Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντιμετώπισε το στρες- Ζήσε ενσυνείδητα


 
Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε το στρες από την καθημερινότητα μας;
Στην πραγματικότητα, στη σύγχρονη εποχή στην οποία ζούμε είναι δύσκολο να αποφύγουμε εντελώς το στρες. Το στρες μπορεί να δημιουργηθεί από εξωτερικούς παράγοντες όπως το μποτιλιάρισμα το πρωί όταν βιαζόμαστε να πάμε στη δουλειά μας, την έντονη πίεση στο χώρο εργασίας μας, κάποιο απρόβλεπτο γεγονός ή μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας.

Σε άλλες περιπτώσεις το στρες μπορεί να δημιουργηθεί από εσωτερικούς παράγοντες όπως από κάποια φοβία που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, από τις υψηλές προσδοκίες που έχουμε για τον εαυτό μας και από την αβεβαιότητα μιας κατάστασης.

Παρόλο που το στρες μας κάνει να νιώθουμε νευρικοί και συγχυσμένοι, είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής μας. Στην πραγματικότητα, το στρες σε μικρές ποσότητες μας βοηθά να κινητοποιούμαστε και να είμαστε πιο παραγωγικοί.  Σε αντίθεση, το υπερβολικό στρες μπορεί να φανεί επιβλαβές για την υγεία μας αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό στρες είναι η ενσυνειδητότητα.  Με τον όρο ενσυνειδητότητα εννοούμε την επίγνωση και την παρατήρηση μιας κατάστασης, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας και την αποδοχή τους ακριβώς όπως είναι. Για παράδειγμα, ζούμε ενσυνείδητα όταν αποδεχόμαστε αυτά που νιώθουμε χωρίς να τα κρίνουμε ως σωστά ή λάθος. Δίνουμε έμφαση σε αυτά που νιώθουμε τη δεδομένη στιγμή χωρίς να σκεφτόμαστε το παρελθόν ή το μέλλον.

Σας έχει τύχει ποτέ να θέλετε να φτάσετε κάπου και όταν φτάνετε στον προορισμό σας να μην θυμάστε καθόλου τη διαδρομή ή να πίνετε ένα καφέ και να τελειώνει προτού το συνειδητοποιήσετε; Αυτά είναι σημάδια ότι δεν ζείτε συνειδητά την κάθε σας στιγμή με αποτέλεσμα να χάνετε κάποιες στιγμές. Κάποιες φορές μπορεί να χάνουμε κάποιες όμορφες στιγμές οι οποίες μπορεί να μας προσφέρουν στιγμές ευτυχίας. Συνεπώς, το να ζούμε συνειδητά κάθε μας στιγμή μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.

Επίσης, η ενσυνειδητότητα βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα, αυξάνει τα θετικά συναισθήματα και μειώνει τα αρνητικά, μας κάνει να νοιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και αισιόδοξοι, προάγει τη συμπόνια προς τους άλλους αλλά και προς τον εαυτό μας, μας κάνει να νιώθουμε πιο ικανοποιημένοι όσο αφορά τις σχέσεις μας, βελτιώνει τη συγκέντρωση και μειώνει το στρες και την κατάθλιψη.

Πως μπορούμε να αποκτήσουμε ενσυνειδητότητα;

Ζούμε συνειδητά όταν βιώνουμε την κάθε μας στιγμή και το τι συμβαίνει στο εδώ και τώρα, όταν έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω μας, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας και όταν τα αποδεχόμαστε όπως είναι. Μπορούμε να κάνουμε πράξη τις βασικές αρχές της ενσυνειδητότητας οποιαδήποτε ώρα της μέρας όπου και αν βρισκόμαστε.  Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αφιερώσουμε λίγα λεπτά έτσι ώστε να έρθουμε σε επαφή με αυτά που νιώθουμε και να καταλάβουμε τι μας κάνει να νιώθουμε καλά και τι όχι.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε παρατηρώντας την κάθε μας στιγμή χωρίς να την επικρίνουμε, να δίνουμε έμφαση στην αναπνοή και στις αισθήσεις μας, να αντανακλούμε στον εαυτό μας προτού αντιδράσουμε, και να είμαστε ευγνώμονες για ότι καλό μας συμβαίνει.

Ξεκίνα να ζεις ενσυνείδητα σήμερα αρχίζοντας με αυτή την άσκηση:

Επέλεξε κάτι που κάνεις κάθε μέρα, για παράδειγμα όταν πίνεις τον πρωινό σου καφέ και απλά επέτρεψε στον εαυτό σου να απολαύσει αυτή τη στιγμή χωρίς να σκέφτεσαι οτιδήποτε άλλο. Νιώσε ευγνώμων που μπορείς να απολαύσεις αυτό τον καφέ μόνος σου, με φίλους, ή με την οικογένεια σου. Παρά να περνάς τη μέρα σου στον αυτόματο πιλότο ζήσε κάθε στιγμή με επίγνωση για αυτά που κάνεις και για όλες τις μικρές χαρές που έχεις στη ζωή σου.

Παρόλο που η ενσυνειδητότητα δεν μπορεί να μας απαλλάξει από τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε, μπορεί να μας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά.

‘Πολλοί άνθρωποι χάνουν τη σημερινή λιακάδα γιατί εστιάζουν στα χθεσινά σύννεφα’ – Phil Wallace.

http://www.e-psychology.gr/anxiety-stress-phobias/1986-antimetopise-stress-zise-ensinidita.html
 Θεογνωσία Μεϊτανή Ψυχολόγος με Εξειδίκευση στην Συμβουλευτική Ψυχολογία 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα