετε η αφαίρεση των ινοαδενωμάτων;
Η αφαίρεση των ινοαδενωμάτων μπορεί να γίνει ανάλογα με το μέγεθος και την εντόπιση, με τοπική ή με γενική αναισθησία. Η γυναίκα δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί για περισσότερο από μερικές ώρες, ακόμα και αν η επέμβαση έχει πραγματοποιηθεί με γενική αναισθησία.

Η τομή του δέρματος για την αφαίρεση του όγκου επιλέγεται να γίνει στο όριο της θηλαίας άλω με το δέρμα του μαστού (στη γραμμή – όριο μεταξύ του σκουρόχρωμου τμήματος της θηλαίας άλω και του πιο ανοιχτού δέρματος του μαστού). Στη θέση αυτή η ουλή που θα σχηματιστεί δεν θα είναι εύκολα ορατή.

Αν όμως το ινοαδένωμα είναι μεγάλο ή βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τη θέση αυτή, τότε η τομή θα γίνει στην περιοχή του δέρματος που βρίσκεται πάνω από το ινοαδένωμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο χειρουργός επιλέγει την κατάλληλη τομή ώστε να μεγιστοποιήσει το καλό αισθητικό αποτέλεσμα.


Τα τελευταία χρόνια έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία μέθοδοι για την αφαίρεση των ινοαδενωμάτων με τη χρήση ειδικών συσκευών, που είτε εξαχνώνουν (καίνε), είτε απομακρύνουν κομμάτι - κομμάτι, είτε καταψύχουν και νεκρώνουν τα ινοαδενώματα. Επειδή, αυτές οι τεχνικές απαιτούν τομές μικρότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται στις ανοιχτές βιοψίες, δεν δημιουργούν τόσο μεγάλες ουλές, και έχουν καλές προοπτικές να τύχουν ευρύτερης εφαρμογής, στο μέλλον.
obstetric.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ