Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι 10 τροφές που ενισχύουν τη μνήμη



Tρώγοντας σωστά μπορεί να δράσει ευεργετικά τόσο στη φυσική σου υγεία, όσο και στην νοητική σου ικανότητα. Ο εγκέφαλος έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά όπως ακριβώς η καρδιά, οι πνεύμονες και οι μυς σου. Αλλά, ποια τρόφιμα είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του μυαλού σου;Ακολουθούν δέκα τρόποι που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις την νοητική σου ικανότητα σε εγρήγορση όλη την ημέρα.

1. Επέλεξε τρόφιμα ολικής αλέσεως
Όπως ολόκληρο το σώμα, έτσι και ο εγκέφαλος χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει. Η ικανότητα της συγκέντρωσης έρχεται από κατάλληλες πηγές ενέργειας – με την μορφή γλυκόζης στο αίμα προς τον εγκέφαλο. Για να ενισχύσεις την λειτουργία του εγκεφάλου σου, βάλε στην διατροφή σου καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα οποία αυξάνουν σταθερά την γλυκόζη στο αίμα κρατώντας την νοητική σου εγρήγορση όλη την ημέρα. Ξεκίνησε την μέρα σου με ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες, όπως ψωμί ολικής αλέσεως με μέλι ή δημητριακά ολικής αλέσεως συνδυασμένα με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.

2. Βάλε στην διατροφή σου λιπαρά ψάρια
Κάποια λιπαρά οξέα πολύ σημαντικά για τον οργανισμό δεν μπορούν να παραχθούν από το σώμα μας, έτσι θα πρέπει να αποκτηθούν μέσω της διατροφής. Οι πιο καλές πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός , η πέστροφα , το σκουμπρί , η ρέγκα και οι σαρδέλες που περιέχουν ΕΡΑ και DHA. Άλλες πηγές πλούσιες σε καλά λιπαρά οξέα είναι ο λιναρόσπορος, το ελαιόλαδο, το λάδι σόγιας και τα φασόλια σόγιας. Τα καλά λιπαρά οξέα έχουν ευεργετική δράση στην λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και γενικά στο σύνολο της υγείας μας. Πολλές έρευνες ενοχοποιούν τα χαμηλά επίπεδα DHA για την αύξηση κινδύνου απώλειας μνήμης και δημιουργία Αlzheimer.

3. Ωρα για λίγα βατόμουρα
Δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί στο Tufts University των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνουν πως η κατανάλωση βατόμουρων μπορεί να είναι δραστική στην ενίσχυση της μνήμης ή στην μακροπρόθεσμη καθυστέρηση της απώλειας μνήμης. Ένα σνακ με γιαούρτι και βατόμουρα είναι η καλύτερη λύση!

4. Φάε περισσότερες ντομάτες
Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία τα οποία αναφέρουν πως το λυκοπένιο που περιέχουν οι τομάτες είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατέψει τα κύτταρα του εγκεφάλου. Οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια και νόσο Αlzheimer. Φτιάξε μια δροσιστική σαλάτα με τομάτα και απόλαυσε το γεύμα σου!

5. Βρες ενέργεια μέσω των βιταμινών
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι πολύ σημαντικές στην συνολική λειτουργία του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα οι βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύ είναι γνωστό πως μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, γνωστικής εξασθένησης και νόσο Αlzheimer. Eρευνα σε γκρούπ ηλικιωμένων ασθενών με ήπια γνωστική εξασθένηση διαπιστώθηκε πως μετά από 2 χρόνια χορήγησης υψηλών δόσεων Β6, Β12 και φολικού οξέως υπήρξε σημαντική μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου, συγκριτικά με τα άτομα που λάμβαναν placebo. Μήπως ήρθε η στιγμή για ένα λαχταριστό φρουτοχυμό πλούσιο σε βιταμίνες;

6. Πάρε μια μικρή δόση φραγκοστάφυλου
Η βιταμίνη C που περιέχει το φραγκοστάφυλο σε μεγάλη περιεκτικότητα φαίνεται πως μπορεί να αυξήσει την νοητική σου ικανότητα. Ενα smoothie με φραγκοστάφυλο μπορεί να σου δώσει ένα καλό ποσοστό βιταμίνης C που χρειάζεσαι.

7. Πιάσε λίγους σπόρους κολοκύθας
Μόνο μια χούφτα από σπόρους κολοκύθας την ημέρα αρκεί για να λάβεις όλη την συνιστώμενη ποσότητα ψευδαργύρου που χρειάζεται ο οργανισμός σου και είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της μνήμης και τις νοητικές σου δεξιότητες. Βάλε λίγους από αυτούς τους σπόρους στην σαλάτα σου και θα δεις την διαφορά.

8. Η επιλογή σου είναι το μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ που είναι γνωστό πως δρα ευεργετικά στην νοητική λειτουργία και βελτιώνει την εγκεφαλική ενέργεια. Συνδύασε το κρέας σου με μπρόκολο και άλλα πράσινα λαχανικά για ένα γεύμα πλούσιο σε βιταμίνη Κ.

9. Το φασκόμηλο στην διατροφή
Το φασκόμηλο έχει εδώ και καιρό την φήμη πως μπορεί να βελτιώσει την μνήμη. Οι μελέτες επικεντρώνονται στην χρήση του φασκόμηλου ως αιθέριο έλαιο όμως αξίζει τον κόπο να το προσθέσεις και στην διατροφή σου. Δοκίμασε ένα αφέψημα με φασκόμηλο πριν τον ύπνο.

10. Πρόσθεσε πηγές βιταμίνης Ε
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology δείχνει ότι μια καλή πρόσληψη βιταμίνης Ε μπορεί να βοηθήσει στο να αποτραπεί η γνωστική εξασθένηση , ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους . Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε μαζί με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια, ελιές, αυγά, καστανό ρύζι και δημητριακά ολικής άλεσης.

Συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση της μνήμης:
Αν και οι έρευνες που συνδέουν την διατροφή και την άνοια είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια, υπάρχουν μερικές σημαντικές σχέσεις μεταξύ των θρεπτικών ουσιών και της υγείας του εγκεφάλου που αξίζει να εξερευνήσεις. Εχοντας μια θρεπτική , καλά ισορροπημένη δίαιτα, δίνεις στο μυαλό σου την καλύτερη ευκαιρία για την αποφυγή της νόσου . Εάν η διατροφή σου είναι λανθασμένη για οποιοδήποτε λόγο , ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα ή ένα συμπλήρωμα λιπαρών οξέων Ω-3 ίσως σε βοηθήσει . Αν σκεφτείς να πάρεις ένα συμπλήρωμα είναι καλύτερα να το συζητήσεις με το γιατρό σου ή κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας .

womenshealthellas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ