Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς θα καταλάβετε ότι μια πληγή έχει μολυνθεί



Μικροατυχήματα συμβαίνουν καθημερινά στο σπίτι, στο σχολείο ή στον δρόμο. Όταν έχουμε μια πληγή στο δέρμα, πρέπει να φροντίσουμε να την καθαρίσουμε επιμελώς και να την προστατεύσουμε από τα μικρόβια καλύπτοντάς τη με ένα αυτοκόλλητο επίθεμα, τις επόμενες ημέρες όμως πρέπει να έχουν τον νου μας μήπως η πληγή μολυνθεί.

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει μόλυνση και μάλιστα ότι αυτή έχει εξαπλωθεί στο σώμα;
Μετά από έναν τραυματισμό, σπεύδουν στο σημείο κύτταρα που σχηματίζουν μια προστατευτική «κρούστα» (εσχάρα) γύρω από την πληγή και κάτω από αυτή, ενώ η επιδερμίδα κοκκινίζει και πρήζεται ελαφρώς. Ένα σχεδόν διάφανο υγρό διαρρέει από την πληγή, το οποίο χρησιμεύει ως μέσο απομάκρυνσης των νεκρών κυττάρων και καθαρίζει την πληγή ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ανάπλασης του τραυματισμένου ιστού. Το πρήξιμο αρχίζει να υποχωρεί και περίπου πέντε μέρες μετά τον τραυματισμό ξεκινά η επούλωση, η οποία μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες, ανάλογα με την έκταση της πληγής.


Εάν από την πληγή διαρρέει πύον, δηλαδή ένα παχύρρευστο υπόλευκο ή κιτρινωπό υγρό, αυτό σημαίνει ότι η πληγή έχει εκτεθεί σε μικροοργανισμούς. Το πύον αποτελείται κυρίως από νεκρά λευκά αιμοσφαίρια (τα οποία «πέθαναν» στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν την πληγή από τη μόλυνση) και υπολείμματα δερματικού ιστού.
Το πύον δεν υποδεικνύει απαραίτητα ότι υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών από τον τραυματισμό, λειτουργεί όμως σαν «προειδοποίηση» ώστε να είμαστε σε επαγρύπνηση για άλλα, σοβαρότερα σημάδια, όπως:
- πληγή που συνεχίζει να αιμορραγεί
- πυρετός ή έντονος πόνος στο σημείο του τραυματισμού
- τοπική άνοδος της θερμοκρασίας ή πρήξιμο 5 μέρες μετά τον τραυματισμό
- πληγή με πολύ σκούρο ή έντονο κόκκινο χρώμα ή πληγή που μυρίζει άσχημα
Τα παραπάνω μπορεί να υποδεικνύουν ότι υπάρχει λοίμωξη και μάλιστα ότι αυτή έχει εξαπλωθεί. Στην περίπτωση αυτή, μη διστάσετε να επισκεφτείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο ή να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πηγή: Medical Daily
http://www.onmed.gr/ygeia/story/348765/pos-tha-katalavete-oti-mia-pligi-exei-molynthei

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ