Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλήθειες και ψέματα για την ανάπτυξη του παιδιού


"Το παιδί μου μεγαλώνει μια χαρά!' Αυτό θέλουμε να ακούμε πάντα, γι' αυτό είνα σημαντικό να παρακολουθείτε το βάρος και το ύψος του αλλά και να ξέρετε ποια σημάδια πρέπει να σας ανησυχούν.

Το νεογέννητο αδυνατίζει!
Αλήθεια: Την τρίτη περίπου μέρα της ζωής του, παρατηρείται σε όλα τα νεογέννητα ένα φαινόμενο απώλειας βάρους της τάξης του 5 με 10% από το αρχικό τους.
Αν το μικρό σας ζύγιζε τρία κιλά όταν βγήκε από την κοιλιά σας, είναι δυνατόν να ζυγίζει 2.700 μερικές μέρες αργότερα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Απλά χάνει τα υγρά που είχε πάρει από τη μήτρα.
Αυτή η μείωση του βάρους του οφείλεται και στον τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής που κάνει: τώρα κινείται περισσότερο και δαπανά περισσότερη ενέργεια. Εάν όλα εξελίσσονται ομαλά, από την πέμπτη ή την έκτη μέρα θα ξαναρχίσει να παίρνει βάρος.
Κατά κανόνα, μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα, το μωρό σας θα είναι στο βάρος που ήταν όταν γεννήθηκε.

Πρέπει να ζυγίζετε το μωρό κάθε μέρα...
Ψέμα: Όσον καιρό ήταν το μωρό στο μαιευτήριο, ζυγιζόταν καθημερινά. Όμως δεν είναι καθόλου απαραίτητο να κάνετε το ίδιο όταν έρθει στο σπίτι σας.
Η μηνιαία επίσκεψη στον παιδίατρο είναι αρκετή για την παρακολούθηση του βάρους του και για να βεβαιωθείτε ότι η μείωσή του δεν είναι ανησυχητική.
Σε μερικές περιπτώσεις, ωστόσο, είναι αναγκαίο να έχετε μια ηλεκτρονική βρεφική ζυγαριά στο σπίτι για να παρακολουθείτε αν το μωρό έχει ανακτήσει το χαμένο βάρος του μετά τη γέννηση και το μαιευτήριο.
Η ποσότητα της τροφής που λαμβάνει ίσως να μην είναι επαρκής, κυρίως εάν το θηλάζετε. Γι' αυτό, θα πρέπει τους δύο πρώτους μήνες της ζωής του το βρέφος να ζυγίζεται μία φορά την εβδομάδα, την ίδια πάντα μέρα και ώρα.
Αν προκύψει κάποιο περιστατικό αρρώστιας που έχει συμπτώματα διάρροιας και εμετού, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το βάρος του πολύ αυστηρά. Αν εξαιτίας της αρρώστιας του έχασε το 5% του βάρους του, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας: υπάρχει σοβαρή περίπτωση να έχει πάθει αφυδάτωση.

Είναι αρκετό να μετράτε το ύψος του μία φορά το μήνα
Αλήθεια: Ο παιδίατρος θα αναλάβει να μετράει το μικρό σας κάθε φορά που θα του κάνετε τη μηνιαία σας επίσκεψη και με αυτό είναι πολύ πιθανό να είναι σε θέση να σας ενημερώσει για το αν είναι ικανοποιητική ή όχι η ανάπτυξή του.
Είναι άσκοπο να προσπαθήσετε να το κάνετε μόνη σας, δε θα σας εξυπηρετήσει σε τίποτα. Είναι πολύ δύσκολο να μετρήσετε ένα μωρό που δεν είναι σε θέση να σταθεί όρθιο, καθώς θα μετράτε διαφορετικά νούμερα κάθε φορά!
Μετά τον πρώτο χρόνο, θα μπορείτε να το κάνετε μόνη σας μία φορά το τρίμηνο και μετά το δεύτερο χρόνο της ζωής του δύο με τρεις φορές το χρόνο.

Οι πτώσεις της ανάπτυξής του σημειώνονται μόνο στο ημερολόγιο του παιδιάτρου
Ψέμα: Αναπόφευκτα ο γιατρός σας είναι ο πλέον κατάλληλος για να αναλύσει αυτές τις πτώσεις (ύψος, βάρος και σωματική διάπλαση) και να διαγνώσει κάποια ανωμαλία. Παρ' όλα αυτά, η συχνή μέτρηση του παιδιού σας και η τήρηση ενός ημερολογίου για την πορεία της ανάπτυξής του από εσάς τις ίδιες είναι μια πολύ καλή αντίδραση.
Αν παρ' ελπίδα εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα ανάπτυξης, η διάγνωση θα είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη δείχνοντας απλώς το ημερολόγιο στο γιατρό.

Στασιμότητα ή απότομες αλλαγές είναι ανησυχητικά φαινόμενα
Αλήθεια: Αν η γραμμή ανάπτυξής του δεν ανεβαίνει, αλλά παραμένει επίπεδη για πολλούς μήνες ή αν πάρει την ανιούσα ή την κατιούσα απότομα, χωρίς αμφιβολία πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε.
Όταν αυτό το φαινόμενο επηρεάζει το ύψος του, τότε μπορεί να προμηνύει μια παθολογία για την οποία ευθύνεται η έλλειψη κάποιας ορμόνης σχετικής με την ανάπτυξη.
Πρέπει, λοιπόν, να κινητοποιηθείτε όταν το παιδί σας δεν καταφέρει να ψηλώσει ούτε ένα εκατοστό για έναν ολόκληρο χρόνο ή αν επιβραδυνθεί η ανάπτυξή του και ψηλώνει μόνο δύο εκατοστά ετησίως, από τη στιγμή που έπαιρνε 5 με 6 εκατοστά μέχρι πριν ένα χρόνο.
Όταν η γραμμή ανάπτυξης έχει να κάνει με το σωματικό του βάρος, το οποίο δεν έχει μια φυσιολογική εξέλιξη, αυτό ίσως να σχετίζεται με κάποια πάθηση του γαστρεντερικού.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του το παιδί μεγαλώνει πιο γρήγορα!
Αλήθεια: Ανάμεσα στο χρονικό διάστημα της γέννησης και των δώδεκα μηνών, το μωρό σας παίρνει περίπου 25 εκατοστά: είναι αναγκασμένο να μεγαλώσει!
Όμως δε διατηρεί αυτόν τον τρελό ρυθμό καθ' όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του.
Στο δεύτερο χρόνο περίπου παίρνει άλλα δώδεκα εκατοστά.
Στον τρίτο, όμως, χρόνο οι πόντοι που παίρνει μειώνονται στους εννέα. Από κει και πέρα σταθεροποιείται και τα επόμενα χρόνια παίρνει κατά μέσο όρο πέντε εκατοστά ετησίως. Αυτό συμβαίνει μέχρι την εφηβεία, όπου τότε θα γνωρίσει μια άλλη έκρηξη ανάπτυξης.

Είναι φυσιολογικό να είναι ένα μωρό στρουμπουλό μέχρι το πρώτο του έτος
Αλήθεια: Το να είναι ένα μωρό σαν ντολμαδάκι πριν τα πρώτα του γενέθλια δεν είναι καθόλου μα καθόλου αφύσικο.
Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το ύψος, έτσι αυξάνεται και το βάρος του κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου: το μικρό σας παίρνει 6-7 κιλά στην περίοδο αυτή, ενώ τον επόμενο χρόνο παίρνει 2-3.
Δεν μπορούμε να τριπλασιάσουμε το αρχικό βάρος της γέννησης του σε δώδεκα μήνες χωρίς να αποκτήσει μερικά «βραχιολάκια» στα μπρατσάκια και στα μπουτάκια! Και επιπλέον, κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του δεν ξέρει να περπατήσει και εξαρτάται από σας.
Αντιθέτως, μετά τον πρώτο χρόνο, είναι καιρός να γίνει η «κάθαρση». Η πορεία της γραμμής της σωματικής διάπλασης (η οποία υπολογίζεται με το ΔΣΜ: διαιρούμε το βάρος με το ύψος στο τετράγωνο) θα σας δείξει καθαρά αν συμβαίνει κάτι ή όχι. Αυξάνεται κατακόρυφα σχεδόν μέχρι τον πρώτο χρόνο.
Από τη στιγμή που αρχίζει να περπατάει, γίνεται λιγότερο στρουμπουλό -άρα παύει να είναι τόσο πολύ εξαρτημένο από σας. Ο Δείκτης Σωματικής Μάζας μειώνεται βαθμιαία μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών. Μετά, η γραμμή ξαναπαίρνει την ανιούσα. Το παιδί σας θα είναι τελείως διαφορετικό μέχρι το τέλος της ανάπτυξής του.
Η κρίσιμη στιγμή είναι όταν η γραμμή ξανανεβαίνει και το παιδί παχαίνει υπερβολικά. Να προσέξετε γιατί αν αυτό συμβεί στη ηλικία των 6 περίπου ετών, πιθανόν να διαγράφεται μια τάση παχυσαρκίας. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται μια επίσκεψη σε διαιτολόγο.

Μπορούμε να του δώσουμε πρωτεΐνες (ψάρι και κρέας) από τον τέταρτο μήνα και μετά...
Ψέμα: Μέχρι τους δέκα πρώτους μήνες της ζωής του, το γάλα πρέπει να είναι η βασική τροφή του.
Είτε είναι το δικό σας είτε είναι του εμπορίου, περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του χωρίς να πάθει αβιταμίνωση.
Όταν έρθει η ώρα να του δώσετε κρέας και ψάρι, αυτό θα είναι μετά τον 6ο μήνα για το κρέας και μετά τον 9ο για το ψάρι -και σε πολύ μικρές και καθορισμένες ποσότητες καθημερινά.

familylife

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε