Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έκδοση του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ παρέχει "εργαλεία" για την παροχή πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας


Στην έκδοση ενός οδηγού για την παροχή πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας, που απευθύνεται στους εργαζόμενους στο πεδίο κατά την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών προχώρησε το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ σε συνεργασία με την ελληνική αποστολή της ΜΚΟ "International Medical Corps".

Πρόκειται για έκδοση ανάπτυξης κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που κυκλοφορεί σε 20 γλώσσες και πλέον μεταφράστηκε και στα ελληνικά. Την έκδοση του οδηγού πλαισιώνουν σεμινάρια σε εθελοντές και επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα.

Ο οδηγός αναλύει τις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας που πρέπει να παρέχουν οι επαγγελματίες σε ανθρώπους, οι οποίοι πρόσφατα υπέστησαν πλήγμα από κάποια κρίση. Παρέχει ένα πλαίσιο για την υποστήριξη των ατόμων με τρόπους που σέβονται την αξιοπρέπεια, την κουλτούρα και τις ικανότητές τους.

"Η χρονική στιγμή είναι τέτοια που επιβάλλεται να μιλήσουμε για τα θέματα αυτά γιατί στην Ελλάδα είναι πολύ κεντρικό το ζήτημα της υποστήριξης όσων δουλεύουν με πρόσφυγες και μετανάστες", εξήγησε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο Νίκος Γκιωνάκης, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ, της μονάδας ψυχικής υγείας για μετανάστες και πρόσφυγες.

"Με την ενέργεια αυτή ελπίζουμε να υποστηρίξουμε τις ανάγκες των προσφύγων, αλλά και του ελληνικού πληθυσμού που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια δύσκολη οικονομική κρίση από το 2009", πρόσθεσε η 'Αντρια Σπυρίδου, επικεφαλής του Τομέα Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης του ελληνικού παραρτήματος της "International Medical Corps".

Όπως επισήμανε η Λέσλι Σνάιντερ, ψυχίατρος και επικεφαλής της συντακτικής ομάδας του οδηγού, "η παροχή πρώτων βοηθειών αφορά στο να ακούς, να βοηθάς τους ανθρώπους να ενωθούν με τους αγαπημένους τους και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες". "Είναι σημαντικό", πρόσθεσε, "να ρωτάς τις κατάλληλες ερωτήσεις σε αυτούς που θέλεις να βοηθήσεις και να τους παρέχεις ασφάλεια, ελπίδα, ηρεμία, πρόσβαση σε κοινωνική, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη και εμπιστοσύνη στην ατομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα".

Η πρώτη έκδοση του οδηγού τοποθετείται χρονικά το 2009 μετά τη μεγάλη καταστροφή στην Αϊτή. Όπως εξήγησε η κ. Σνάιντερ, "τότε διαπιστώσαμε ότι όσοι παρέχουν βοήθεια χρειάζονταν απλό και συνοπτικό υλικό εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου και της απουσίας υποστηρικτικού εξοπλισμού". Από τότε ο οδηγός μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες και το περιεχόμενό του προσαρμόστηκε, προκειμένου να απευθύνεται στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.

Μερικές από τις αρχές του οδηγού αφορούν στο σεβασμό του δικαιώματος του κάθε ατόμου να λαμβάνει αποφάσεις για θέματα που το αφορούν και να επιλέξει εάν θα χρειαστεί βοήθεια και τι είδους βοήθεια. Επίσης, υπογραμμίζεται ο σεβασμός της ιδιωτικότητας, της αξιοπρέπειας και των πολιτισμικών διαφορών. Τονίζεται, εξάλλου, ότι πριν την παροχή πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητη η κατάλληλη ενημέρωση και προετοιμασία. Ειδικό κεφάλαιο αποτελεί η φροντίδα του ίδιου του φροντιστή, με συμβουλές για διαχείριση άγχους, υγιείς συνήθειες εργασίας και ζωής και ξεκούραση.

"Αυτό που αναδεικνύεται στον οδηγό και το γνωρίζουμε σε περίοδο πολέμων είναι ότι όταν αντιμετωπίζεις έκτακτες καταστάσεις χρειάζονται φαγητό, στέγη, ρούχα, βασική ιατρική φροντίδα και μια αγκαλιά αν είναι δυνατόν. Η ψυχολογία έρχεται μετά", τόνισε ο Δημήτρης Πλουμπίδης καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

"Για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι ο οδηγός μιλάει για πληροφορία και διασύνδεση. Είναι μια αγωνιώδης ερώτηση των προσφύγων το πού θα πάμε και τι θα κάνουμε. Το να προσφέρεις ένα χαμόγελο δεν φτάνει. Αυτά που κάνουμε μπορεί να αποτύχουν αν δεν δώσουμε μια στοιχειώδη αίσθηση ασφάλειας", πρόσθεσε ο κ. Πλουμπίδης.

"Ζούμε ένα σουρεαλισμό, όπου τίποτα δεν λειτουργεί και φανταστείτε τους πρόσφυγες, οι οποίοι χρειάζονται πληροφορίες. Δεν έχουμε πληροφορίες, δεν είχαμε ποτέ. Τι πληροφορίες να τους δώσουμε όταν αλλάζουν οι πολιτικές κάθε μέρα ή τρεις φορές την ημέρα;", περιέγραψε καταθέτοντας τη δική της εμπειρία από το πεδίο, η Έφη Λατσούδη μέλος της ομάδας εθελοντών που λειτουργεί το κέντρο φιλοξενίας του πρώην ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο.

Όπως κατήγγειλε η ίδια "υπάρχει μία ψυχίατρος σε όλη τη Λέσβο για τους ντόπιους και τους πρόσφυγες. Την ίδια ώρα οι πρόσφυγες έχουν να διαχειριστούν απώλειες, αβεβαιότητα και το αίσθημα ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ". Η κ. Λατσούδη κατέληξε λέγοντας: "Υπάρχουν φυσικές καταστροφές, αλλά η προσφυγική κρίση είναι μια πολιτική και κοινωνική καταστροφή".

Ο οδηγός είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα http://www.who.int/mental_health/publications/guide_field_workers/en/

dope.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...