Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κίνδυνοι και εξαρτήσεις στην εφηβική ηλικία





 Χρειάζεται οι γονείς να είναι διακριτικά δίπλα στον έφηβο, παρατηρώντας πιθανές συμπεριφορές που τους φαίνονται ύποπτες για χρήση ή κατάχρηση ουσιών
Η εφηβική συμπεριφορά πολλές φορές κρύβει κινδύνους. Η κατάχρηση ουσιών είναι ένα βασικό θέμα που απασχολεί όσους ζουν με εφήβους και ενδιαφέρονται γι' αυτούς - κυρίως τους γονείς. Οι τελευταίοι φοβούνται για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών τους αλλά και για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης εξάρτησης. 

Η χρήση ουσιών, ως εφηβική συμπεριφορά, τις περισσότερες φορές αιτιολογείται ως εξερεύνηση, δοκιμασία ή και αντίδραση στις πιέσεις που δέχεται ο έφηβος και πολλοί τη θεωρούν ένα στάδιο πειραματισμού της ηλικίας. Ακόμα και αν μια τέτοια συμπεριφορά είναι παροδική, δεν παύει να καθιστά πιο πιθανό το ενδεχόμενο να γίνει χρήση ουσιών και στο μέλλον - στην ενήλικη πια ζωή. To 90% των ενηλίκων που κάνουν χρήση ουσιών ξεκίνησε αυτή τη συνήθεια από την εφηβεία.
Οι έφηβοι, όντας σε ένα μεταβατικό στάδιο προς την ενήλικη ζωή τους, υστερούν στον έλεγχο που προστάζει μια τέτοια συμπεριφορά. Οι σκέψεις δεν ελέγχονται, ούτε όμως τα συναισθήματα και οι παρορμήσεις, γεγονός που κάνει πιο ενδιαφέρουσα την εφηβική ηλικία. Είναι μάλιστα πολύ χαρακτηριστική η παρορμητικότητά τους - τις πιο πολλές φορές στον έρωτα, τον οποίο θα υπερασπιστούν πρώτοι χωρίς να σκέφτονται τα «πρέπει» των ενηλίκων. Εδώ όμως είναι και η παγίδα: η αγνότητά τους τούς καθιστά ευάλωτο πληθυσμό, ενώ πάνω στην ένταση των συναισθημάτων τους αναπτύσσουν μια συμπεριφορά εξάρτησης που τη χρησιμοποιούν ως τρόπο αντιμετώπισης κάποιου προβλήματος. Χρειάζεται οι γονείς να είναι διακριτικά δίπλα στον έφηβο, παρατηρώντας πιθανές συμπεριφορές που τους φαίνονται ύποπτες τόσο για χρήση ή κατάχρηση ουσιών όσο και για πιθανή εξάρτηση.

Συμπτώματα εξάρτησης:
Ανοχή στη χρήση μιας ουσίας που δημιουργεί ανάγκη για μεγαλύτερη κατανάλωσή της κάθε φορά ώστε να επέλθει τοξίκωση.
Τα στερητικά συμπτώματα εμφανίζονται όταν διακοπεί η χρήση ή όταν δεν είναι προσιτή.
 Το διάστημα στο οποίο γίνεται η χρήση δεν είναι αυτό που αρχικά επιθυμούσε το άτομο.
Εκφράζει επιθυμία για αποχή της ουσίας και κάνει αποτυχημένες προσπάθειες προς αυτό τον στόχο.
 Ο χρήστης αποσύρεται από τις κοινωνικές, εργασιακές ή προσωπικές δραστηριότητες επενδύοντας πολύ χρόνο στη εύρεση της ουσίας που αναζητά.
Τα σωματικά και τα ψυχολογικά συμπτώματα είναι εμφανή, εντούτοις το άτομο συνεχίζει τη χρήση, ανήμπορο πλέον να ξεφύγει.

Η αύξηση της πιθανότητας χρήσης είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού περιβαλλοντικών, ψυχολογικών και γενετικών παραγόντων. Οι τελευταίοι είναι υπεύθυνοι, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, για τη συμπεριφορά χρήσης των ατόμων και κυρίως για τα επίπεδα ανοχής τους σε αυτή. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο αλληλεπιδρά ο έφηβος φαίνεται να είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη συμπεριφοράς εξάρτησης. Η μίμηση προτύπων είναι ο τρόπος με τον οποίο ο έφηβος λειτουργεί από παιδί ακόμα. Υποσυνείδητα, οι γονείς και τα μεγαλύτερα αδέρφια αποτελούν πρότυπα συμπεριφοράς για το παιδί. Ενα αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον, με κακοποίηση του παιδιού από τα μέλη της οικογένειάς του, αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες εξάρτησης. Αντίθετα, ένα υποστηρικτικό περιβάλλον μειώνει αυτή την πιθανότητα.

Η ανεκτικότητα απέναντι στη χρήση ουσιών, όμως, φαίνεται να οφείλεται κυρίως στις συμπεριφορές της παρέας των εφήβων. Περνώντας πολλή ώρα με τους φίλους τους και όχι με τις οικογένειές τους, οι έφηβοι προσπαθούν να αναπτύξουν τις δικές τους προσωπικότητες. Αυτό είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά και θα πρέπει να την ενθαρρύνουμε ώστε ο έφηβος να νιώθει άξιος και ικανός. Μην έχοντας όμως την ωριμότητα, όπως είπαμε πριν, να κρίνουν σωστά, δεν αναγνωρίζουν τους κινδύνους που πολλές φορές βρίσκονται μέσα στις -τόσο απαραίτητες- παρέες τους.

Τέλος, η προσωπικότητα του εφήβου είναι ίσως το πιο σίγουρο κριτήριο για τις πιθανότητες που έχει να αναπτύξει συμπεριφορές εξάρτησης από διάφορες ουσίες. Επιθετικότητα, καταθλιπτική συμπεριφορά, παρορμητικότητα, κοινωνική απομόνωση είναι χαρακτηριστικά που οδηγούν σε αυξημένες πιθανότητες εξάρτησης στο μέλλον.

Η κατάχρηση ουσιών συχνά εμφανίζεται ταυτόχρονα με άλλες ψυχικές διαταραχές. Αυτές που σχετίζονται περισσότερο με την κατάχρηση ουσιών είναι η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, οι διαταραχές άγχους, οι διατροφικές διαταραχές και η αυτοκτονική συμπεριφορά. Οι γυναίκες με εθισμό βρίσκονται συνήθως αντιμέτωπες με κατάθλιψη - σε αντίθεση με τους άνδρες. Διαταραχές πρόληψης τροφής και άγχους είναι επίσης πιθανό να εμφανιστούν παράλληλα με τη χρήση ουσιών. Στις διατροφικές διαταραχές τα κορίτσια κάνουν κατάχρηση αμφεταμινών με σκοπό την απώλεια βάρους. Τέλος, η αυτοκτονική συμπεριφορά είναι πολύ συχνά παρούσα στις περιπτώσεις εθισμού σε ουσίες. Ερευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 20% των εθισμένων ατόμων έχει κάνει τουλάχιστον μία απόπειρα αυτοκτονίας κατά την τελευταία διετία. Η πιθανότητα να κάνει κάποιος απόπειρα αυτοκτονίας τριπλασιάζεται εάν κάνει κατάχρηση ουσιών ή είναι εθισμένος σε κάποια ουσία.

Πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά και να γνωστοποιούμε τις επιπτώσεις της κατάχρησης ουσιών σε φίλους ή σε ανθρώπους που είναι ευάλωτοι στον πιθανό εθισμό με σκοπό να προλάβουμε και να προστατέψουμε αυτούς που αγαπάμε - έφηβους και μη.

protothema

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε