Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παυσίπονο φάρμακο συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες



Κοινό φάρμακο για την επιληψία και τον πόνο, η πρεγκαμπαλίνη, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης μωρών με σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες


Η πρεγκαμπαλίνη (Pregabalin), ένα φάρμακο που συνταγογραφείται συχνά κατά της επιληψίας, της ινομυαλγίας, του νευροπαθητικού πόνου (π.χ. από διαβήτη ή από έρπη ζωστήρα) και διαφόρων ψυχικών διαταραχών (κυρίως γενικευμένης αγχώδους διαταραχής), μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για τη γέννηση μωρών με σοβαρές εκ γενετής (συγγενείς) ανωμαλίες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ούρσουλα Βίντερφελντ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάννης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία από επτά χώρες για 820 εγκύους γυναίκες, από τις οποίες οι 164 έπαιρναν την εν λόγω ουσία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι γυναίκες που ελάμβαναν πρεγκαμπαλίνη κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, είχαν τριπλάσια πιθανότητα (6%) να γεννήσουν παιδί με σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες, σε σχέση με όσες δεν έπαιρναν την ουσία (2%). Οι ανωμαλίες αφορούσαν την καρδιά, το κεντρικό νευρικό σύστημα (εξαπλάσιος κίνδυνος) ή άλλα όργανα.

«Δεν μπορούμε να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα από την μελέτη, επειδή πολλές γυναίκες έπαιρναν κι άλλα φάρμακα, τα οποία μπορεί να έπαιξαν ρόλο στις συγγενείς ανωμαλίες και επειδή η μελέτη ήταν μικρή και τα ευρήματά της πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες έρευνες. Όμως τα ευρήματα όντως δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες μετά τη λήψη πρεγκαμπαλίνης κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης», δήλωσε η Βίντερφελντ.

«Το φάρμακο αυτό θα πρέπει να συνταγογραφείται για τις εγκύους μόνο αφού βεβαιωθεί ο γιατρός ότι τα οφέλη του υπεραντισταθμίζουν τους κινδύνους. Στις περιπτώσεις που οι γυναίκες έχουν πάρει πρεγκαμπαλίνη κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να χρειάζεται πρόσθετος έλεγχος της κατάστασης του εμβρύου», πρόσθεσε.

«Τα ευρήματα πρέπει να ληφθούν με επιφύλαξη. Είναι μια προειδοποίηση, αλλά όχι μια βεβαιότητα. Δεν πρέπει να ανησυχήσουμε άδικα τις μελλοντικές μητέρες ότι ο κίνδυνος είναι δεδομένος. Πρόκειται απλώς για μια προειδοποίηση ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με αυτό το φάρμακο», δήλωσε ο ερευνητής δρ Τιερί Μπουκλέν του τμήματος κλινικής φαρμακολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάννης, αν και πρόσθεσε ότι πειράματα σε ζώα έχουν επίσης συνδέσει την πρεγκαμπαλίνη με συγγενείς ανωμαλίες.

Η πρεγκαμπαλίνη έχει παρόμοια δομή με τον νευροδιαβιβαστή γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA). Ο ακριβής τρόπος δράσης της δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά θεωρείται ότι επιδρά στον τρόπο με τον οποίο το ασβέστιο εισέρχεται στα νευρικά κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η δραστηριότητα ορισμένων νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό και, έτσι, ελαττώνεται η απελευθέρωση άλλων νευροδιαβιβαστών, που ευθύνονται για τον πόνο, την επιληψία και το άγχος.
Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του Pregabalin (εμφανίζονται σε περισσότερους από έναν στους δέκα ασθενείς) είναι ζάλη και υπνηλία. Εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer που κυκλοφορεί την πρεγκαμπαλίνη με την εμπορική ονομασία Lyrica, δήλωσε ότι «η μελέτη έχει σοβαρούς περιορισμούς και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων».


http://www.news.gr/ygeia/ta-nea-ths-ygeias/article/266035/pafsipono-farmako-syndeetai-me-genetikes-anomalies.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ