Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είστε έγκυος; Δείτε ποια προϊόντα δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε


Οι μέλλουσες μητέρες, στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση ορισμένων προϊόντων, προκειμένου να προστατεύσουν τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου από τις χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αυτισμό.

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, όπως ορισμένα καλλυντικά, φάρμακα και καθαριστικά, περιέχουν χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γιορκ έδωσαν στη δημοσιότητα μια μακρά λίστα με ουσίες τις οποίες οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν, κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης τους:. διαλύτες καθαρισμού, φυτοφάρμακα, μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη), μισοπροστόλη (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον επαγωγικό τοκετό), πολυχλωριωμένα διφαινύλια που χρησιμοποιούνται ως βιομηχανικά λιπαντικά, πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες που βρίσκονται στο ξύλο και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, φθαλικές ενώσεις οι οποίες βρίσκονται στα δάπεδα PVC, στα παιδικά παιχνίδια και στα καλλυντικά. Οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να ελέγχουν τις ετικέτες των προϊόντων πριν από την αγορά ή τη χρήση τους.
Σύμφωνα με την αναφορά τους, εκτός από τον τύπο της ουσίας στην οποία εκτίθενται οι εγκυμονούσες, η διάρκεια, η συχνότητα και το επίπεδο συγκέντρωσής της επηρεάζει, επίσης, την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά το προγεννητικό στάδιο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η προγεννητική ανάπτυξη του εγκεφάλου υποβάλλεται σε συνεχείς μεταβολές και η κανονική λειτουργία του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία συγκεκριμένων γονιδίων, σε κάθε δεδομένη στιγμή. Δεδομένου ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τα επίπεδα έκφρασης αυτών των κρίσιμων γονιδίων, είναι σημαντικό για μια μέλλουσα μητέρα να γνωρίζει και να προσέχει την έκθεσή της σε αυτούς.

Οι συγγραφείς συνόψισαν υφιστάμενες έρευνες σχετικά με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σημαντικών μεσολαβητών των λιπιδίων, συμπεριλαμβανομένης της προσταγλανδίνης Ε2 (PGE2). Αυτό το μόριο λιπιδίου, το οποίο φυσιολογικά βρίσκεται στον εγκέφαλο, είναι σημαντικό στη ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων που απαιτούνται για την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ορθή λειτουργία του.

Το εν λόγω άρθρο ανασκόπησης δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό European Journal of Neuroscience, με τίτλο "Η προγεννητική έκθεση σε κοινούς περιβαλλοντικούς παράγοντες επηρεάζει τα λιπίδια του εγκεφάλου και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος».


http://www.liveit.gr/index.php/Article/index/articleID/4027/Eiste-egkuos-Deite-poia-proionta-den-prepei-na-xrisimopoieite

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ