Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πιθανές αιτίες για το τρέμουλο στα χέρια


Το τρέμουλο ή «τρόμος» του χεριού είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που μπορεί να έχει μια προφανή υποκείμενη αιτία, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και αποτέλεσμα μιας σοβαρής ασθένειας.

Σε πολλές περιπτώσεις είναι μια αντίδραση της στιγμής, συνήθως ως απόκριση στο στρες, επομένως δεν είναι λόγος ανησυχίας. Σε άλλες περιπτώσεις είναι ενδεικτικό μιας κατάστασης που θα επηρεάσει περισσότερο. Αν το τρέμουλο του χεριού επιδεινώνεται, ή δεν είναι αντίδραση σε μια στρεσογόνο κατάσταση, είναι καλό να δείτε έναν γιατρό.

Νευρικότητα
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα χέρια και άλλα μέρη του σώματος αντιδρούν ως απόκριση στο στρες. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, θυμό ή ακόμα και χαρά και ενθουσιασμό. Οι άνθρωποι με αγχώδεις διαταραχές μπορεί να εμφανίσουν συχνά αυτό το σύμπτωμα. Ωστόσο είναι αβλαβές, δεν διαρκεί πολύ και όταν το άγχος φεύγει εξαφανίζεται κι αυτό, δείχνοντας έτσι ότι δεν πρόκειται για μια ψυχοσωματική διαδικασία που να το προκαλεί.

Κρύο
Το «κροτάλισμα» των δοντιών είναι το πιο συνηθισμένο ή τουλάχιστον το πιο αξιοσημείωτο σύμπτωμα απόκρισης απέναντι στο κρύο. Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλα μέρη του σώματος που μπορεί να αντιδράσουν ως απόκριση στις χαμηλές θερμοκρασίες και τα χέρια συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτά. Αν κάποιος παρατηρήσει ότι τρέμουν τα χέρια του όταν κάνει κρύο, τότε η θερμοκρασία είναι η πιο πιθανή αιτία. Ως εκ τούτου, δεν συνιστά λόγο ανησυχίας.

Νόσος του Πάρκινσον
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια πολύ συνηθισμένη αιτία για το τρέμουλο των χεριών και άλλων δονήσεων. Πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική διαταραχή, που χειροτερεύει με το χρόνο. Οι πάσχοντες μπορεί να παρατηρήσουν μόνο ένα ελαφρύ τρέμουλο στο χέρι που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Άνδρες και άτομα που έχουν συγγενείς με τη νόσο βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης
Όταν ένα άτομο λαμβάνει υπερβολική δόση καφεΐνης με τη μία, μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό του ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μεταξύ αυτών είναι η διέγερση, το αίσθημα παλμών της καρδιάς, η ζαλάδα και ο τρόμος. Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες δονήσεις των χεριών. Εκείνοι που βρίσκουν το σύμπτωμα άβολο πρέπει να αποφεύγουν τις υπερβολές με την καφεΐνη.

Αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο των χεριών. Πέρα από τον πόνο και μερικές φορές την ακαμψία των αρθρώσεων, μπορεί να προκαλέσει μια εξουθενωτική κατάσταση. Η αρθρίτιδα και η απώλεια της δύναμης της λαβής σε συνδυασμό με τον τρόμο μπορεί να καταστήσει δύσκολο να πραγματοποιηθούν ακόμα και οι πιο απλές κινήσεις, όπως για παράδειγμα το δέσιμο των κορδονιών ή μιας γραβάτας ή ακόμα και το να βάλει κανείς κρασί στο ποτήρι. Οι πάσχοντες από αρθρίτιδα θα πρέπει να δουν το γιατρό τους για την ανακούφιση της κατάστασής τους.

Απόσυρση
Η απόσυρση από μια ποικιλία ουσιών μπορεί να προκαλέσει δονήσεις στα χέρια. Αν κανείς αποφασίσει να αποτοξινωθεί από βαριές ουσίες όπως η ηρωίνη μπορεί να προκαλέσει κάτι περισσότερο από ένα απλό τρέμουλο στο χέρι του. Ενας εξαρτημένος μπορεί να βιώσει πλήρως το συναίσθημα της επιληψίας. Ακόμα, όμως και νόμιμες ουσίες, όπως κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα, το αλκοόλ ή τα τσιγάρα μπορεί να οδηγήσουν τα χέρια σε τρέμουλο. Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν θα διαρκέσει πολύ και όταν περάσει η σωματική εξάρτηση, εφόσον δεν υπάρχει υποκείμενη αιτία θα σταματήσει και το τρέμουλο.

Ιδιοπαθής τρόμος

Ο ιδιοπαθής τρόμος δεν σημαίνει μια αιτία ή μια ασθένεια. Σημαίνει ότι ο τρόμος βρίσκεται εκεί αλλά οι γιατροί δεν μπορούν να καθορίσουν την αιτία του. Το τρέμουλο είναι το ίδιο και μπορεί να αναγνωριστεί ως τρόμος από μια αποκαλυπτική κίνηση.
medinova

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω