Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπερωρίες: Μήπως είναι επικίνδυνες για την υγεία μας;



Οι 40 ώρες δουλειάς την εβδομάδα είναι – θεωρητικά – το όριο εργασίας, με πέντε οκτάωρα και ελεύθερο Σαββατοκύριακο. Όπως όλοι ξέρουμε, όμως, αυτός ο κανόνας δεν τηρείται πάντα με αυστηρότητα. Υπάρχουν άτομα που μπορεί να δουλεύουν μέχρι και δώδεκα ώρες, και μια νέα μελέτη στο American Journal of Industrial Medicine δείχνει ότι οι τακτικές υπερωρίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία…

Αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως αν εργαζόμαστε από 61 μέχρι 70 ώρες την εβδομάδα, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου της καρδιάς αυξάνεται κατά 42%. Αν, πάλι, οι εργατοώρες αυξηθούν στις 71 με 80, η αύξηση του κινδύνου φτάνει στο 63%. Γνωρίζουμε ότι η καρδιοπάθεια είναι ο #1 λόγος για θανάτους παγκοσμίως, συνεπώς αυτά τα ευρήματα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου
Μια διαφορετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, έδειξε ότι οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά υπερωρίες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με όσους δουλεύουν οκτάωρο. Επίσης, οι υπερωρίες αποδεδειγμένα δεν αυξάνουν την παραγωγικότητα, καθώς η κούραση μειώνει τις δυνάμεις και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων. Αναφορικά, στην Ευρώπη, τα πιο υψηλά ποσοστά παραγωγικότητας τα έχει η Γερμανία, όμως η μέση εργατοεβδομάδα δεν ξεπερνά τις 35,6 ώρες.

Άλλα προβλήματα στην υγεία
Εκτός από την υγεία της καρδιάς μας, οι υπερωρίες μπορούν να μας επηρεάσουν και σε άλλα επίπεδα. Αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο αν ο εργαζόμενος είναι σε γενικές γραμμές όχι-και-τόσο ικανοποιημένος από την δουλειά του. Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για:
*Προβλήματα με τον ύπνο
*Χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και η χρόνια πνευμονοπάθεια
*Κακές διατροφικές συνήθειες, λόγω περίεργου ωραρίου και πόσο εύκολα διαθέσιμα είναι τα περισσότερα junk food
*Προβλήματα ψυχολογικής φύσης, όπως κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.
Προσπαθήστε να κοιμάστε περισσότερες ώρες το βράδυ, ώστε να έχετε περισσότερη ενέργεια κατά την υπόλοιπη μέρα. Αρχίστε να οργανώνετε όλα τα tasks που έχετε να κάνετε μέσα στην ημέρα, ώστε να καταφέρετε να βγάζετε την δουλειά πιο γρήγορα. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η επαγγελματική σας ζωή δεν είναι αποκομμένη από την προσωπική σας ζωή· ναι, είναι ωραίο να λέμε πως πρέπει να αφήνουμε το στρες της δουλειάς στο γραφείο όταν φεύγουμε, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο να το κάνουμε. Συνεπώς, το να βελτιώσετε τις συνθήκες εργασίας σας αποτελεί προτεραιότητα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Υδροκεφαλία

Ο όρος  «Υδροκέφαλος»  υπονοεί την υπερβολική συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού  (ΕΝΥ) μέσα στις φυσιολογικές κοιλότητες («κοιλίες») του εγκεφάλου. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε τον όρο «υδροκέφαλο» στα νεογέννητα και βρέφη που παρουσίαζαν διόγκωση της κεφαλής. Το ΕΝΥ παράγεται μέσα σε ειδικούς θύλακες του εγκεφάλου που ονομάζονται κοιλίες. Το υγρό κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, λειτουργώντας προστατευτικά και υποστηρικτικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παράγεται συνεχώς και αναρροφάται με ρυθμό περίπου μισού λίτρου την ημέρα.   Ταξινόμηση Τα είδη του υδροκεφάλου είναι τα ακόλουθα τρία : Πρωτοπαθής ή Ιδιοπαθής (άγνωστη αιτία) Δευτεροπαθής από αιμορραγία (υπαραχνοειδής ή ενδοεγκεφαλική) κάκωση όγκος ή κύστη ενδοκράνια επέμβαση μηνιγγίτιδα στένωση αποχετευτικών αγωγών (υδραγωγού Sylvius) υπερπαραγωγή ΕΝΥ (θήλωμα χοριοειδούς πλέγματος) Συγγενής (ανωμαλία διάπλασης στην εμβρυική ή νεογνο-βρεφική περίοδο) Επίσης, αναλόγως με την

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση