Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρόσθετα των τροφίμων ίσως σχετίζονται με τον καρκίνο στο έντερο


Δύο χημικές ουσίες που προστίθενται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου – στα ποντίκια τουλάχιστον, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Οι ουσίες αυτές είναι γαλακτωματοποιητές και προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα για να βελτιώσουν την υφή και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Cancer Research, η συστηματική κατανάλωση τροφίμων με αυτούς τους γαλακτωματοποιητές ίσως αλλάζει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο με τρόπο που ευνοεί την ανάπτυξη φλεγμονής και καρκίνου στο έντερο.

Οι δύο γαλακτωματοποιητές λέγονται μονοελαϊκή πολυοξυαιθυλενοσορβιτάνη (polysorbate 80) και καρβοξυµεθυλοκυτταρίνη (carboxymethylcellulose).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο, καθώς ετησίως κοστίζει τη ζωή σε 694.000 ανθρώπους.
Νεώτερες έρευνες έχουν δείξει ότι στην εμφάνισή του παίζει σημαντικό ρόλο η μικροβιακή χλωρίδα (ή μικροβίωμα) του εντέρου, δηλαδή οι αποικίες των βακτηρίων που εκ φύσεως υπάρχουν σε αυτό.

«Η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα του 20ου αιώνα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Εμιλί Βιενουά, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζώρτζια.

«Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό αυτής της νόσου είναι η παρουσία αλλοιωμένου εντερικού μικροβιώματος που δημιουργεί το κατάλληλο υπέδαφος για την ανάπτυξη των όγκων».

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακοινώσει προσφάτως ότι η κατανάλωση διατροφικών γαλακτωματοποιητών προκαλεί χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο έντερο, η οποία είναι εμφανής σε πολλά κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, η συχνότητα των οποίων επίσης αυξάνεται.

Στην πραγματικότητα, «η δραματική αύξηση στην συχνότητα αυτών των νοσημάτων παρατηρείται ανεξάρτητα από τυχόν γενετικές επιδράσεις, γεγονός που υποδηλώνει καθοριστικό ρόλο των περιβαλλοντικών παραγόντων», δήλωσε ο ερευνητής δρ Μπενουά Σασένγκ, επίκουρος καθηγητής στο ινστιτούτο.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι η φλεγμονή στο έντερο αλλάζει το μικροβίωμά του και έτσι διευκολύνεται η ανάπτυξη καρκίνου, με τους γαλακτωματοποιητές να εξηγούν εν μέρει τη συσχέτιση αυτή.

Ωστόσο έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα ευρήματά τους δεν υποδηλώνουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ούτε ότι ισχύουν κατ’ ανάγκην στους ανθρώπους. Αυτό θα πρέπει να εξακριβωθεί σε περαιτέρω έρευνες, λένε.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, τάιζαν ποντίκια με τροφή εμπλουτισμένη με τους δύο γαλακτωματοποιητές σε δόσεις εφάμιλλες με αυτές που προστίθενται στα περισσότερα τρόφιμα.

Όπως διαπίστωσαν, με το πέρασμα του χρόνου άλλαξε δραστικά το μικροβίωμα του εντέρου τους και αναπτύχθηκε χαμηλού βαθμού φλεγμονή.

http://www.ourlife.gr/permalink/231692.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω...

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης. Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,. Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα. «Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπ...