Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περιμένοντας τους μεγάλους σεισμούς!



{Τίποτε στη ζωή δεν είναι για να το φοβόμαστε, αλλά για να το κατανοήσουμε.
Μαρία Κιουρί, 1867-1934, Γαλλίδα φυσικός}

Οι σεισμολόγοι και οι γεωφυσικοί ανακοίνωσαν την είδηση ότι αναμένεται μεγάλος σεισμός στη χώρα μας σε δύο γεωγραφικά σημεία! Επίσης συμπληρώνουν ότι είναι γνωστές οι περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί κάποια στιγμή να συμβεί ισχυρός σεισμός σε βάθος χρόνου. Συνιστούν ψυχραιμία και χαρακτηρίζουν το φυσικό αυτό φαινόμενο ως κάτι απολύτως φυσιολογικό σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα όπως η δική μας…Υπάρχει «μία λεπτομέρεια» στην όλη κατάσταση: το «βάθος χρόνου»! Αυτό είναι και το δεδομένο που δεν επιτρέπει στους επιστήμονες να μιλούν για πρόγνωση αλλά μόνο για εκτίμηση…
Πόσο εύκολα όμως και σχεδόν αυτόματα μπορούμε να θεωρήσουμε ένα απειλητικό για τη ζωή μας φαινόμενο της φύσης ως φυσιολογικό, και πόσο μάλλον όταν έχουμε αρκετά ξεμακρύνει και από τον εντελώς φυσικό τρόπο ζωής εδώ και εκατομμύρια χρόνια … Επιπλέον το συναίσθημα του φόβου είναι συνυφασμένο με την επιβίωση μας. Πρόκειται για μία καθαρά αντανακλαστική λειτουργία του εγκεφάλου μας με σκοπό να μας κάνει να αντιδράσουμε στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε άμεσα σε μία δεδομένη χρονική στιγμή του παρόντος.

Στην περίπτωση ο οργανισμός μας συνεχίζει να χτυπά το «καμπανάκι» του κινδύνου ακόμα και όταν αυτός έχει παρέλθει ή όταν το μυαλό μας διογκώνει τα δεδομένα της πραγματικότητας, τότε δεν βιώνουμε το φυσιολογικό συναίσθημα του φόβου για το οποίο είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι, αλλά αισθανόμαστε άγχος και φοβία. Οι δύο αυτές έντονες ψυχοπιεστικές καταστάσεις είναι ικανές να μας οδηγήσουν έως και στην πλήρη ψυχοσωματική αποδιοργάνωση και κατάπτωση.

Πριν λίγα χρόνια είχα πάει στην Νάπολη της Ιταλίας ανυπομονώντας εκτός των άλλων να γνωρίσω από κοντά τον Βεζούβιο και την Πομπηία. Είχα διαβάσει αρκετά για την δραστηριότητα του ηφαιστείου, τις αναπόφευκτες σεισμικές δονήσεις και την καταστροφή των γειτονικών πόλεων στην αρχαιότητα! Αυτό που με εντυπωσίασε είναι η πληροφορία ότι οι ιταλικές αρχές είναι σε μόνιμη ετοιμότητα και με οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης της πόλης!

Κατά την πολυήμερη παραμονή μου στην Νάπολη ζήτησα από κατοίκους της διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών τάξεων να μου περιγράψουν το σκεπτικό και το συναίσθημα τους. Πως είναι δηλαδή να ζουν κάτω από μία τόσο απειλητική «σκιά» γνωρίζοντας την καταστροφική της δύναμη και μάλιστα έχοντας «καθυστερήσει» σύμφωνα με τις στατιστικές να εμφανίσει πάλι τη δύναμή της;
Οι περισσότεροι χαριτολογούσαν, έκαναν μακάβρια αστεία, φιλοσοφούσαν για την ματαιότητα του ανθρώπινου βίου. Δήλωναν αδιαμφισβήτητη αγάπη για την πόλη τους και την αμετάκλητη απόφασή τους να ζουν μαζί της ακόμα και σκαρφαλωμένοι όπως κάποτε στις πλαγιές του ηφαιστείου με τα σπίτια και τις καλλιέργειές τους! Είναι ανίκανοι να κάνουν κάτι για το αναπόφευκτο αλλά επιλέγουν να ζήσουν με αυτό το δεδομένο με τον δικό τους τρόπο… Αφήνουν τη ζωή να «κάνει τη δουλειά» της όπως ξέρει πολύ καλά να την κάνει, συλλογιζόμουν.

Αλλιώς; Αλλιώς είμαστε όλοι δέσμιοι των αποτρόπαιων χαρακτηριστικών της Φοβίας και του Άγχους. Είναι λογικό να μην μπορούμε να αγνοήσουμε τις πληροφορίες. Δεν μπορούμε ως δια μαγείας να διαγράψουμε από τον εγκέφαλό μας τα δεδομένα. Το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Σκοπός, καλό θα ήταν, να γίνει η ελάφρυνση της ψυχολογίας μας από τις αγχωτικές εμμονικές ιδέες που γεννούν τις φοβίες.

Το «βάθος χρόνου» μας λέει κάτι αλλά και τίποτα ταυτόχρονα! Ίσως σημαίνει τώρα που γράφω αυτές τις σειρές, ίσως και σε πέντε χιλιάδες χρόνια! Ας σεβαστούμε τις ελλείψεις και της αδυναμίες για την ώρα της ανθρώπινης γνώσης και ικανότητας. Ας περιοριστούμε σε όσα μπορούμε να κάνουμε, όπως η πρόληψη και η σωστή αντισεισμική προετοιμασία . Όσο μας επιτρέπουν οι συνθήκες σε ατομικό επίπεδο μέσα στα σπίτια και στις εργασίες μας. Η βοήθεια στην εξάπλωση της σωστής ενημέρωσης και σε άτομα νεαρότερα ή άπειρα από σεισμικές δραστηριότητες. Εξάλλου πάντοτε η δύναμη της ομαδικότητας και της αλληλεγγύης βοηθά στην ψυχική ανθεκτικότητα αλλά και στην επούλωση των «τραυμάτων»…

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε το όλο ζήτημα επίσης είναι πολύ σημαντικός για την ποιότητα της ψυχολογίας μας. Θα λάβουμε υπόψη μας τα δεδομένα όπως ακριβώς είναι ή θα χαθούμε στο χάος των πιθανοτήτων και των νοσηρών φαντασιώσεων; Θα επιτρέψουμε στον οργανισμό μας να κατακλυστεί από τις ορμόνες ενός συνεχιζόμενου «συναγερμού» ή θα προσανατολίσουμε τον εγκέφαλό μας σε μία ώριμη, λογική και υγιέστερη μέθοδο σκέψης;
Και σύμφωνα με τη Μαρία Κιουρί, θα «πλησιάσουμε» το αντικείμενο του Φόβου μας με σκοπό να το κατανοήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε κάνοντάς το πιο οικείο και «φιλικό» ή θα εξοντωθούμε σε μία ατέρμονη πάλη όπου το «τέρας» θα έχει γίνει εξαιτίας μας πιο μοχθηρό και επικίνδυνο;…


ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ
Αλεξάνδρα Γεωργίου
Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Εκπαιδευτικός
( Integrative Counselling, COSCA / Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής)
Απλό Τακτικό Μέλος της Ε.Ε.Σ (Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής) και της E.A.C (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα