Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φάρμακο για τον καρκίνο των ωοθηκών καταπολεμά τους όγκους του προστάτη


Ένα φάρμακο που καταπολεμά τον κληρονομούμενο καρκίνο των ωοθηκών μπορεί να είναι αποτελεσματικό και για έναν στους τρεις πάσχοντες από προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το φάρμακο λέγεται ολαπαρίμπη (olaparib) και είναι το πρώτο που έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση κληρονομούμενων μεταλλάξεων που προκαλούν καρκίνο (αφορούν τα ογκογονίδια BRCA).
Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), το ένα τρίτο των 49 ασθενών που συμμετείχαν ανταποκρίθηκαν στο φάρμακο. Οι όγκοι τους έπαψαν να αναπτύσσονται, ο αριθμός των καρκινικών κυττάρων που κυκλοφορούσαν στο αίμα τους μειώθηκε και οι απεικονιστικές εξετάσεις τους έδειξαν βελτίωση.
Επιπλέον, τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα τους - μία ένδειξη της πορείας του προστατικού καρκίνου - μειώθηκαν κατά έως και 96%.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιόχαν ντε Μπόνο, καθηγητής Πειραματικής Ογκολογίας και επικεφαλής του Τομέος Κλινικών Μελετών στο Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου (ICR) στο Λονδίνο, χαρακτήρισε τα ευρήματα αυτά «σημαντικό βήμα προόδου» για τη θεραπεία του προστατικού καρκίνου.

Και πρόσθεσε: «Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι η ολαπαρίμπη είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική στην αντιμετώπιση ανδρώνμε διαταραχές των μηχανισμών επιδιόρθωσης του DNA στους όγκους τους.
Αποδεικνύουν επίσης ότι είναι εφικτό να ανιχνεύουμε τους προστατικούς καρκίνους με συγκεκριμένες μεταλλαγές, ούτως ώστε να παρέχουμε στους ασθενείς μας την κατάλληλη γι’ αυτούς θεραπείας.

"Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να χρησιμοποιήσουμε την ολαπαρίμπη στην καθημερινή αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη".

Όπως γράφουν στην NEJM ο δρ ντε Μπόνο και οι συνεργάτες του, από τους 49 ασθενείς οι 16 είχαν ανιχνεύσιμες μεταλλαγές στα γονίδια που παίζουν ρόλο στην επιδιόρθωση του DNA και στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα BRCA1 και BRCA2 (σ.σ. είναι τα ίδια γονίδια που ενοχοποιούνται και για τον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού).

Από τους 16 ασθενείς, οι 14 ανταποκρίθηκαν καλά στην αγωγή με την ολαπαρίμπη.
Οι ερευνητές προγραμματίζουν τώρα δεύτερη μελέτη, στην οποία θα συμμετάσχουν μόνον άνδρες με μεταλλαγές στα συγκεκριμένα γονίδια.
Εάν και αυτή έχει θετικά αποτελέσματα, η ολαπαρίμπη θα μπορούσε να αποτελέσει νέα θεραπευτική επιλογή για τους άνδρες με γενετικώς καθοριζόμενο, προχωρημένο καρκίνο προστάτη.

Σημειώνεται ότι η ολαπαρίμπη είναι ένα φάρμακο ήδη εγκεκριμένο για τις γυναίκες, καθώς εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών, των σαλπίγγων και του περιτοναίου σε γυναίκες με τις συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλαγές.

Μελετάται επίσης για την αντιμετώπιση και άλλων καρκίνων που σχετίζονται με αυτές τις μεταλλαγές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος του μαστού.


http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=23060&la=1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα ...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...