Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πετυχαίνοντας την ιδανική σχέση


Υπάρχει άραγε η τέλεια σχέση; Μια σχέση δεν μπορεί να είναι τέλεια επειδή πάντα θα υπάρχουν είτε ελλείψεις είτε κενά, είτε διαφωνίες. Αργά ή γρήγορα πρέπει να μάθουμε να ικανοποιούμαστε απο αυτό που έχουμε το οποίο ποτέ δεν θα είναι τέλειο. Εαν υπάρχει προσπάθεια και απο τις δυο πλευρές η σχέση μπορεί να φτάσει σε πολυ καλά επίπεδα.

Η τελειότητα στη σχέση εξαρτάται απο διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, οι προοπτικές, οι στόχοι και η στάσεις ζωής. Ο αρχικός ενθουσιασμός του έρωτα μας κάνει να παραβλέπουμε κάποιες προσωπικές απόψεις, ελλείψεις και σφάλματα του άλλου. Καθώς όμως ο χρόνος περνάει πολλά απο αυτά τα θέματα, τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές μπορεί να γίνουν οι αιτίες για υπάρξουν συγκρούσεις.

Άνθρωποι που έχουν ερωτηθεί πως θα ήθελαν να είναι η τέλεια σχέση έχουν απαντήσει ως εξής:
- Να με καταλαβαίνει
- να έχουμε κοινά ενδιαφέροντα
- να μη διαφωνούμε για τίποτα
- να υπάρχει ελαστικότητα και συμβιβασμοί
- να μπορούμε να συζητάμε τα πάντα χωρίς συγκρούσεις

Η συμβουλευτική σχέσεων στοχεύει στην διατήρηση της ισορροπίας, έτσι ώστε και απο τις δύο πλευρές να μη χάνεται το ενδιαφέρον. Αρχικά το ζευγάρι θα πρέπει να αναγνωρίσει τα καταστροφικά και τα περιττά στοιχεία, τα οποία οδηγούν στη διάλυση της σχέσης. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο άλλος θα αντιδρά και θα συμπεριφέρεται όπως θα έκαναν οι ίδιοι, όμως στην πράξη τα πράγματα δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Ο κάθε ένας έχει συχνά διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας και διαφορετικές απαιτήσεις απο το σύντροφό του.

Για να λυθεί ένα πρόβλημα το πρώτο στάδιο είναι να παραδεχτούν και οι δύο πλευρές ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Στα περισσότερα ζευγάρια ο ένας απο τους δύο μπορεί να εντοπίζει ένα πρόβλημα, το οποίο ο άλλος δεν αναγνωρίζει ή δεν του δίνει σημασία. Καμιά φορά το πρόβλημα αυτό αναφέρεται απο την πλευρά που δεν αναγνωρίζεται σαν πρόβλημα του άλλου ατόμου. Όμως όταν κάτι απασχολεί τον ένα απο τους δύο, μπορεί να επηρεάζει συνολικά το ζευγάρι, το γάμο, ακόμα και την οικογένεια.

Σε δεύτερο στάδιο ο κάθε ένα απο τους δύο θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν σε κάθε πρόβλημα. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να είναι μόνο ο ένας απο τους δύο υπεύθυνος για ένα πρόβλημα. Θα πρέπει η συζήτηση να γίνεται ανοιχτά χωρίς να φόβους μη πληγωθεί ο ένας ή ο άλλος. Έτσι μόνο θα εντοπιστούν πραγματικά τα προβλήματα και απο τις δύο πλευρές. Η ανάληψη ευθυνών για τις πράξεις και τα λόγια που έχουν ειπωθεί είναι πολύ σημαντικά για την επίλυση των προβλημάτων.

Πως θα διαχειριστούμε διαφωνίες μέσα σε μία σχέση; Πριν απο κάθε σοβαρή συζήτηση, η οποία αφορά την σχέση θα πρέπει να τηρούνται εξής συμβουλές:
- Ο κάθε ένας θα πρέπει να έχει χρόνο για να ισορροπεί συναισθηματικά. Η συζητήσεις πρέπει να γίνονται πάντα σε στιγμές που θα είναι και οι δύο ήρεμοι και ποτέ όταν υπάρχει συναισθηματική φόρτιση.
- Υιοθετήσετε θετική στάση για την διαχείριση των πραγμάτων, δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα εάν δεν πιστεύουμε στη λύση τους.
- Πιστέψτε στις ικανότητές σας, αλλά και στις ικανότητες του συντρόφου σας για την εύρεση δημιουργικών λύσεων στην επίλυση των προβλημάτων σας.
- Μην κατακρίνετε την στάση του άλλου. Ακούστε προσεκτικά το πρόβλημα απο την δικιά του πλευρά, μπείτε στη θέση του και προσπαθήστε να κατανοήσετε τις ανησυχίες και τους φόβους του.
- Μιλήστε στον άλλο με σεβασμό, μη χρησιμοποιείτε υψηλούς τόνους και προσωπικές επιθέσεις.
- Προσέξτε τα λόγια που θα χρησιμοποιήστε αλλά και το τρόπο που θα τα πείτε.
- Παραδεχτείτε τα δικά σας λάθη. Προσπαθήστε να δείτε τη θέση σας με ψυχρό μάτι και να κρίνετε και τον εαυτό σας.
- Προσπαθείτε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας, συνήθως όταν τα καλύπτουμε βγαίνουν λόγια και πράξεις που δεν τα εννοούμε

Για να ξεπεραστεί η κρίση σε μία σχέση, αλλά και για να πηγαίνει η σχέση πάντα καλά θα πρέπει και οι δύο πλευρές να τηρούν τα παρακάτω:
- Να προσπαθούν και οι δύο να είναι οι καλύτεροι σύντροφοι
- Να συνειδητοποιήσουν ότι εάν δεν ασχολούνται για τη διατήρηση της σχέσης τους και δεν προσπαθούν για το καλύτερο κάθε στιγμή, τότε και η σχέση θα τους εγκαταλείψει
- Να υπάρχει πάντα συναισθηματική κατανόηση και να συγχωρούνται τα λάθη, του συντρόφου αλλά και του ίδιου μας του εαυτού.
- Να δίνεται πάντα έμφαση στην προσωπική ανάπτυξη και την εξέλιξη, αντί να εγκλωβιζόμαστε σε κατηγορίες του συντρόφου μας.
- Να μπορούν να εμπιστευτούν τυχόν προβλήματα της σχέσης, σε κάποιο φίλο ή θεραπευτή ο οποίος μπορεί να κρατήσει ουδέτερη θέση και να κρατάει τις ισορροπίες.


http://psychinfo.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε