Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τοξικός αέρας από καθαριστικά, αποσμητικά και αιθέρια έλαια


Δεν σκοτώνει μόνο το κάπνισμα, χιλιάδες ζωές χάνονται κάθε χρόνο στις δυτικές χώρες από τον τοξικό αέρα των σπιτιών λόγω προϊόντων οικιακής χρήσης (από τα μπόιλερ και τα καθαριστικά μέχρι τα αρωματικά κεριά και τα αποσμητικά χώρου).
Σύμφωνα με μια βρετανική έκθεση από επιστήμονες του Royal College of Physicians και του Royal College of Paediatrics and Child Health, η ρύπανση του αέρα του σπιτιού μπορεί να ευθύνεται για περίπου 100.000 θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Η σημαντική αυτή έκθεση αποδίδει τον κίνδυνο και στο γεγονός ότι πολλά σπίτια σήμερα είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να μην ανανεώνεται εύκολα ο αέρα για να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας. Επειδή δεν αερίζονται και τοποθετούνται σύγχρονα κουφώματα που κλείνουν αεροστεγώς, ο τοξικός αέρας παγιδεύεται στο σπίτι.

Οι ρύποι προέρχονται από πολλές πηγές, από προϊόντα κουζίνας, ελαττωματικά μπόιλερ, τζάκια, εντομοκτόνα, αποσμητικά χώρου, αρωματικά κεριά, ορισμένα αιθέρια έλαια και καθαριστικά. Τα οικιακά σπρέι συχνά περιέχουν οργανικές πτητικές ενώσεις (Volatile organic compounds ή VOCs), που αρχικά είναι σε μορφή στερεού ή υγρού αλλά στη συνέχεια εξατμίζονται. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί και το ραδόνιο ένα ραδιενεργό αέριο που είναι αυξημένο σε ορισμένες περιοχές.

Η φορμαλδεΰδη
Πρόσφατη έρευνα είχε εντοπίσει αυξημένα επίπεδα μιας ένωσης (λεμονένιο) στον αέρα σπιτιών όπου γινόταν συχνή χρήση αρωματικών κεριών και αποσμητικών χώρου. Το λεμονένιο (limonene) είναι ένα αιθέριο έλαιο (κυκλικό τερπένιο προερχόμενο από δύο μόρια ισοπρένιου) αδιάλυτο στο νερό και ονομάζεται έτσι γιατί προσδίδει οσμή λεμονιού. Είναι ερεθιστικό για τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα ενώ όταν έρθει σε επαφή με το όζον που εκ φύσεως υπάρχει σε χαμηλές συγκεντρώσεις στον αέρα του σπιτιού, σχηματίζεται φορμαλδεΰδη η οποία είναι τοξική για τον άνθρωπο και γνωστό καρκινογόνο.

Επιπλέον, ορισμένα έπιπλα, υφάσματα επιπλώσεων, κόλλες και μονωτικά υλικά μπορεί να εκλύουν φορμαλδεΰδη, προκαλώντας ερεθισμό στους πνεύμονες.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι σε τέτοιου είδους επιδράσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, αλλά οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές για ανθρώπους κάθε ηλικίας.
Η ρύπανση του οικιακού αέρα μπορεί να προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη των πνευμόνων και νεφρών στα έμβρυα, αποβολή κατά την εγκυμοσύνη, κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού στους ηλικιωμένους και κίνδυνο για άσθμα, διαβήτη τύπου 2, άνοια, παχυσαρκία και καρκίνο.

«Ξέρουμε καλά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλά χρόνια προβλήματα υγείας, στα εγκεφαλικά και στα εμφράγματα», δήλωσε ο Stephen Holgate, καθηγητής Ανοσοφαρμακολογίας. Και πρόσθεσε: «Επίσης επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των εμβρύων και πλέον διαθέτουμε πειστικά στοιχεία ότι σχετίζεται και με την έναρξη άσθματος στα παιδιά και στους ενήλικες».


http://www.healthyliving.gr/2016/02/23/aeras-spiti-aitheria-elaia-aposmhtika/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Υδροκεφαλία

Ο όρος  «Υδροκέφαλος»  υπονοεί την υπερβολική συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού  (ΕΝΥ) μέσα στις φυσιολογικές κοιλότητες («κοιλίες») του εγκεφάλου. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε τον όρο «υδροκέφαλο» στα νεογέννητα και βρέφη που παρουσίαζαν διόγκωση της κεφαλής. Το ΕΝΥ παράγεται μέσα σε ειδικούς θύλακες του εγκεφάλου που ονομάζονται κοιλίες. Το υγρό κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, λειτουργώντας προστατευτικά και υποστηρικτικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παράγεται συνεχώς και αναρροφάται με ρυθμό περίπου μισού λίτρου την ημέρα.   Ταξινόμηση Τα είδη του υδροκεφάλου είναι τα ακόλουθα τρία : Πρωτοπαθής ή Ιδιοπαθής (άγνωστη αιτία) Δευτεροπαθής από αιμορραγία (υπαραχνοειδής ή ενδοεγκεφαλική) κάκωση όγκος ή κύστη ενδοκράνια επέμβαση μηνιγγίτιδα στένωση αποχετευτικών αγωγών (υδραγωγού Sylvius) υπερπαραγωγή ΕΝΥ (θήλωμα χοριοειδούς πλέγματος) Συγγενής (ανωμαλία διάπλασης στην εμβρυική ή νεογνο-βρεφική περίοδο) Επίσης, αναλόγως με την

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση