Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παράξενες αιτίες εμφάνισης χρόνιου πόνου


Σε τι μπορεί να οφείλεται ο χρόνιος πόνος που σας βασανίζει; Σας παρουσιάζουμε έξι όχι και τόσο συνηθισμένους λόγους…
Ο χρόνιος πόνος είναι από τις παθήσεις που μπορούν πραγματικά να κάνουν τη ζωή του ασθενή δύσκολη. Και η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη αν δεν γνωρίζουμε τι μας προκαλεί τον πόνο αυτό. Και φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται—σωματικοί αλλά και ψυχολογικοί. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε έξι όχι και τόσο συνηθισμένες αιτίες για τον χρόνιο πόνο.

Το συναισθηματικό τραύμα
Οι περισσότεροι γιατροί, πλέον αναγνωρίζουν ότι ο πόνος που προκαλεί ένα συναισθηματικό τραύμα που έχουμε ζήσει μπορεί να προκαλέσει σωματικό πόνο. Δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό, αλλά στην πράξη φαίνεται πως πολλοί από τους ασθενείς έχουν βιώσει συναισθηματική κακοποίηση κάποιου είδους στο παρελθόν. Μια θεωρία λέει πως τα συναισθηματικά ή σωματικά τραύματα, όπως και οι τοξίνες του περιβάλλοντος ενεργοποιούν τη δράση των μικρογλοίων, μορίων που βρίσκονται στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα και όποτε βρίσκονται υπό πίεση εκκρίνουν φλεγμονώδεις χημικές ουσίες. Οι αντιδράσεις του σώματός μας σε αυτό είναι είτε η ανάπτυξη χρόνιου πόνου, είτε ψυχολογικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και το χρόνιο στρες.

Η χρήση παυσίπονων
Αν κάνουμε κατάχρηση παυσίπονων, το σώμα μας αρχίζει να αποκτά ανοχή. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαζόμαστε όλο και πιο ισχυρά παυσίπονα για να ανακουφίσουμε τον χρόνιο πόνο. Με τη σειρά του, αυτό προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο. Το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο στις περιπτώσεις δυνατών, συνταγογραφούμενων παυσίπονων.

Ο κακός ύπνος
Όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε καλά, το σώμα μας γίνεται πιο ευαίσθητο στον πόνο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μύες μας δεν ξεκουράζονται, καθώς δεν λαμβάνουν την αυξημένη ροή αίματος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ειδικοί, μάλιστα, επισημαίνουν ότι ακόμα και μία εβδομάδα κακής ποιότητας ύπνου μπορεί να μας προκαλέσει μυϊκούς πόνους. Επιπλέον, τα υπνωτικά χάπια δεν βοηθούν, καθώς απλά μας κοιμίζουν, χωρίς να βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.

Η εντερική διαπερατότητα
Η εντερική διαπερατότητα είναι μια πάθηση του εντέρου, όπου – έχοντας κάνει κατάχρηση παυσίπονων ή πάσχοντας από ορισμένες ευαισθησίες, όπως η δυσανεξία στη γλουτένη – οι νευρικές απολήξεις του εντέρου δεν μπορούν να επεξεργαστούν σωστά τις τροφές, ούτε να απορροφήσουν τις τοξίνες από αυτά που καταναλώνουμε, προκαλώντας ακόμα περισσότερη έκκριση φλεγμονωδών χημικών ουσιών από τα μικρόγλοια.

Η έλλειψη μαγνησίου
Το μαγνήσιο είναι από τα πιο σημαντικά μέταλλα στο σώμα μας. Και, δυστυχώς, πολλοί από εμάς δεν λαμβάνουμε αρκετό. Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να κάνει τους νευρώνες μας να είναι υπερβολικά ευαίσθητοι στην αίσθηση του πόνου. Αν πάσχετε από έλλειψη μαγνησίου και χρόνιο πόνο, τότε τα συμπληρώματα μπορεί να κριθούν αναγκαία από τον γιατρό σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να φροντίσετε να λαμβάνετε καθημερινά τη “δόση” σας, με τροφές όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αβοκάντο, το καστανό ρύζι, τα αμύγδαλα και οι μπανάνες.

Η νόσος Lyme
Η ασθένεια αυτή, που προκαλείται από τσίμπημα τσιμπουριού, μπορεί να θεραπεύεται, αλλά χρειάζεται δύο εβδομάδες με έναν μήνα αντιβιοτικής θεραπείας, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έντερο. Υπολογίζεται πως το 20% των ασθενών, μετά τη θεραπεία αντιμετωπίζουν πόνους στις αρθρώσεις μέχρι και έξι μήνες αργότερα. Πιστεύεται πως η νόσος προκαλεί μια αυτοάνοση αντίδραση του σώματος, που προκαλεί πόνο ακόμα και αφού το βακτήριο έχει εξουδετερωθεί.


http://www.iatronet.gr/ygeia/pathologia/article/36052/paraxenes-aities-emfanisis-xronioy-ponoy.html
Γράφει: Διάκος Θοδωρής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ