Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

7 μύθοι για τον HPV



Είναι η πιο κοινή ιογενής λοίμωξη του αναπαραγωγικού συστήματος. Ωστόσο, επειδή ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, υπάρχουν ακόμα πολλές παρανοήσεις.

Ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) έχει συνδεθεί με διάφορους καρκίνους, γι' αυτό και η σωστή ενημέρωση έχει ιδιαίτερη σημασία. Δείτε ποιοι είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν και ποιες οι αλήθειες, σχετικά με αυτόν τον δυνητικά επικίνδυνο ιό.

1. Μύθος: Μόνο οι γυναίκες μολύνονται από τον HPV
Αλήθεια: Και οι άνδρες μολύνονται από τον HPV. Οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες και γυναίκες θα παρουσιάσουν τουλάχιστον μία λοίμωξη HPV κάποια στιγμή στη ζωής τους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC). Κάθε άτομο που είναι σεξουαλικά ενεργό μπορεί να «κολλήσει» τον ιό, ακόμα κι αν έχει μόνο έναν σεξουαλικό σύντροφο.

2. Μύθος: Όλα τα στελέχη του HPV προκαλούν καρκίνο
Αλήθεια: Ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πρωκτού, του τραχήλου της μήτρας, του πέους, του κόλπου και της στοματικής κοιλότητας (γλώσσα, φάρυγγας, αμυγδαλές, λάρυγγας). Ωστόσο, δεν είναι όλα τα στελέχη του HPV επικίνδυνα.
Τα στελέχη υψηλού κινδύνου (αυτά που προκαλούν καρκίνο) του ιού είναι οι τύποι 16 και 18, οι οποίοι ευθύνονται για το 70 % των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (το υπόλοιπο σχεδόν 30% των περιπτώσεων οφείλονται σε άλλους τύπους του ιού) . Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν και άλλους τύπους καρκίνου. Μια μελέτη του 2006, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση International Journal of Cancer, διαπίστωσε ότι οι λοιμώξεις HPV υψηλού κινδύνου προκαλούν περίπου το 5 % όλων των καρκίνων σε όλο τον κόσμο. Αν ένα άτομο μολυνθεί με τον HPV, μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες για να αναπτυχθεί καρκίνος, σύμφωνα με το CDC.
Ωστόσο, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρκίνου αναφέρει ότι οι περισσότερες λοιμώξεις από HPV υψηλού κινδύνου υποχωρούν μέσα σε 1-2 χρόνια.

Τα στελέχη χαμηλού κινδύνου (αυτά που δεν προκαλούν καρκίνο), ευθύνονται για δερματικές βλάβες, τα γνωστά κονδυλώματα του πρωκτού ή των γεννητικών οργάνων.

3. Μύθος: Αν δεν κάνετε σεξ, δεν μπορείτε να «κολλήσετε» HPV
Αλήθεια: Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί μέσω της «δέρμα με δέρμα» επαφής κατά το στοματικό, το πρωκτικό ή το κολπικό σεξ. Ωστόσο, τα προφυλακτικά μειώνουν τον κίνδυνο της μόλυνσης. Τα νέα στοιχεία όμως, δείχνουν ότι ενδεχομένως να μεταδίδεται και με την «στόμα με στόμα» επαφή (φιλί).

4. Μύθος: Οι άνδρες μπορούν να εξεταστούν για τον ιό HPV
Αλήθεια: Ο HPV μπορεί να διαγνωσθεί στις γυναίκες με τη εφαρμογή του HPV DNA τεστ και οι αλλοιώσεις που μπορεί να προκαλέσει με το τεστ Παπανικολάου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εγκεκριμένες μέθοδοι ανίχνευσης του ιού στους άνδρες.

5. Μύθος: Υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές θεραπείας για τον ιό HPV
Αλήθεια: Αν και οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας μπορεί να θεραπεύσουν τις προκαρκινικές βλάβες και τα γεννητικά κονδυλώματα που προκαλούν οι λοιμώξεις του HPV, δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για τον ίδιο τον ιό.

6. Μύθος: Τα άτομα με HPV έχουν πάντα συμπτώματα
Αλήθεια: Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν HPV δεν αναπτύσσουν συμπτώματα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά πιθανά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον ιό, όπως κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και ορισμένοι τύποι καρκίνου, οι περισσότεροι δεν αναπτύσσουν προβλήματα υγείας από μια HPV μόλυνση. Το CDC αναφέρει ότι στο 90 % των περιπτώσεων HPV, το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τη μόλυνση μέσα σε δύο χρόνια.

7. Μύθος: Όσες γυναίκες έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του HPV, δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ Παπανικολάου
Αλήθεια: Ακόμη και αν έχετε κάνει το εμβόλιο, θα πρέπει να υποβάλλεστε τακτικά σε τεστ Παπανικολάου για την ανίχνευση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα δύο εμβόλια HPV (Gardasil και Cervarix) προστατεύουν έναντι μόνο δύο στελεχών υψηλού κινδύνου του ιού (τύποι 16 και 18), που προκαλούν καρκίνο. Το εμβόλιο είναι ένα προληπτικό μέτρο και δεν βοηθά τους ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί με τον ιό. Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστάται στα άτομα μέχρι 20 ετών. Ενώ και τα δύο εμβόλια είναι διαθέσιμα για τις γυναίκες, μόνο το Gardasil είναι διαθέσιμο για τους άνδρες.

livit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση