Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πυρετός: Τι πρέπει να κάνετε και πότε χρειάζεται να καλέσετε το γιατρό;

Στα παιδιά με πυρετό χρειάζεται προσοχή τόσο για τη διάγνωση όσο και για τα φάρμακα που παίρνουν.

 
Ο πυρετός είναι ένα σημείο που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος στον πυρετό δεν είναι αναγκαστικά κακό.

Στην πραγματικότητα ο πυρετός μπορεί να βοηθά διότι:
  1. Συμβάλλει στην καταπολέμηση μικροβίων όπως τα βακτηρίδια και οι ιοί που αναπτύσσονται και ευδοκιμούν στις κανονικές θερμοκρασίες του σώματος
     
  2. Ενεργοποιεί το σύστημα άμυνας του οργανισμού (ανοσοποιητικό σύστημα) που προστατεύει από μολύνσεις
Η κανονική θερμοκρασία του σώματος θεωρείται ότι είναι 370 C (βαθμοί Κελσίου). Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει μια αρκετά σημαντική ατομική διακύμανση της κανονικής θερμοκρασίας.
Επίσης η θερμοκρασία του σώματος παρουσιάζει μια διακύμανση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Το απόγευμα και νωρίς το βράδυ έχει τάση να είναι ψηλότερη και συνήθως είναι χαμηλότερη στο μέσο της νύχτας.
Μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας χωρίς άλλα συμπτώματα δεν σημαίνει ότι έχετε πυρετό. Γενικά, οι γιατροί δεν θεωρούν ότι κάποιος έχει πυρετό παρά μόνο όταν η θερμοκρασία του φτάνει ή ξεπερνά τους 380 C.
 
Ο πυρετός συχνά συνοδεύεται από ρίγος. Ο ασθενής αισθάνεται κρύο διότι τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος της κυκλοφορίας του αίματος συστέλλονται και μειώνουν έτσι τη ροή του αίματος διαμέσου τους. Η αντίδραση αυτή στόχο έχει να διατηρείται και να αυξάνεται η θερμότητα εντός του σώματος και κάνει έτσι το δέρμα να γίνεται κρύο.
Το αποτέλεσμα είναι οι μυς να συσπώνται και να δημιουργούν το ρίγος. Οι πυρετοί αρχίζουν συνήθως να υποχωρούν όταν ο ασθενής αρχίζει να ιδρώνει. Η εφίδρωση είναι καλή διότι βοηθά τον οργανισμό να ψυχρανθεί και έτσι τη θερμοκρασία του να επιστρέφει στις κανονικές τιμές.
Ο πυρετός σπάνια είναι επικίνδυνος στους ενήλικες. Κάνει τον ασθενή να μη νιώθει καλά και προκαλεί δυσκολίες του ύπνου.
Στα βρέφη κάτω των 3 μηνών η κατάσταση είναι διαφορετική. Όταν έχουν πυρετό που φτάνει τους 380 C πρέπει να εξετάζονται από γιατρό.

Πότε πρέπει να καλείτε το γιατρό στις περιπτώσεις πυρετού;
Οι ενήλικες πρέπει να ζητούν συμβουλή γιατρού όταν:
  1. Η θερμοκρασία του σώματος είναι άνω των 39,40 C
     
  2. Όταν η θερμοκρασία σώματος είναι 380 C ή ψηλότερη για περισσότερο από 3 μέρες
Η συμβουλή του γιατρού είναι απαραίτητη όταν τα ακόλουθα σημεία ή συμπτώματα συνοδεύουν τον πυρετό:
  1. Δυνατός πονοκέφαλος
     
  2. Ασυνήθιστο δερματικό εξάνθημα
     
  3. Δυσκαμψία ή πόνος στον αυχένα
     
  4. Σύγχυση
     
  5. Επαναλαμβανόμενος εμετός
     
  6. Δυσκολίες αναπνοής ή πόνος στο στήθος
     
  7. Πόνος στην κοιλιά ή πόνος κατά τη διούρηση
     
  8. Παρουσία αίματος στα κόπρανα
Οι μολύνσεις είναι η συχνότερη αιτία του πυρετού. Ωστόσο υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες που προκαλούν πυρετό. Σε αυτές περιλαμβάνονται τοξίνες, μερικά φάρμακα, ο καρκίνος (λευχαιμία, λέμφωμα), οι ασθένειες που εξασθενούν το σύστημα άμυνας του οργανισμού, οι αυτοάνοσες παθήσεις και άλλες.
Ο πυρετός σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών μπορεί κάποτε να προκαλεί σπασμούς. Αυτοί αποκαλούνται πυρετικοί σπασμοί. Κατά τη διάρκεια τους το παιδί συχνά χάνει τις αισθήσεις του και παρουσιάζει συσπάσεις (κλονισμούς, τραντάγματα, τινάγματα) των μυών και των μελών του σώματος του (σπασμοί).

Οι σπασμοί στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκούν από λιγότερο από 1 έως 2 λεπτά. Παρά το γεγονός ότι τρομοκρατούν τους γονείς, εντούτοις είναι συνήθως αβλαβείς.
Γενικά εάν ένας πυρετός είναι ήπιος, δεν συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα και ο ασθενής τον ανέχεται καλά, η ξεκούραση και η πρόσληψη υγρών είναι αρκετά. Εάν ένα παιδί που έχει πυρετό νιώθει άνετα χωρίς άλλες ενοχλήσεις, ο ύπνος και τα άφθονα υγρά αρκούν για τη θεραπεία του.

Τα φάρμακα που χορηγούνται και χωρίς συνταγή όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφένη, βοηθούν εναντίον των ενοχλήσεων του ασθενούς με πυρετό. Οι ενήλικες παίρνουν συνήθως ασπιρίνη.
Στα παιδιά και έφηβους πρέπει να αποφεύγεται η ασπιρίνη διότι αυξάνει τον κίνδυνο για μια σπάνια αλλά μερικές φορές θανατηφόρα επιπλοκή που ονομάζεται σύνδρομο Reye.
Οι γονείς που δίνουν φάρμακα στα παιδιά τους πρέπει να ακολουθούν προσεκτικά τις συμβουλές του παιδίατρου τους.
Παράλληλα είναι καλό να ελέγχουν ότι δίνουν τη σωστή δόση στα παιδιά τους διαβάζοντας τις οδηγίες για τα φάρμακα που βρίσκονται στα φυλλάδια που τα συνοδεύουν ή είναι αναγραμμένες στη συσκευασία τους.

medlook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...