Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο θυμός, η καρδιά, οι άνδρες και οι γυναίκες


Ο θυμός και η επιθετικότητα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου και καρδιοπάθειας στους άνδρες


Οι άνδρες που έχουν ξεσπάσματα θυμού και επιθετικότητα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανωμαλίες του ρυθμού της καρδίας.
Οι αρρυθμίες που προκύπτουν, λόγω θυμού μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά επεισόδια.
Παράλληλα οι άνδρες αυτοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν ξεσπάζουν με θυμό. Το ίδιο πρόβλημα δεν φαίνεται να υπάρχει στις γυναίκες που έχουν ξεσπάσματα θυμού.

Υπάρχει διαδεδομένη η αντίληψη ότι με το να εκφράζει κάποιος προς τα έξω το θυμό του, είναι καλύτερα με λιγότερες αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Όμως στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν το αντίθετο.

Σε επιδημιολογική έρευνα που έγινε από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Βοστόνης, εξετάστηκε η σχέση μεταξύ ψυχολογικών παραγόντων από τη μια και ανωμαλιών της καρδίας και κινδύνου θανάτου από την άλλη.
Συμμετείχαν 1.769 άνδρες και 1.913 γυναίκες οι οποίοι έτυχαν παρακολούθησης για 10 χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 49 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν:

Οι άνδρες που χαρακτηρίζονταν από ξεσπάσματα θυμού είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κολπική μαρμαρυγή. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη ανωμαλία του ρυθμού της καρδίας. Οι κόλποι της καρδίας στην αρρυθμία αυτή, συστέλλονται τόσο γρήγορα που η κυκλοφορία του αίματος από τους κόλπους προς τις κοιλίες της καρδίας, δεν γίνεται κανονικά. Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο
Οι άνδρες με ξεσπάσματα θυμού είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, κατά τη διάρκεια της έρευνας αυτής σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν είχαν το εν λόγω πρόβλημα

Οι άνδρες που χαρακτηρίζονται από ψηλό επίπεδο επιθετικότητας και περιφρόνηση προς τους άλλους, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κολπική μαρμαρυγή
Στις γυναίκες δεν βρέθηκαν ανάλογοι συσχετισμοί.
Η μελέτη αυτή είναι μια από τις πρώτες που εξετάζουν τη σχέση ψυχολογικών παραγόντων και ανωμαλιών του ρυθμού της καρδίας. Επειδή η διάρκεια της ήταν μεγάλη, της τάξης των 10 ετών και επειδή αφορούσε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, τα συμπεράσματά της αποκτούν μεγαλύτερη αξία και βρίσκονται πιο κοντά στην αλήθεια.

Η σχέση που βρέθηκε να υπάρχει μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής, επιθετικότητας και θυμού είναι ενδιαφέρουσα από την άποψη ότι μπορεί να βοηθήσει στο να πείσει τους άνδρες να χειρίζονται καλύτερα τις καταστάσεις που τους προκαλούν θυμό ή επιθετικότητα.

Πράγματι φαίνεται ότι στους άνδρες ο θυμός και η επιθετικότητα δεν είναι ανώδυνες καταστάσεις που μπορούν να συμβαίνουν χωρίς να έχουν συνέπειες. Στο μέλλον πιθανόν να είναι αναγκαίο σε άνδρες με κολπική μαρμαρυγή οι γιατροί να εξετάζουν κατά πόσο αυτοί χαρακτηρίζονται από επιθετικότητα και θυμό.
Η αναγνώριση των χαρακτηριστικών αυτών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψυχολογικές θεραπευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της καρδιακής πάθησης.
Το γεγονός ότι στις γυναίκες δεν βρέθηκε ένας ανάλογος συσχετισμός, αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες δεν επηρεάζουν την υγεία της καρδίας και τη θνησιμότητα στις γυναίκες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές πιθανόν αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν καρδιακές παθήσεις αργότερα στη ζωή. Για αυτό επισημαίνουν ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες και περισσότερο χρονικό διάστημα παρακολούθησης για να εξακριβωθεί το τι πραγματικά συμβαίνει στις γυναίκες.

Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που δηλώνουν, ότι οι γυναίκες είναι εξυπνότερες και δεν καταφεύγουν σε οργή και θυμό όπως οι άνδρες.
Αντί του θυμού, ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες προτιμούν να είναι πιο δίκαιες και πιο εξισορροπημένες. Σε αυτά όμως δεν συμφωνούν όλοι.


medlook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ