Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κίνδυνος! Μην βάλετε ποτέ αυτές τις τροφές και τα μαγειρικά σκεύη στον φούρνο μικροκυμάτων!


Σίγουρα o φούρνος μικροκυμάτων κάνει το ζέσταμα του φαγητού παιχνιδάκι. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι ότι δεν γνωρίζετε ποιες τροφές, μαγειρικά σκεύη και υλικά απαγορεύεται να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων, προκειμένου να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Δώστε προσοχή για να αποφύγετε την επικίνδυνη απελευθέρωση χημικών που είναι πιθανό να οδηγήσει στη διείσδυση χημικών και πλαστικών ουσιών στα φαγητά σας.
Τι ισχύει και τι όχι, τελικά, για τις καρκινογόνες ιδιότητες του φούρνου μικροκυμμάτων….;

Μαγειρικά σκεύη
Απαγορεύονται τα μεταλλικά
Κατά τη λειτουργία του, ο φούρνος εκπέμπει μικροκύματα. Ωστόσο, αυτά αντανακλώνται στις μεταλλικές επιφάνειες, με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη ή ακόμη και έκρηξη.

Όχι δια ροπάλου στο αλουμινόχαρτο
Αν κάνετε το λάθος να τοποθετήσετε αλουμινόχαρτο, σε πολύ μικρό χρόνο, θα πάρει φωτιά. Προτιμήστε ένα πιάτο αν θέλετε να σκεπάσετε το φαγητό σας.
Προσοχή στα πλαστικά σκεύη
Μπορείτε να τοποθετήσετε πλαστικά σκεύη, μόνο αν φέρουν την ειδική σήμανση.

Είναι o φούρνος μικροκυμάτων καρκινογόνος;
Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων προκαλεί καρκίνο. Τι θεωρούν επικίνδυνο; Την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι φούρνοι μικροκυμάτων και εισχωρεί στις τροφές ζεσταίνοντας τες σε χρόνο-ρεκόρ. Aυτού του είδους η ακτινοβολία, ωστόσο, δεν είναι ραδιενεργός, σε αντίθεση με τις ακτίνες X, που είναι ραδιενεργές.
Tα μικροκύματα έχουν πολύ μικρότερη ενέργεια φωτονίου σε σχέση με τις ακτίνες X, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικές εξαλλαγές, λόγω ακριβώς αυτής της πολύ υψηλότερης ενέργειας.

Σύμφωνα με τους φυσικούς, όσον αφορά στις επιπτώσεις των μικροκυμάτων πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμα, ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Mε τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν θεωρείται ότι τα μικρής ισχύος μικροκύματα προκαλούν καρκίνο.
Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό να παρουσιαστούν διαρροές σε περίπτωση που η πόρτα του φούρνου δεν έχει σφραγίσει τελείως ή είναι χαλασμένη, ή ακόμα από φθορά ή και γήρανση του γυαλιού. Καλύτερα, λοιπόν, να μη χρησιμοποιείτε το φούρνο προτού επισκευάσετε την πόρτα.
Όσο για τις τροφές και τα υλικά που πρέπει δια ροπάλου να αποφύγετε να τοποθετήσετε στο φούρνο μικροκυμάτων; Διαβάστε προσεκτικά!

Αυγά
Μην βράζετε αυγά με το τσόφλι τους σε φούρνους μικροκυμάτων. Υπάρχει κίνδυνος έκρηξής τους και πρόκληση εγκαυμάτων στα μάτια.

Καυτερές πιπεριές
Η καψαϊκίνη που περιέχουν εξατμίζεται στις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας μια πολύ δυσάρεστη μυρωδιά.

Μητρικό γάλα
Όχι μόνο δεν θα ζεσταθεί ομοιόμορφα, αλλά, σύμφωνα με έρευνες, ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει κάποιες από τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το ανοσοποιητικό του μωρού, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο θα χάσει όλα τα θρεπτικά του συστατικά.

Φρούτα
Κάποια φρούτα μπορεί να αντέχουν τη θερμότητα, αλλά όχι όλα. Τα σταφύλια, για παράδειγμα, θα «σκάσουν» και οι σταφίδες θα αρχίσουν να «καπνίζουν». Χρειάζεται προσοχή και γενικότερα αποφύγετέ το.

Κόκκινη σάλτσα χωρίς καπάκι
Θέλετε να δείτε τη σάλτσα (όλη ή την περισσότερη) να εγκαταλείπει το πιάτο και να… εκτοξεύεται στα τοιχώματα του φούρνου; Μην το δοκιμάσετε, εκτός κι αν ψάχνετε αφορμή να καθαρίζετε το φούρνο σας.

Κατεψυγμένο κρέας
Είναι από δύσκολο έως αδύνατο να το αποψύξετε στο φούρνο μικροκυμάτων διότι τα πιο λεπτά άκρα ζεσταίνονται, ενώ το μεσαίο κομμάτι του, το πιο παχύ, παραμένει παγωμένο. Ο πιο ασφαλής τρόπος να ξεπαγώσει το κρέας σας, είναι να το αφήσετε ένα βράδυ στην ψύξη, σύμφωνα με τους ειδικούς τροφίμων.

Χάρτινες τσάντες
Απαγορεύονται δια ροπάλου. Εκτός του ότι εκπέμπουν τοξικές αναθυμιάσεις, είναι πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Φαγητό σε πλαστικά τάπερ
Ακόμα κι όταν αναγράφεται  BPA – free (σημειωτέον, το χημικό του πλαστικού τάπερ που απελευθερώνεται από τη θερμότητα και εισχωρεί στο φαγητό), καλό θα είναι να αποφύγετε να τα τοποθετείτε στο φούρνο μικροκυμάτων. Τοποθετείστε το φαγητό σας σε πιάτο, λοιπόν, για να είστε ήσυχοι ότι θα φάτε χωρίς κίνδυνο.

Ψωμί
Βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων μόνο αν θέλετε να το δείτε… μπαγιάτικο σε χρόνο – ρεκόρ. Δεν το φρυγανίζει, το καταστρέφει.

Το… τίποτα

Όσο επικίνδυνο είναι να βάζετε κάποιες λάθος τροφές στο φούρνο σας, άλλο τόσο είναι να μη βάλετε τίποτα. Αν ανάψετε το φούρνο σας αφήνοντας το εσωτερικό του άδειο, μπορεί να προκαλέσετε σοβαρή ζημιά. Λόγω του ότι δεν υπάρχει κάτι να απορροφήσει τα μικροκύματα, καταλήγει να τα απορροφά η λυχνία magnetron –αυτό που θέτει το φούρνο σε λειτουργία- με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο φούρνος.

anantropionline

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Βαρθολίνειος κύστη

Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής. · Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας. Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Η δι

Τα παυσίπονα και οι δράσεις τους

O πόνος αποτελεί το πιο σημαντικό μήνυμα προς άμυνα του οργανισμού επερχόμενης ή υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης - βλάβης. Στην καθημερινή ζωή αποτελεί ένα από τα πιο συχνά, αλλά και δύσκολα προβλήματα προς αντιμετώπιση. Eνώ είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την πορεία του αλγογόνου ερεθίσματος από το σημείο που ξεκινά μέχρι τη συνειδητοποίησή του στον εγκέφαλο, είναι πολύ δύσκολο να καθορίσει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του, την πραγματική αξία και τον βαθμό της αιτίας που τον προκαλεί. Mια βλάβη- το κόψιμο του δαχτύλου του, το αντιλαμβάνεται κανείς οξέως, την εντοπίζει και την συνειδητοποιεί. Ένας πόνος χωρίς εμφανή αίτια, π.χ. πονοκέφαλος, απροσδιόριστης «βλάβης» είναι αμβλύς και κινητοποιεί το άτομο προς άμυνα, που ανάλογα με την υποκειμενική εμπειρία του, αξιολογεί και αντιδρά με διάφορη συγκινισιακή και συμπεριφορειακή ένταση. Σε όλες, όμως, τις εκδηλώσεις πόνου, εκτός της αναζήτησης - διάγνωσης της νόσου - βλάβης για την μόνιμο θεραπεία, π.χ. χειρουργική επέμβαση, α