Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έκδοση του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ παρέχει "εργαλεία" για την παροχή πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας


Στην έκδοση ενός οδηγού για την παροχή πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας, που απευθύνεται στους εργαζόμενους στο πεδίο κατά την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών προχώρησε το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ σε συνεργασία με την ελληνική αποστολή της ΜΚΟ "International Medical Corps".

Πρόκειται για έκδοση ανάπτυξης κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που κυκλοφορεί σε 20 γλώσσες και πλέον μεταφράστηκε και στα ελληνικά. Την έκδοση του οδηγού πλαισιώνουν σεμινάρια σε εθελοντές και επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα.

Ο οδηγός αναλύει τις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας που πρέπει να παρέχουν οι επαγγελματίες σε ανθρώπους, οι οποίοι πρόσφατα υπέστησαν πλήγμα από κάποια κρίση. Παρέχει ένα πλαίσιο για την υποστήριξη των ατόμων με τρόπους που σέβονται την αξιοπρέπεια, την κουλτούρα και τις ικανότητές τους.

"Η χρονική στιγμή είναι τέτοια που επιβάλλεται να μιλήσουμε για τα θέματα αυτά γιατί στην Ελλάδα είναι πολύ κεντρικό το ζήτημα της υποστήριξης όσων δουλεύουν με πρόσφυγες και μετανάστες", εξήγησε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο Νίκος Γκιωνάκης, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ, της μονάδας ψυχικής υγείας για μετανάστες και πρόσφυγες.

"Με την ενέργεια αυτή ελπίζουμε να υποστηρίξουμε τις ανάγκες των προσφύγων, αλλά και του ελληνικού πληθυσμού που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια δύσκολη οικονομική κρίση από το 2009", πρόσθεσε η 'Αντρια Σπυρίδου, επικεφαλής του Τομέα Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης του ελληνικού παραρτήματος της "International Medical Corps".

Όπως επισήμανε η Λέσλι Σνάιντερ, ψυχίατρος και επικεφαλής της συντακτικής ομάδας του οδηγού, "η παροχή πρώτων βοηθειών αφορά στο να ακούς, να βοηθάς τους ανθρώπους να ενωθούν με τους αγαπημένους τους και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες". "Είναι σημαντικό", πρόσθεσε, "να ρωτάς τις κατάλληλες ερωτήσεις σε αυτούς που θέλεις να βοηθήσεις και να τους παρέχεις ασφάλεια, ελπίδα, ηρεμία, πρόσβαση σε κοινωνική, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη και εμπιστοσύνη στην ατομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα".

Η πρώτη έκδοση του οδηγού τοποθετείται χρονικά το 2009 μετά τη μεγάλη καταστροφή στην Αϊτή. Όπως εξήγησε η κ. Σνάιντερ, "τότε διαπιστώσαμε ότι όσοι παρέχουν βοήθεια χρειάζονταν απλό και συνοπτικό υλικό εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου και της απουσίας υποστηρικτικού εξοπλισμού". Από τότε ο οδηγός μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες και το περιεχόμενό του προσαρμόστηκε, προκειμένου να απευθύνεται στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.

Μερικές από τις αρχές του οδηγού αφορούν στο σεβασμό του δικαιώματος του κάθε ατόμου να λαμβάνει αποφάσεις για θέματα που το αφορούν και να επιλέξει εάν θα χρειαστεί βοήθεια και τι είδους βοήθεια. Επίσης, υπογραμμίζεται ο σεβασμός της ιδιωτικότητας, της αξιοπρέπειας και των πολιτισμικών διαφορών. Τονίζεται, εξάλλου, ότι πριν την παροχή πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητη η κατάλληλη ενημέρωση και προετοιμασία. Ειδικό κεφάλαιο αποτελεί η φροντίδα του ίδιου του φροντιστή, με συμβουλές για διαχείριση άγχους, υγιείς συνήθειες εργασίας και ζωής και ξεκούραση.

"Αυτό που αναδεικνύεται στον οδηγό και το γνωρίζουμε σε περίοδο πολέμων είναι ότι όταν αντιμετωπίζεις έκτακτες καταστάσεις χρειάζονται φαγητό, στέγη, ρούχα, βασική ιατρική φροντίδα και μια αγκαλιά αν είναι δυνατόν. Η ψυχολογία έρχεται μετά", τόνισε ο Δημήτρης Πλουμπίδης καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

"Για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι ο οδηγός μιλάει για πληροφορία και διασύνδεση. Είναι μια αγωνιώδης ερώτηση των προσφύγων το πού θα πάμε και τι θα κάνουμε. Το να προσφέρεις ένα χαμόγελο δεν φτάνει. Αυτά που κάνουμε μπορεί να αποτύχουν αν δεν δώσουμε μια στοιχειώδη αίσθηση ασφάλειας", πρόσθεσε ο κ. Πλουμπίδης.

"Ζούμε ένα σουρεαλισμό, όπου τίποτα δεν λειτουργεί και φανταστείτε τους πρόσφυγες, οι οποίοι χρειάζονται πληροφορίες. Δεν έχουμε πληροφορίες, δεν είχαμε ποτέ. Τι πληροφορίες να τους δώσουμε όταν αλλάζουν οι πολιτικές κάθε μέρα ή τρεις φορές την ημέρα;", περιέγραψε καταθέτοντας τη δική της εμπειρία από το πεδίο, η Έφη Λατσούδη μέλος της ομάδας εθελοντών που λειτουργεί το κέντρο φιλοξενίας του πρώην ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο.

Όπως κατήγγειλε η ίδια "υπάρχει μία ψυχίατρος σε όλη τη Λέσβο για τους ντόπιους και τους πρόσφυγες. Την ίδια ώρα οι πρόσφυγες έχουν να διαχειριστούν απώλειες, αβεβαιότητα και το αίσθημα ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ". Η κ. Λατσούδη κατέληξε λέγοντας: "Υπάρχουν φυσικές καταστροφές, αλλά η προσφυγική κρίση είναι μια πολιτική και κοινωνική καταστροφή".

Ο οδηγός είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα http://www.who.int/mental_health/publications/guide_field_workers/en/

dope.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε