Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψωρίαση και κίνδυνος για κατάθλιψη



Η ψωρίαση είναι μια συχνή πάθηση του δέρματος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο οι επιπτώσεις της δεν περιορίζονται στο δέρμα, αλλά επηρεάζουν σημαντικά και την ποιότητα της ζωής των ασθενών.

Μια νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στην καλοκαιρινή συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, στη Νέα Υόρκη, δείχνει ότι οι ασθενείς με ψωρίαση ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, ενώ η δερματική νόσος έχει ήδη συνδεθεί με άλλες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις ψωρίασης και κατάθλιψης σε ένα δείγμα 12.382 ενηλίκων ασθενών. Περίπου το 16,5 % των ασθενών με ψωρίαση, που μελετήθηκαν, πληρούσαν τα κριτήρια για μείζονα κατάθλιψη και οι πιθανότητες να πάσχουν από τη νόσο ήταν διπλάσιες, σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν ψωρίαση.

Η σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων παρέμεινε σημαντική ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, ο δείκτης μάζας σώματος, η φυσική δραστηριότητα, το ιστορικό χρήσης αλκοόλ και καπνίσματος καθώς και το ιστορικό ιατρικών καταστάσεων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρ Roger S. Ho, MD, MPH, FAAD, επίκουρο καθηγητή Δερματολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η σχέση μεταξύ της ψωρίασης και της κατάθλιψης μπορεί να οφείλεται στο στιγματισμό των ασθενών με ψωρίαση.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ορατή στο δέρμα, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το δέρμα εκτίθεται περισσότερο και όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την ασθένεια μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά απέναντι στους ασθενείς. «Το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος οι πάσχοντες να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους», τονίζει ο δρ Ho. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η σχέση μεταξύ των δύο ασθενειών θα μπορούσε να οφείλεται και σε βιολογικούς ή γενετικούς παράγοντες.

Ο ίδιος πίστευε ότι πιθανότητα των ασθενών να παρουσιάσουν κατάθλιψη θα σχετιζόταν με τη σοβαρότητα της νόσου τους, αλλά η έρευνά του έδειξε ότι αυτό δεν ισχύει. «Φαίνεται ότι αυτό, στην πραγματικότητα, εξαρτάται από την άποψη των ασθενών για τον εαυτό τους και όχι από την έκταση της ψωρίασης τους», συμπληρώνει.

Παρόλο που η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η ψωρίαση προκαλεί κατάθλιψη, ο δρ Ho επισημαίνει ότι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου και να συμβουλευτούν αμέσως ένα γιατρό, εάν παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα κατάθλιψης.

Ενθαρρύνει επίσης τους ασθενείς με ψωρίαση να ακολουθούν την θεραπεία που τους έχει συστήσει ο δερματολόγος τους, καθώς η βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης ή να αποτρέψει τη μελλοντική ανάπτυξη της ψυχικής νόσου.

Η οικογένεια και οι φίλοι των ασθενών με ψωρίαση θα πρέπει, επίσης, να είναι ενήμεροι για την σύνδεσή της με την κατάθλιψη, δεδομένου ότι μπορεί να βοηθήσουν στην αναγνώριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και να ενθαρρύνουν την κατάλληλη θεραπεία.

livit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα