Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καθυστερημένη η διάγνωση του HIV στην Ελλάδα και συχνή η μετάδοσή του


Σωτήρια είναι η έγκαιρη ανίχνευση του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, καθώς έχει μεγάλη σημασία για την έναρξη θεραπείας και τη μείωση της μολυσματικότητας. Οι καθυστερημένες διαγνώσεις του HIV στην Ελλάδα δεν έχουν δυσμενείς συνέπειες μόνο για τους οροθετικούς ασθενείς αλλά εξηγούν και γιατί η μετάδοση του ιού στην Ελλάδα παραμένει συχνή. Άτομα που δε γνωρίζουν ότι είναι οροθετικά συχνά δεν λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης με αποτέλεσμα να διασπείρουν τον ιό.

Από τα δεδομένα της μελέτης TRIP (Transmission Reduction Intervention Project) αποδεικνύεται για πρώτη φορά παγκοσμίως ότι η μελέτη των κοινωνικών δικτύων αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την επιτυχία της πρόληψης της HIV λοίμωξης (Θεραπεία ως Πρόληψη).

Σκοπός της μελέτης TRIP, που παρουσιάζεται στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση για το AIDS και τις Ηπατίτιδες, που ξεκίνησε τις εργασίες της στην Αθήνα, είναι η αξιολόγηση της σημασίας μελέτης των κοινωνικών δικτύων των οροθετικών HIV και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν πρόσφατη λοίμωξη με HIV. Η μελέτη αυτή υποστηρίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και διεξάγεται από τους Γ. Νικολόπουλο, Α. Χατζάκη και συνεργάτες. Μελετήθηκαν 358 κοινωνικά δίκτυα από 23 οροθετικούς με πρόσφατη λοίμωξη και από 19 οροθετικούς με παλαιότερη λοίμωξη. Οι πρόσφατες λοιμώξεις HIV στα κοινωνικά δίκτυα όσων είχαν πρόσφατη HIV λοίμωξη ήταν περίπου 26%, ενώ η πρόσφατη λοίμωξη σε δίκτυα με παλαιότερη HIV λοίμωξη ήταν 8%.

Η 3η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS & Ηπατίτιδες» διοργανώνεται από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Β' Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», την Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ «Λαϊκό», την Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ «Λαϊκό», τη Δ' Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΓΝ «Αττικόν», το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Παθολογική Κλινική-Τμήμα Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Πατρών ΓΝ Πάτρας στις 17-19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στην Αίγλη Ζαππείου.

Συλλοίμωξη HIV με ηπατίτιδα C (HCV) και HIV με ηπατίτιδα Β
Η συλλοίμωξη HIV με ηπατίτιδα C (HCV) και HIV με ηπατίτιδα Β (HBV) είναι αρκετά συνηθισμένη. Από τα δεδομένα της πολυκεντρικής μελέτης AMACS (Βουρλή Γ. και συνεργάτες), σε 5.664 HIV θετικούς, το 13% είχε συλλοίμωξη HIV με HCV και το 3% είχε συλλοίμωξη HIV με HBV. Ιδιαίτερα, στους Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ) που ήταν θετικοί για HIV, η συχνότητα λοίμωξης από HCV ήταν 95%. Η συχνότητα λήψης θεραπείας για την ηπατίτιδα C στους ΧΕΝ ήταν κατά 75% μικρότερη σε σχέση με ομοφυλόφιλους άντρες και κατά 42% μικρότερη σε σχέση με ετερόφυλα οροθετικά άτομα. Συμπερασματικά, σε περιπτώσεις συλλοίμωξης HIV και HCV, τα ποσοστά θεραπείας των ΧΕΝ για HCV είναι ιδιαίτερα χαμηλά αν και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι η ίδια στους ΧΕΝ με άλλες ομάδες πληθυσμού.

Σε άλλη μελέτη από την AMACS (Πανταζής Ν. και συνεργάτες) φαίνεται ότι τα ποσοστά διάγνωσης της HIV λοίμωξης σε σχετικά προχωρημένα στάδια παραμένουν υψηλά. Πιο συγκεκριμένα, πρωτοδιάγνωση με CD4

HCV λοίμωξη ως αιτία κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου στην Ελλάδα
Η ηπατίτιδα Β σύμφωνα με παλαιότερα δεδομένα, αποτελούσε τη συχνότερη αιτία κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου στην Ελλάδα. Σύγχρονα δεδομένα που ανακοινώνονται στο συνέδριο (Μπούμπη Λ., Ελευσινιώτης Ι. και συνεργάτες) σε 191 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν από το 2010 έως το 2015, φαίνεται ότι η ηπατίτιδα C είναι η αιτία της κίρρωσης στο 39%, η ηπατίτιδα B στο 26% και άλλες αιτίες στο 35%. Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν ότι η ηπατίτιδα C, παρότι είναι λιγότερο συχνή από τη Β στο γενικό πληθυσμό, εμφανίζεται πλέον συχνότερα ως αιτία προχωρημένης ηπατικής νόσου επειδή η παλαιότητα της λοίμωξης σε θετικούς για HCV είναι μεγάλη. Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων οροθετικών για HCV έχει μολυνθεί μεταξύ 1950 και 2000.

Σημειώνεται ότι οι ηπατίτιδες Β και C είναι χρόνια νοσήματα που οδηγούν συχνά σε κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο, με συνέπεια τη μεταμόσχευση ήπατος ή το θάνατο. Επειδή υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές θεραπείες, είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούν προγράμματα ενημέρωσης και εργαστηριακού ελέγχου για τη διάγνωση και θεραπεία αυτών που δε γνωρίζουν ότι είναι φορείς.

Επιδημιολογικά Στοιχεία:

HIV/AIDS

-Μέχρι 31/12/2014:

Σύνολο:14.434

Άνδρες: 11.896

Γυναίκες: 2.494

-Το 2014 μόνο:

Σύνολο: 710

Άνδρες: 612

Γυναίκες: 98

Ηπατίτιδα Β και C

- Επιπολασμός χρόνιας ηπατίτιδας Β στον ελληνικό πληθυσμό: 2,58%

-Επιπολασμός ηπατίτιδας C στον ελληνικό πληθυσμό: 1,87%

-Σύνολο φορέων χρόνιας ηπατίτιδας Β: 231.000. Το 50% από αυτούς δε γνωρίζει ότι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β.

-Σύνολο λοιμώξεων ηπατίτιδας C στον ελληνικό πληθυσμό: 167.000. Το 80% από αυτούς δε γνωρίζει ότι είναι μολυσμένοι από ηπατίτιδα C.

-Το σύνολο φορέων ηπατίτιδας Β και C στην Ελλάδα είναι περίπου 400.000. Από αυτούς οι 250.000 δε γνωρίζουν ότι είναι φορείς. 

http://www.sofokleousin.gr/archives/255484.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε