Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Προσοχή στον συνδυασμό αντικαταθλιπτικών με παυσίπονα»



Η λήψη φαρμάκων για την κατάθλιψη μαζί με συνηθισμένα παυσίπονα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο, προειδοποιεί η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ).

Η ανάλυση στοιχείων από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους έδειξε πως όσοι έπαιρναν και τα δύο είδη φαρμάκων είχαν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να την εκδηλώσουν σε σύγκριση με όσους έπαιρναν μόνο αντικαταθλιπτικά.
Εκείνοι, δε, που ως φαίνεται κινδυνεύουν περισσότερο από αυτή την αλληλεπίδραση είναι οι άντρες.

Βρετανοί επιστήμονες λένε πως οι γιατροί θα πρέπει να ενημερωθούν για το πρόβλημα και να ρωτούν τους ασθενείς τους με κατάθλιψη εάν και τι είδους παυσίπονα παίρνουν, πριν τους χορηγήσουν αντικαταθλιπτικά.

Και αυτό, διότι ο συνδυασμός των μεν με τα δε είναι πάρα πολύ συνηθισμένος, αφού περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από σοβαρή κατάθλιψη υποφέρουν από χρόνιους πόνους για τους οποίους παίρνουν παυσίπονα, τα οποία προμηθεύονται χωρίς ιατρική συνταγή.

Τη νέα μελέτη εκπόνησαν επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και το Ινστιτούτο Ασφαλείας Φαρμάκων & Διαχείρισης Κινδύνων της Κορέας, οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία μίας πενταετίας από την εθνική βάση δεδομένων της χώρας τους.

Τα στοιχεία αφορούσαν 4.145.226 ανθρώπους και τις πρώτες 30 ημέρες από την έναρξη της λήψης αντικαταθλιπτικών, με ή χωρίς μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) αναλγητικά.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πάρα πολλά παυσίπονα, όπως το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, η ιβουπροφαίνη, η δικλοφενάκη, η ινδομεθακίνη, η ναπροξένη, η νιμεσουλίδη, το μεφαιναμικό οξύ, οι κοξίμπες και πολλά άλλα.

Τα παυσίπονα αυτά λαμβάνονται για την καταπράυνση πολυάριθμων επώδυνων καταστάσεων, όπως η αρθρίτιδα, η οσφυαλγία, η ουρική αρθρίτιδα, ακόμα και ο πονόδοντος.
Οι ερευνητές περιόρισαν την έρευνά τους στους ασθενείς που έπαθαν ενδοκρανιακή αιμορραγία, δίχως να έχει προηγηθεί τραυματισμός.

Αν και ήδη είναι γνωστό ότι τα ΜΣΑΦ και μία οικογένεια αντικαταθλιπτικών που λέγονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας στο πεπτικό, από μόνα τους κανένα από τα δύο δεν έχει βρεθεί να αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο.

Επιπλέον, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι αυτό το κάνει ο συνδυασμός των ΜΣΑΦ με οποιοδήποτε είδος αντικαταθλιπτικών και όχι μόνο με τα SSRI.

«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι συνυπάρχουν πολύ συχνά οι παθήσεις που απαιτούν ΜΣΑΦ και αντικαταθλιπτικά, καθώς το 65% των ενηλίκων με μείζονα κατάθλιψη έχουν και χρόνιους πόνους», γράφουν σε άρθρο που συνοδεύει τη νέα μελέτη η δρ Τζιλ Μόρισον, καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, και συνάδελφοί της από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.
«Νομίζω ότι αυτή είναι μία σημαντική πληροφορία που πρέπει να δώσουμε σε όλους τους γιατρούς», δήλωσε η δρ Μόρισον. «Πρέπει επίσης να ενημερωθεί και ο κόσμος.

»Ο απόλυτος κίνδυνος είναι μικρός αλλά υπαρκτός, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί ασθενείς παίρνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη χωρίς να τους τα έχει συστήσει κάποιος γιατρός.

»Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι και για λίγο διάστημα να γίνεται η συνδυασμένη λήψη υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, δεδομένου ότι η νέα μελέτη εστιάσθηκε στις πρώτες 30 μέρες από την έναρξη της αγωγής».

Οι ειδικοί περιμένουν τώρα τα μακροχρόνια ευρήματα από τη λήψη του συνδυασμού για να δουν αν ο αυξημένος κίνδυνος περιορίζεται στην έναρξη της συνδυασμένης αγωγής ή επιμένει στον χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστούν στους ασθενείς να μην διακόψουν την αντικαταθλιπτική αγωγή τους, αλλά να συμβουλευτούν τον γιατρό τους εάν παίρνουν ταυτοχρόνως ΜΣΑΦ.

ygeia.tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...