Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολυεστιακοί ενδοφακοί: Μια λύση για όλα τα προβλήματα όρασης



Σε μια επέμβαση


Η επιστημονική πρόοδος στην αντιμετώπιση των παθήσεων της όρασης είναι αλματώδης τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, πρόσφατο δημοσίευσμα στο Nature αναφέρεται σε πειραματική θεραπεία του συγγενή καταρράκτη σε παιδιά με βλαστικά κύτταρα του ιδίου του ασθενή. Ωστόσο, στην καθημερινή κλινική πρακτική ήδη εκατομμύρια ασθενείς, παγκοσμίως, απαλλάσσονται από τη μυωπία, τον αστιγματισμό, την υπερμετρωπία, την πρεσβυωπία και τον καταρράκτη χάρη στους πολυεστιακούς ενδοφακούς.
Στις μέρες μας ο επιστημονικός κλάδος των Εθνοφακών και της Διαθλαστικής Χειρουργικής διαθέτει μια πλήρη γκάμα εξειδικευμένων προϊόντων ικανά να προσφέρουν λύσεις σε κάθε πρόβλημα των ματιών, ώστε κάθε ασθενής να μπορέσει πλέον να ζήσει τη ζωή του στο μέγιστο, χωρίς προβλήματα όρασης.

Οι χειρουργοί οφθαλμίατροι προσφέρουν στους ασθενείς μοναδική ποιότητα στην όραση, μέσω διορθώσεων ακριβείας, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών χωρίς συμβιβασμούς. Έτσι ενώ στο παρελθόν, οποιοσδήποτε χρησιμοποιούσε τεχνητό φακό σε συνέχεια επέμβασης καταρράκτη, έπρεπε να περιοριστεί σε φακό που διόρθωνε την μακρινή όραση και παράλληλα να χρησιμοποιεί γυαλιά για να διορθώσει τον αστιγματισμό ή την πρεσβυωπία. Σήμερα, οι πολυεστιακοί ενδοφακοί ανταποκρίνονται στον τρόπο ζωής του καθενός, καλύπτοντας όλες τις καθημερινές συνήθειες και ανάγκες όρασης, είτε πρόκειται για οδήγηση, είτε για παρακολούθηση μιας παράστασης στο θέατρο, είτε μιας εργασίας μπροστά από τον υπολογιστή.

Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, Παντελής Α. Παπαδόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας (με εξειδίκευση στη μικροχειρουργική του καταρράκτη, του γλαυκώματος, στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, στις διαθλαστικές επεμβάσεις με laser και στην αποκατασταση του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού), ο καταρράκτης δημιουργείται όταν ο φακός του ματιού «θολώσει» εξαιτίας των πρωτεϊνών που συσσωρεύονται. Με την πάροδο του χρόνου ο φυσικός φακός του ματιού ενδέχεται να «θολώσει» με αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια όρασης που μπορεί και να καταλήξει σε πλήρη τύφλωση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ο καταρράκτης που εμφανίζεται στο μεγάλο ηλικιακά κοινό είναι υπεύθυνος για ποσοστό που υπερβαίνει το 50% των τυφλώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό που ανέρχεται σε περίπου 20.000.000 ασθενείς παγκοσμίως. Ευτυχώς, η όραση μπορεί να αποκατασταθεί σε κανονικά επίπεδα μέσω χειρουργικής επέμβασης, γεγονός που αποτελεί μια εκ των πέντε πιο αποδοτικών θεραπειών στον τομέα της υγείας.

«Στην εγχείρηση καταρράκτη αντικαθιστούμε τον φυσικό 'θολωμένο' φακό με ένα τεχνητό ενδοφακό. Η μοντέρνα χειρουργική καταρράκτη είναι μια ασφαλής και πολύ αποδοτική διαδικασία και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε άμεσα πλήρη ανάκτηση της όρασης» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί που επιλέγονται σε πολλές περιπτώσεις για την αντιμετώπιση του καταρράκτη, προσφέρουν διόρθωση για κοντινή ενδιάμεση και μακρινή όραση, ακόμα και σε προβλήματα αστιγματισμού. Έτσι εξασφαλίζεται η θεραπεία ανά περίπτωση, η οποία δεν χρειάζεται καμιά επαναληπτική διόρθωση. Δηλαδή, οι εξελιγμένοι πολυεστιακοί φακοί είναι σχεδιασμένοι να βοηθούν τους ηλικιωμένους ασθενείς να προσεγγίσουν τη νεανική όραση καθώς προσφέρουν διόρθωση σε τρία οπτικά επίπεδα: κοντινό, ενδιάμεσο και μακρινό.

Η εξέλιξη όμως της Διαθλαστικής Χειρουργικής δεν αφορά μόνο στους ενδοφακούς, καθώς και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται κατά τη χειρουργική επέμβαση έχει επίσης εξελιχθεί σημαντικά. Tα femptosecond λέιζερ που χρησιμοποιούνται στην εγχείρηση του καταρράκτη, φέρουν σε πέρας τα πιο δύσκολα σημεία στην επέμβαση, τα οποία στο παρελθόν έπρεπε να πραγματοποιηθούν με το χέρι. Αντί για νυστέρι, ένα λέιζερ με ακρίβεια εκατομμυριοστού, χρησιμοποιείται ώστε να κατακερματίσει και να προετοιμάσει την αφαίρεση των «θολωμένων» φακών. Μέσα από λεπτομερείς εικόνες στον υπολογιστή, ο χειρούργος οφθαλμίατρος μπορεί να προσαρμόσει το μέγεθος και το βαθμό μιας τομής, αυξάνοντας την πρόβλεψη της τελικής θέσης του ενδοφθάλμιου φακού ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. Τα femptosecond λέιζερ έχουν επίσης συμβάλλει στην βελτίωση και των παραδοσιακών μεθόδων της Διαθλαστικής Χειρουργικής.


http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500064126

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε