Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προσοχή! Γιατί δεν πρέπει να κόβετε ένα χάπι στη μέση


Ορισμένα χάπια είναι αρκετά μεγάλα σε μέγεθος, κάτι που κάνει την κατάποσή τους δυσκολότερη. Κάποιοι άνθρωποι μάλιστα δυσκολεύονται ούτως ή άλλως να καταπιούν ένα χάπι ή μια κάψουλα, οπότε επιλέγουν να κόψουν σε μικρότερα κομμάτια το φάρμακο ή να το διαλύσουν για να μπορέσουν να το πάρουν.

Η πρακτική αυτή όμως είναι λανθασμένη και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες επιπλοκές.

Αρκετά χάπια διαθέτουν ένα χρωματιστό περίβλημα που παρασκευάζεται από ζάχαρη, τόσο για να ξεχωρίζουν όσο και για να είναι πιο ευχάριστα στη γεύση. Άλλοτε πάλι, το διακριτό περίβλημα του φαρμάκου εξυπηρετεί την ίδια τη δράση του. Αυτό είναι που καθορίζει εάν μπορούμε να κόψουμε, να λιώσουμε ή να διαλύσουμε ένα χάπι.

Όσα φάρμακα είναι απλώς στερεοποιημένη σκόνη, όπως ορισμένα παυσίπονα, μπορούν να διαλυθούν, αρκεί να λαμβάνεται ολόκληρη η δόση –δηλαδή ολόκληρο το χάπι.

Όσα όμως διαθέτουν προστατευτικό περίβλημα πρέπει να λαμβάνονται ως έχουν. Το περίβλημα προστατεύει από πιθανό ερεθισμό του οισοφάγου ή εξασφαλίζει ότι τα ενεργά συστατικά του φαρμάκου απελευθερώνονται με αργό ρυθμό ώστε να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε άλλες περιπτώσεις, το περίβλημα εξασφαλίζει ότι το χάπι δεν θα διαλυθεί από τα οξέα του στομάχου και ότι το φάρμακο θα απελευθερωθεί σε κάποιο κατώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος, όπως πρέπει.

Διαβάζετε πάντα τις οδηγίες εντός της συσκευασίας και συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας ώστε να εξασφαλίσετε τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που λαμβάνετε.

onmed

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...