Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φάρμακο για τον καρκίνο των ωοθηκών καταπολεμά τους όγκους του προστάτη


Ένα φάρμακο που καταπολεμά τον κληρονομούμενο καρκίνο των ωοθηκών μπορεί να είναι αποτελεσματικό και για έναν στους τρεις πάσχοντες από προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το φάρμακο λέγεται ολαπαρίμπη (olaparib) και είναι το πρώτο που έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση κληρονομούμενων μεταλλάξεων που προκαλούν καρκίνο (αφορούν τα ογκογονίδια BRCA).
Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), το ένα τρίτο των 49 ασθενών που συμμετείχαν ανταποκρίθηκαν στο φάρμακο. Οι όγκοι τους έπαψαν να αναπτύσσονται, ο αριθμός των καρκινικών κυττάρων που κυκλοφορούσαν στο αίμα τους μειώθηκε και οι απεικονιστικές εξετάσεις τους έδειξαν βελτίωση.
Επιπλέον, τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα τους - μία ένδειξη της πορείας του προστατικού καρκίνου - μειώθηκαν κατά έως και 96%.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιόχαν ντε Μπόνο, καθηγητής Πειραματικής Ογκολογίας και επικεφαλής του Τομέος Κλινικών Μελετών στο Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου (ICR) στο Λονδίνο, χαρακτήρισε τα ευρήματα αυτά «σημαντικό βήμα προόδου» για τη θεραπεία του προστατικού καρκίνου.

Και πρόσθεσε: «Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι η ολαπαρίμπη είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική στην αντιμετώπιση ανδρώνμε διαταραχές των μηχανισμών επιδιόρθωσης του DNA στους όγκους τους.
Αποδεικνύουν επίσης ότι είναι εφικτό να ανιχνεύουμε τους προστατικούς καρκίνους με συγκεκριμένες μεταλλαγές, ούτως ώστε να παρέχουμε στους ασθενείς μας την κατάλληλη γι’ αυτούς θεραπείας.

"Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να χρησιμοποιήσουμε την ολαπαρίμπη στην καθημερινή αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη".

Όπως γράφουν στην NEJM ο δρ ντε Μπόνο και οι συνεργάτες του, από τους 49 ασθενείς οι 16 είχαν ανιχνεύσιμες μεταλλαγές στα γονίδια που παίζουν ρόλο στην επιδιόρθωση του DNA και στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα BRCA1 και BRCA2 (σ.σ. είναι τα ίδια γονίδια που ενοχοποιούνται και για τον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού).

Από τους 16 ασθενείς, οι 14 ανταποκρίθηκαν καλά στην αγωγή με την ολαπαρίμπη.
Οι ερευνητές προγραμματίζουν τώρα δεύτερη μελέτη, στην οποία θα συμμετάσχουν μόνον άνδρες με μεταλλαγές στα συγκεκριμένα γονίδια.
Εάν και αυτή έχει θετικά αποτελέσματα, η ολαπαρίμπη θα μπορούσε να αποτελέσει νέα θεραπευτική επιλογή για τους άνδρες με γενετικώς καθοριζόμενο, προχωρημένο καρκίνο προστάτη.

Σημειώνεται ότι η ολαπαρίμπη είναι ένα φάρμακο ήδη εγκεκριμένο για τις γυναίκες, καθώς εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών, των σαλπίγγων και του περιτοναίου σε γυναίκες με τις συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλαγές.

Μελετάται επίσης για την αντιμετώπιση και άλλων καρκίνων που σχετίζονται με αυτές τις μεταλλαγές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος του μαστού.


http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=23060&la=1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε