Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς το ασβέστιο συνδέεται με προβλήματα στα νεφρά



Η δημιουργία πέτρας στους νεφρούς, ή αλλιώς νεφρολιθίαση, αποτελεί μια διαταραχή του ουροποιητικού συστήματος που εμφανίζεται σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.
Αίτιο της είναι ο σχηματισμός κρυστάλλων, οι οποίοι μπορεί να «φράξουν» κάποιο σημείο του ουρητήρα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου ή άλλων συμπτωμάτων.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι εν λόγω κρύσταλλοι αποτελούνται από άλατα ασβεστίου, γεγονός που προβληματίζει ορισμένους ασθενείς σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να «προσέχουν» ή να περιορίσουν τη διαιτητική πρόσληψη του εν λόγω θρεπτικού συστατικού.

Στην πραγματικότητα, το ασβέστιο που περιέχεται στα τρόφιμα, δε φαίνεται να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης. Αντίθετα, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου εξασφαλίζει σε ένα βαθμό την αποτελεσματική απομάκρυνση των οξαλικών οξέων -συστατικών που μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία λίθων-, από τον πεπτικό σωλήνα. Συνεπώς, δεν απαιτείται περιορισμός της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων πλούσιων πηγών ασβεστίου σε άτομα με ιστορικό νεφρολιθίασης.

Από την άλλη, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως τα συμπληρώματα ασβεστίου αυξάνουν την πιθανότητα σχηματισμού λίθων στους νεφρούς, αν και η λήψη του συμπληρώματος μαζί με κάποιο γεύμα φαίνεται να μετριάζει τον κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται άτομα που έχουν την τάση να εμφανίζουν πέτρες στους νεφρούς να ζητούν ιατρική καθοδήγηση σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Πηγή: neadiatrofis.gr

http://medicalnews.gr/pos-to-asbestio-sundeetai-me-problimata-sta-nefra/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ