Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στην εντατική εξαιτίας ιλαράς δύο παιδιά. Ξανθός: Σε εγρήγορση το υπουργείο Υγείας


Τα δύο παιδιά νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας, εξαιτίας επιπλοκών από την ιλαρά, ενώ και ένα τρίτο παιδί νοσηλεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου, με εγκεφαλίτιδα, λόγω ιλαράς, που ευτυχώς αντιμετωπίστηκε με επιτυχία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο παιδί που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ έχει εκδηλώσει εγκεφαλίτιδα, που αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της ιλαράς. Το δεύτερο παιδί βρίσκεται στη ΜΕΘ με μία σπανιότερη επιπλοκή, η οποία εκδηλώνεται λίγα χρόνια μετά την προσβολή του ατόμου από τη νόσο και οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων από τον ιό της ιλαράς.

Οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν πως όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και περιπτώσεις παιδιών, κυρίως κάτω των πέντε ετών, που θα πάθουν κάποια σοβαρή επιπλοκή της νόσου και θα πρέπει να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που δείχνουν ότι μόλις μέσα σε επτά ημέρες καταγράφηκαν επιπλέον 30 κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι διπλάσιος, αφού κάποια πιο ήπια περιστατικά μπορεί να μην δηλώνονται.

Τα 196 έφτασαν τα κρούσματα
Τριάντα νέα κρούσματα ιλαράς προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 196, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ. «Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου» τονίζει.

Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες παιδιά ανεμβολίαστα
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι 350.000 παιδιά, ηλικίας από 15 μηνών έως τεσσάρων ετών, είναι ανεμβολίαστα και μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί MMR. Όπως πρόσθεσε, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν λάβει μία δόση -ή και καμία- του εμβολίου για την ιλαρά.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο και επισήμανε την ανάγκη εμβολιασμού έναντι της ιλαράς.

Ξανθός: Ούτε πανικός, ούτε εφησυχασμός για την ιλαρά
Κανένα κλίμα πανικού δεν δικαιολογείται, αλλά ούτε και εφησυχασμός για την επιδημική έξαρση ιλαράς στη χώρα, τονίζει ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, που επισημαίνει πως το υπουργείο είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί τα δεδομένα.

«Ότι υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει. Για να είμαστε απολύτως σαφείς. Στο βαθμό που το αντιεμβολιαστικό κίνημα αυξάνει την επιρροή του, όπως γίνεται σε πάρα πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και δεν ενισχύεται ο υγειονομικός φραγμός που προκαλούν τα εμβόλια, ιδιαίτερα στον παιδικό πληθυσμό, νομίζω ότι είναι μία εξέλιξη η οποία πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κρατάει σε εγρήγορση» είπε ο Α. Ξανθός στο Ρ/Σ «Ραδιόφωνο 24/7».

Ο υπουργός Υγείας είπε, ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που υπάρχει στην Ελλάδα, ειδικά για τη συγκεκριμένη νόσο, την ιλαρά, είναι πάρα πολύ υψηλό, φθάνοντας στο 95% με 96%. Είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αυτό παρέχει μία ασφάλεια, επισήμανε και συμπλήρωσε: «Επί του παρόντος υλοποιούμε τις κατευθύνσεις που μας δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία άλλαξε τις οδηγίες. Ζητάει να εμβολιάζονται τα παιδιά σε μικρότερη ηλικία, στους 12 μήνες, αντί για τους 15. Να επαναλαμβάνεται σύντομα η 2η δόση, έτσι ώστε σε αυτήν την περίοδο που υπάρχει μία επιδημική έξαρση, να ενισχύσουμε ακριβώς την ανοσιακή απάντηση η οποία υπάρχει στον παιδικό πληθυσμό και συνολικά στον πληθυσμό της χώρας».

Επίσης είπε, ότι το υπουργείο Υγείας αυξάνει το στοκ των εμβολίων στη χώρα. «Ο ΕΟΦ το παρακολουθεί, συνεννοείται με τις εταιρείες, έχουμε ζητήσει αυξημένη διαθεσιμότητα εμβολίων από τις εταιρίες προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία και επίσης αυτές τις ημέρες, με μια ειδική παρέμβαση του ΕΟΦ, απαγορεύτηκε η παράλληλη εξαγωγή εμβολίων τα οποία κυκλοφορούσαν στη χώρα προς το εξωτερικό, ακριβώς για να μην μειωθεί το διαθέσιμο στοκ».

Την επόμενη εβδομάδα, όπως αποκάλυψε, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία θα κληθούν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εκπρόσωποι της επιστημονικής παιδιατρικής κοινότητας, επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι κα, για να εκθέσουν τις επιστημονικές απόψεις τους και να ενημερώσουν την τεχνική αντιπροσωπεία για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται και για τις πρακτικές τις οποίες υιοθετούν και άλλες χώρες.

Ο Α. Ξανθός κατέληξε λέγοντας, ότι η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής. «Δεν είμαστε “ξέφραγο αμπέλι” όπως έχει γραφτεί κατά καιρούς από διάφορες πλευρές. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, να κάνουν αυτό που πρέπει, δηλαδή να εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι η καλύτερη επένδυση στην προστασία της υγείας των παιδιών τους και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε