Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

'Αγνωστη λέξη η "ευτυχία" για 4 στους 10 'Ελληνες



Τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν νιώθουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ ευτυχισμένοι, ενώ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα νιώθουν μικρή έως μέτρια ικανοποίηση από τη ζωή που ζουν, σύμφωνα με νέα πανευρωπαϊκά στοιχεία.

Σε μία κλίμακα από 0 έως 10, η μέση ικανοποίηση των Ελλήνων από τη ζωή τους παίρνει 6,2 βαθμούς, γεγονός που μας φέρνει στην προτελευταία θέση της Ευρώπης στο θέμα αυτό, μαζί με τους Πορτογάλους, τους Ούγγρους και τους Κύπριους.

Την μικρότερη ικανοποίηση απ’ όλους για τη ζωή τους έχουν οι Βούλγαροι, ενώ οι σκανδιναβικοί λαοί (Φινλανδοί, Δανοί και Σουηδοί) είναι αυτοί που ζουν περισσότερο απ’ όλους όπως έχουν ονειρευτεί (η μέση βαθμολογία που δίνουν στην ικανοποίησή τους από τη ζωή τους είναι 8).

Στον αντίποδα, μόνο το 12,8% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή που ζουν. Το 35,5% νιώθουν ελάχιστα ικανοποιημένοι, ενώ το 51,8% μέτρια.

Σχεδόν μοιραία, λοιπόν, έχουμε το υψηλότερο ποσοστό δυστυχίας στην ΕΕ, με το 42% εξ ημών να δηλώνουν ότι δεν νιώθουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ ευτυχισμένοι.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Eurostat, με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, δείχνουν ακόμα πως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (σ.σ. εντός και εκτός ΕΕ) οι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους είναι οι νέοι ηλικίας 16 έως 24 ετών.

Από τον κανόνα αυτό, δεν εξαιρείται η χώρα μας: η μέση βαθμολογία που δίνουν οι Έλληνες νέοι στην ικανοποίησή τους από τη ζωή τους είναι 7.

Από κει και πέρα, όμως, η ικανοποίηση φθίνει σταθερά, για να φτάσει στο ναδίρ της στους συνταξιούχους, ιδίως στις ηλικίες άνω των 75 ετών όπου βαθμολογείται με το πενιχρό 5,5.

Η αλήθεια είναι πως στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης οι συνταξιούχοι εκφράζουν πιο χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή τους σε σύγκριση με τους νέους.

Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν οι συνταξιούχοι της Δανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Νορβηγίας (ηλικίες 65 ετών και άνω), οι οποίοι δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι και από τους 16χρονους συμπατριώτες τους.

Για ευνόητους λόγους, την χαμηλότερη ικανοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουν οι άνεργοι και τα άτομα χωρίς ή με ελάχιστο εισόδημα (η μέση βαθμολογία που έδωσαν στην ικανοποίησή τους από τη ζωή ήταν 5,8), ενώ πιο ικανοποιημένοι δηλώνουν φοιτητές και εργαζόμενοι (7,8).

Στη Δανία, την Φινλανδία και την Ιρλανδία οι εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο απασχόλησης είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους απ’ ό,τι οι φοιτητές, ενώ στις υπόλοιπες χώρες ισχύει το αντίθετο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Αναλυτικά οι χώρες της ΕΕ όσον αφορά την ικανοποίησή του από τη ζωή τους έχουν ως εξής (η βαθμολογία είναι από 0 έως 10, από την ελάχιστη έως την απόλυτη ικανοποίηση):

Δανία, Φινλανδία, Σουηδία - 8

Αυστρία, Ολλανδία - 7,8

Βέλγιο - 7,6

Λουξεμβούργο - 7,5

Ιρλανδία - 7,4

Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία - 7,3

Ρουμανία - 7,2

Μάλτα - 7,1

Γαλλία, Σλοβακία, Σλοβενία - 7

Ισπανία, Τσεχία - 6,9

Ιταλία, Λιθουανία - 6,7

Εσθονία, Λετονία - 6,5

Κροατία - 6,3

Ελλάδα, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Κύπρος - 6,2

Βουλγαρία - 4,8

Μέσος όρος ΕΕ - 7,1

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...