Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπύρα και σοκολάτα επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου



Αναλύοντας περισσότερα από 1.000 δείγματα ανθρώπινων κοπράνων, ερευνητές από το Βέλγιο βρήκαν μια σειρά από παράγοντες, που αφορούν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, οι οποίοι επηρεάζουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου συμπεριλαμβανομένων της κατανάλωσης μπύρας και σοκολάτας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Ο Jeroen Raes, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Μικροβιολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Leuven, ανέφερε ότι τα νέα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τις μελλοντικές έρευνες για το μικροβίωμα του εντέρου το οποίο αποτελείται από δεκάδες τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, περιλαμβάνοντας τουλάχιστον 1.000 είδη βακτηρίων, και μπορεί να ζυγίζει μέχρι 2 κιλά.
Ενώ το ένα τρίτο της εντερικής μικροχλωρίδας είναι κοινό για την πλειονότητα των ανθρώπων, τα δύο τρίτα μπορεί να αφορούν κάθε άτομο ξεχωριστά. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να μάθουν πώς επηρεάζεται το μικροβίωμα.

Να σημειωθεί ότι η σύνθεση της εντερικής χλωρίδας έχει βρεθεί σε προηγούμενες μελέτες ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία, από την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου ως την εμφάνιση παχυσαρκίας.

Παράγοντες που επηρεάζουν το μικροβίωμα
Οι Βέλγοι ερευνητές προσδιόρισαν 69 διαφορετικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεση των μικροβίων στο έντερο.

Όπως διαπίστωσαν, το 95% των περίπου 1.000 συμμετεχόντων έφεραν 14 κοινά είδη μικροβίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα βασικό ανθρώπινο μικροβίωμα το οποίο εν συνεχεία μεταβάλλεται από διάφορους παράγοντες οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα να αποικούν τελικά στο ανθρώπινο έντερο 600 διαφορετικά είδη μικροβίων.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η μπύρα και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας. Κάποιοι άλλοι παράγοντες είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, και η λήψη φαρμάκων όπως τα αντιόξινα για τις καούρες, τα αντιβιοτικά, οι στατίνες, τα αντισταμινικά και τα αντιφλεγμονώδη.
Αντίθετα με άλλες μελέτες, δεν βρέθηκε ότι τρόπος γέννησης (με φυσικό τοκετό ή καισαρική) και το αν κάποιος είχε θηλάσει ως μωρό επηρεάζει τη σύνθεση της μικροχλωρίδας στην ενήλικη ζωή.

Ωστόσο οι 69 αυτοί παράγοντες εξηγούν μόνο το 7% των διαφορών στο μικροβίωμα μεταξύ των ανθρώπων. Το υπόλοιπο πιστεύεται ότι οφείλεται ως ένα βαθμό σε γενετικά αίτια και σε διαφοροποιήσεις των ίδιων των μικροβίων τα οποία έχουν την τάση να αλλάζουν και να προσαρμόζονται στο περιβάλλον όπου βρίσκονται.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν ακόμα πολύ περισσότερα για να μάθουμε σχετικά με την εντερική χλωρίδα και εκτιμούν ότι περίπου 40.000 δείγματα ανθρώπινου δειγμάτων θα πρέπει να μελετηθούν για να προσδιοριστεί μια πιο συνολική εικόνα.


http://www.healthyliving.gr/2016/05/05/microvioma-enterou-paragontes/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν το σάλιο. Υπάρχουν έξι μείζονες και δεκάδες διάσπαρτοι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες. Μείζονες αδένες είναι οι δύο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-700.... Ο αριθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλές θέσεις στο βλεννογόνο του στόματος. Από τοπογραφικής λοιπόν άποψης οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες ταξινομούνται στις παρακάτω ομάδες: α) χειλικοί: βρίσκονται στον υποβλεννογόνιο των χειλέων και είναι μικτοί αδένες β) παρειακοί: αποτελούν συνέχεια των χειλικών προς τις παρειές και είναι και αυτοί μικτοί αδένες γ) οπισθογόμφοι: βρίσκονται στο οπισθογόμφιο τρίγωνο και είναι βλεννώδεις αδένες δ) υπερώιοι: βρίσκονται στην σκληρή, τη μαλθακή υπερώα και τη σταφυλή και είναι αμιγείς βλεννώδεις αδένες ε) γλωσσικοί: διαιρούνται στους πρόσθιους και τους οπίσθιους.

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ